Poznati hrvatski povjesničar dr. Josip Jurčević objavio je novu knjigu- Komunistički teror i mučeništvo Crkve. Riječ je o prvoj znanstvenoj knjizi koja, na čak 992 stranice, temeljem dokumenata na cjelovit način pokazuje sustavnost Udbe i SDS-a protiv Crkve u Hrvatskoj te donosi brojne preslike strogo povjerljivih dokumenata Udbe, sve do početka stvaranja hrvatske države.

Tu su imenom i prezimenom objavljena i imena velikog broja onih koji su nezakonito radili protiv najviših dužnosnika Crkve u Hrvata, pa se među ostalim može pročitati i kako je Udba intenzivno snimali i msgr. Josipa Bozanića od 1985. do 1991.
Dakle, sve je tu – crno na bijelom.

Ističu se također i montirani procesi, kao i to da je ne mali broj svećenika završio i u zatvoru zbog „neprijateljskih“ djelatnosti protiv Tita i partije.

Sve je to u redu, ali… nakon i ove knjige i ovih dokumenata Sava još uvijek teče, nikome se od bivših Udbaša ništa nije dogodilo, kao – bila su takva vremena.

Čak ni nacionalni mediji uglavnom nisu zainteresirani za ovu temu, iako je riječ o prvorazrednim zločincima i zločinima, zbog kojih se brojni Hrvati nisu oporavili još ni do današnjeg dana.

Svi šute, pa nažalost i Crkva.

A imena i dokumenti su tu, na gotovo tisuću stranica!

Pitanje je – gdje su danas svi ti zločinci, odnosno što se s njima dogodilo nakon 1991.? Neki su istina umrli, a drugi? Što je s njihovom djecom, gdje su oni, što rade, gdje su zaposleni? Nisu li neki od njih nastavili „očevim putem“?

Ako ćemo dozvoliti, a dozvoljavamo, da sve to prekrije šaš i trava onda se nemojmo čuditi što nam se neprestano vraća povijest, što nikako ne može u „svjetliju budućnost“.

Osim toga, to je i jedan od razloga zašto se Hrvati koji su pobjegli od komunizma i Tita ne žele vraćati, jer vjeruju, a neki su to ne jednom doživjeli, da ih najčešće na nekom „šalteru“ dočeka netko od onih koji imaju ozbiljne veze s progonima nevinih ljudi u vrijeme Jugoslavije.
Dakle, gdje su i što danas rade oni koji su u vrijeme komunizma, s iskaznicama Udbe i sličnih službi, uhićivali, montirali procese, zatvarali, maltretirali, pa i ubijali?

Imena i dokazi su tu, u Jurčevićevoj knjizi, pa što se onda čeka, tim prije kad smo svjedoci da se i dalje proganjaju i hrvatski branitelji?

Mladen Pavković