Probosanski mediji su se nakon usvajanja tzv. “boračkog“ zakona u oba doma Parlamenta FBiH razletjeli kako bi na sva zvona slavili taj nakaradni, diskriminirajući i protuustavan zakon koji je zadnji čavao u lijes razvojačenih Branitelja u FBiH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja. Zadnji čavao kojemu je zakovan tek vrh no da bi ga netko zakovao do kraja biti će potrebno pronaći nekoga tko će to učiniti, ali takvog nema jer će taj zakon zacijelo i zasigurno pasti na bilo kojem sudu u BiH i van nje jer je nerealan,neodrživ i neobranjiv na svakom sudu.U smislu hvaljenja tog zakona na površinu braniteljskih prava je isplivao jedan lik po imenu Sabahudin Ramić koji je Predsjednik Saveza boraca BiH. Pa tako ti mediji u rukama Muslimana-Bošnjaka koje financira stranka SDA navode kako je on: “borac za borce“. Čovjek koji je u vrijeme Domovinskog rata branio BiH a sada kroz ovaj zakon brani borce svojim nesebičnim zalaganjem s grupom ljudi oko sebe, provodeći sate u razgovorima s predstavnicima vlasti uvjeravajući ih da podrže zakon,jer su oni konačno nakon 10 godina dobili svoj zakon sa 16/šesnaest prava. Kako je taj SabahudinRamić konačno „dotjerao cara do duvara“.

Pisac ovih redaka koji je proveo punih 6/šest godina boreći se s zaboravljenim Braniteljima/Borcima BiH,a sada s URB HVO-a ŽZH za prava istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH iz borbenih postrojbi odista ne poznaje tog SabahudinaRamića a nema mjesta uFBiH na kojemu nije učestvovao zajedno sa članovima navedenih udruga u mirnim prosvjedima protiv bešćutnih političkih elita u FBiH na čijem su čelu bili predstavnici SDA, HDZ BiH, SBB, DF, SDP svejedno.

Zajedno sa članovima navedenih udruga bio je ispred Vlade FBiH dana 25.04.2016. godine,u Alipašinoj 41 u Sarajevu,kada se skupilo preko 5000 razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente tražeći svoja zaslužena prava.Na dan kada je i nebo plakalo nad sudbinom razvojačenih Branitelja u FBiH. Bio je to kada je padao snijeg u proljeće. Dana 02.08.2016. godine ispred Parlamenta FBIH,kada se također skupilo više stotina branitelja. Na blokadama graničnih prijelaza u BiH u više navrata u kojima su učestvovale tisuće branitelja. Na bezbrojnim pregovorima u Vladi FBiH, u oba doma Parlamenta u različitim radnim skupinama sačinjenimod predstavnika oba doma Parlamenta FBiH, Vlade FBiH, ministarstva branitelja FBiH, braniteljskih udruga iz obje vojne komponente koje su radili na provedbi/implementaciji Rezolucije Branitelja u FBiH.

Nikada u životu nisam čuo a niti vidio Sabahudina Ramića tog tzv. “borca za borce“. A čuo sam i vidio mnoge „borce za borce“ od kojih izdvajam: “Esudina Džafića kao broj 1 istinske i čestite borbe za prava razvojačenih branitelja u FBiH, Dragu Grbavca, Armina Plivčića-Plivu, IrhanaRamića-Kiru, Seada Kličića-Majora, Profesora“Dedu“ koji je za mene jedan od najvećih gospodina koje sam upoznao, Salku Lužića, te mnoge druge predstavnike razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkoj borbi za prava razvojačenih Branitelja. Svoje ime neću navoditi jer nije primjereno sebe navoditi. Neka dugi to čine ako osjećaju potrebu za time.

Nigdje na takvim blokadama i pregovorima nije bilo tzv. “borca za borce“ SabahudinaRamića,dok se nije ustanovila radna skupina od 30 predstavnika koja je radila na usuglašavaju konačnog teksta tzv. “boračkog“ zakona u kojoj su našli mjesto predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH,predstavnici tzv. “reprezentativnih, temeljnih ili krovnih“ braniteljskih udruga koje niti jedan zakon o pravima branitelja ne poznaje,kao i dvojica nelegalnih i nelegitimnih predstavnika branitelja Amel Pervan i Hamza Krkalić.

