Izbor Ivana Turudića za nasljednika Zlate Hrvoj-Šipek na poziciji glavnog državnog odvjetnika obilježila je medijsko-politička hajka. Predsjednik RH Zoran Milanović bio je predvodnik političke antiturudićevske fronte, a kako bi spriječio njegov izbor organizirao je konferenciju za novinare u kojem je Turudića napao zbog navodnih sastajanja sa Zdravkom Mamićem. Isti taj Milanović prešutno je podržao prosvjed Možemo protiv imenovanja Turudića, dok je ranije na branitelje slao policiju. Krenimo redom…

Izbor Turudića: Pročitajte tko je bio ZA, tko PROTIV, a tko suzdržan

Možda će vas zanimati
Fijasko Možemo na prosvjedu protiv Turudićeva imenovanja, građani se nisu odazvaliHrvatska
Fijasko Možemo na prosvjedu protiv Turudićeva imenovanja, građani se nisu odazvali

  1. veljače 2024. u 22:12
    Tek šačica prosvjednika protiv imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom okupila se na Trgu svetog Marka, iako je Možemo najavio prosvjed kao svojevrsni narodni bunt

Uloga Zorana Milanovića u organizaciji i poticanju na prosvjed nije u potpunosti rasvijetljena. Logično je zaključiti da ga je u najmanju ruku odobravao zbog istovjetnosti ciljeva prosvjednika s njegovim namjerama, a to je bila opstrukcija izbora Ivana Turudića.

Zanimljivo je primijetiti da ovog puta, za razliku od 2015. i braniteljskih prosvjeda na koje je poslao hrvatsku policiju, Milanović u ovom buntu Možemo nije vidio “državni udar” i prijetnju institucijama.

Je li muž Ane Hanžeković odgovoran za curenje poruka Rimac i Turudića?
Braniteljski prosvjed

  1. svibnja 2015. hrvatski branitelji, koji su tada prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja, došli su na Trg sv. Marka dati potporu Imunološkom zavodu. Nakon što su radnici otišli, tridesetak branitelja podiglo je suncobrane i donijelo stolice, tražili su razgovor s premijerom Milanovićem. Premijer ih je međutim ignorirao i nakon sjednice otišao u Rovinj. Hrvatski se branitelji navečer nisu htjeli udaljiti s Trga sv. Marka, pa je oko 22 sata na Trgu zavladalo opsadno stanje, a branitelji invalidi svoju su sigurnost pronašli u crkvi sv. Marka.

Premijer Milanović i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poslali su policiju da rastjera prosvjednike. Policija je intervenirala te je svojim ulaskom u crkvu sv. Marka povrijedila načelo nepovredivosti crkvenog prostora, kao i pravo na neovisnost i samostalnost Katoličke Crkve te je narušila odnos između Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Katolički svećenici nekoliko su puta stali između policije i branitelja štiteći svojim tijelima branitelje invalide.

  1. 28.svibnja 2015. Dan kad je Milanović poslao policiju na branitelje i ratne invalide u crkvi Sv. Marka
    Milanovićevo opravdanje za brutalnu upotrebu sile bila je njegova procjena da se radilo o državnom udaru na RH.

Uloga Milanovića 2015. i 2024.
Iako između braniteljskog prosvjeda 2015. i prosvjeda Možemosa 2024. postoje bitne razlike, signifikantna je Milanovićeva razlika u ocjeni tih prosvjeda.

Braniteljski prosvjed nazivao je “državnim udarom” te se iz pozicije centra izvršne vlasti, s premijerske funkcije nije libio nasilno obračunavati s prosvjednicima.

Nedavni prosvjed nekoliko desetaka simpatizera Možemo prošao je bez eksplicitne reakcije Zorana Milanovića, koji danas obnaša funkciju Predsjednika RH. U izjavama je pak hvalio sve ono (objavljivanje poruka, prosvjede, izjave oporbenih čelnika op.a.) što bi moglo dovesti do neizglasavanja Turudića.

Turudić je naposljetku izabran, a lijeva opozicija predvođena SDP-om i Možemo najavila je novi prosvjed 17. veljače u Zagrebu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se povodom toga ponašati Milanović: hoće li ga prešutno podržati ili će se aktivno uključiti u mobilizaciju građana?

Milanović nazvao Turudića bitangom, a sve koji su glasovali za njega neprijateljima Hrvatske

Narod.hr.