Nakon formiranja tzv. “kampa heroja“ u Sarajevu ime SabahudinaRamića je piscu ovih redaka bila obična nepoznanicakao i mnogim razvojačenim Braniteljima Armije BiH i HVO-a koja je trajala do formiranja tzv. radne skupine od 30 članova i tek se tada nakon punih 6/šest godina krvave i bespoštedne borbe za prava branitelja pojavljuje taj lik,odnosno “borac za borce“. Postavlja se pitanje gdje je on bio do tada? Gdje je bio kada su legalni i legitimni predstavnici Armije BiH i HVO-a lili krv, suze i znoj na snijegu u proljeće 25.04.2016. godine u Alipašinoj 41,u Sarajevu? Gdje je bio kada su specijalne snage MUP-a SBK“pendrečili“jadne i mokre“borce“Armije BiH u Travniku?Gdje je bio dana 28.02.2019. godine kad su tisuće promrzlih razvojačenih Branitelja na velikim minusima blokirale Šćitsku petlju, Vogošćansku petlju, te putni pravac u Bradini kod Konjica? Gdje je bio kada su legalni i legitimni predstavnici Armije BiH i HVO-a vodili mučne i mukotrpne pregovore s lupežima iz zakonodavne vlasti u FBiH u Parlamentu FBiH, Vladi FBiH te političkim strankama u BiH i gdje je većina takvih sastanaka bila na rubu incidenta i sukoba? Nema Sabahudina Ramića ali ga ima sada.

Sada se pojavljuje tzv. “borac za borce“ koji je „dotjerao cara do duvara“ i sada borci konačno imaju svoj zakon. E moj Sabahudine Ramiću i vi koji ste ga platili da se ovaj zakon usvoji grdno ste pogriješili. Nikada niste načinili veću grešku u vašem životu jer ovaj zakon s kojim ste mislili kako ste zadali konačni udarac razvojačenim braniteljima bez ikakvih stalnih mjesečnih novčanih primanja ste se grdno prevarili jer ovaj zakon zvani nakarada i lakrdija će pasti na svakom sudu i izvan nje. Ovaj zakon nema ni “z“ od zakona jer je protuustavan i diskriminirajući što je vidljivo iz zrakoplova.On je jedno velik 0 odnosno jedno veliko ništa. Pisac ovih redaka a ni moji suradnici nikada ne bismo pristali na stavljanje svog potpisa na ovakav zakon koji je milostinja. Jer razvojačeni branitelji ne zaslužuju milostinju već PRAVO. A između ta dva termina je razlika kao nebo i zemlja. S ovim zakonom vi niste načinili ništa već ste samo produbili jaz između branitelja koji imaju nešto od rata i onih koji nemaju ništa a zajedno su bili svo vrijeme rata u istom rovu. Na istim ratnim terenima.

Ovdje smo dužni također zahvaliti se i pojedinim zastupnicima skupštine ŽZH od kojih izdvajamo Mariju Lovrić zastupnicu stranke HSP dr.Ante Starčević koja usvajanje ovog zakona naziva prelijevanjem „šupljeg u prazno“,no dužni smo i njoj kao i svakom drugom predstavniku aktualne zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH i FBiH reći kako se borbalegalnih i legitimnih predstavnika braniteljske populacije u FBiH nikada nije borila za razvojačene Branitelje koji nemaju nikakvih primanja. Salkinim zakonom prava imaju branitelji iznad 57 godina života dok oni ispod 57 nemaju ta prava i sada se neki trude reći kako će županije preuzeti one ispod 57 godina života koji nemaju nikakvih primanja što je opet jedno veliko ništa ako se i takvi branitelji uključe u prava jer to nisu prava već milostinja i degradiranje istinskih Branitelja. A branitelji koji su lili krv, znoj i suze ne žele i ne taže milostinju već PRAVO. Traže pravo na braniteljski dodatak ovisno o vremenu provedenom u borbenim postrojbama neovisno na:

-godine života,
-da li rade ili ne rade,
da li primaju mirovinu po osnovu rada ili ne,
-neovisno da li su na zavodu za zapošljavanje ili ne,
-neovisno o prebivalištu u Bih ili van nje,
-vrijeme provedeno u ratu, jer je potrebito vrijeme za dobivanje braniteljskog dodatka 1/jedan mjesec u borbenim postrojbama,

Bitno je samo kako takvi branitelji ne ostvaruju nikakva trajna mjesečna novčana primanja po osnovu sudjelovanja u domovinskom ratu.

I sada probosanski mediji zajedno sa predstavnicima tzv. “radne skupine“ koja je izrađivala onakav nakaradan,protuustavan i diskriminirajući zakon iznjedriše nekog „borca za borce“Sabahudina Ramića Predsjednika Saveza boraca BiH koji je „dotjerao cara do duvara“ jer borci konačno dobiše svoj zakon sa 16/šesnaest prava nakon punih 10/godina.A SabahudinRamić Predsjednik Saveza Boraca BiH kao i svi drugi predsjednici i predstavnici tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga iz rata uopće nisu smjeli biti članovi radne skupine koja je radila na Nacrtu tzv. “boračkog zakona“ jer se njih ovaj zakon u principu ne tiče. Oni predstavljaju skupine branitelja koji su svi riješili svoj status na ovaj ili onaj način. Koji su dobili niz prava. Zasluženih i nezasluženih a sada su kreatori zakona koji direktno odlučuje o sudbini razvojačenih Branitelja bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja u Domovinskom ratu,odnosno bez ikakvih trajnih prava iz rata.

U radnoj skupini koja je radila na nacrtu ovog zakona nikako nisu smjeli biti ni dvojica tzv. “predstavnika“ boračke populacije Amel Pervan i Hamza Krkalić jer niti jedan nema legalitet a ni legitimitet za predstavljanje razvojačenih Branitelja u FBiH (nemaju pismeno ovlaštenje ili danu punomoć za predstavljanje od legalnih i legitimnih braniteljskih udruženja razvojačenih branitelja potpisnika Rezolucije Branitelja) zbog čega se već pripremaju kaznene prijave zbog lažnog predstavljanja protiv njih dvojice ali i onih predstavnika aktualne zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH koji su im omogućili sudjelovanje u toj skupini koja je načinila neviđenu diskriminaciju nad ogromnim brojem razvojačenih Branitelja u FBiH. Kaznene prijave se pripremaju i protiv svih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti koji su digli ruku za onakav protuustavan i diskriminirajući zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

E moji Borci i Sabahudine Ramiću opanke u koje ste se obuli nisu vam rađeni po mjeri. Već Vas žuljaju ti opanci i brzo ćete hodati bosi kroz špalire nezadovoljnih razvojačenih Branitelja u FBiH koji su dali 6/šest godina života kako bi konačno dobili svoj zakon u kojemu će biti uključeni svi istinski razvojačeni Branitelji bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja a ne dezerteri, uhljebi, lažnjaci, jude, prevaranti, lopine, tetke, babe,žabe svih vrsta kojima ste vi širom otvorili vrata usvajanjem ovakvog zakona. Stoga seonaj čavao koji je trebao biti završni u lijes razvojačenih Branitelja već opasno nakrivio na jednu stranu i uskoro će iz njega ispasti. Jer“kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni“ kako to lijepo piše u Bibliji (Mt 21,33-43).

A kada čavao ispadne lijes branitelja koje ste imali namjeru pokopati će se otvoriti a iz njega će nahrupiti tisuće i tisuće gladnih i žednih razvojačenih Branitelja FBiH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu koji će tražiti one koji su ih žive sahranili.

Neka vam je tada sa srećom.

Vlado Marušić / BraniteljskiPortal.ba