ŠIROKI BRIJEG – Nakon što smo objavili priopćenje pripadnika ratne satnije za posebne namjene “BETA” iz Širokog Brijega, te podigli veliku prašinu i nemir među lažnim braniteljima i njihovim sponzorima, usljedila su brojna odobravanja oko objave Javnog registra tko je i što branio u vrijeme Domovinskog rata na području BiH ili neke druge države, a vode se kao dragovoljci i branitelji.

Nije se trebalo dugo čekati da se pridruži ovome i Udruga “Zaboravljeni branitelji ZHŽ” , koji broje oko 3.500 članova s područja samo naše Županije Zapadnohercegovačke, dok ih u FBiH ima preko 30.000 koji su spremni u bilo koje doba dana ili noći se postrojiti i bez srama dokazati svoj ratni put.

Naime, Udruga “Zaboravljeni branitelji ZHŽ” je u koaliciji 45 Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH dana 12.12.2015 godine u Srebreniku potpisala i ovjerila Rezoluciju branitelja gdje se u točki II te Rezolucije traži objava Registra branitelja u FBiH i korisnika prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija. Ta rezolucija je kasnije potvrđena na sastancima u Bihaću, Sarajevu i Travniku i poslana na sve mjerodavne institucije BiH, FBiH, županija,općina i gradova. Te se nadaju kako će koncept njihovog viđenja primijeniti u svim drugim općinama i gradovima u ŽZH, FBiH pa i BiH.

U nastavku vam donosimo priopćenje Udruge “Zaboravljeni branitelji ZHŽ” koje potpisuje predsjednik Vlado Marušić i gdje detaljno opisuje koncept objave registra branitelja, a on se ogleda u tome da se registar branitelja ne može raditi po Mjesnim zajednicama i koji bi bio najprihvatljiviji za realizaciju i “liječenja” ove “rak-rane” koja izjeda naše društvo, kao i sve prave i istinske branitelje. Stoga vas molimo da pročitate do kraja navedeno priopćenje i slobodno ispod teksta ostavite svoj komentar.

“Muka Ježeva”

“U kultnoj hrvatskoj seriji “Prosjaci i sinovi“ Špiro Guberina glumac u toj seriji u liku Strikana priča o muci ježovoj: “Znaš li šta je muka ježova? Muka ti je ježeva kada jež naiđe na svom putu na zmiju otrovnicu i da bi se obranio od nje,on se smota u klupko zakotrlja se prema zmiji i nabode je na svoje bodlje. Ali još to nije muka ježova. Muka ti je ježova što je više ne može skinuti sa svojih bodlji”. U kojem kontekstu valja tu Strikanovu“muku ježevu“ promatrati kroz događanja rata i ratnih zbivanja ovih proteklih 20-ak godina u našem lijepom Širokom Brijegu, u zhž, a što se implicite pa i explicite može primijeniti i u cijeloj BiH.

Ovih dana osvanulo je priopćenje Udruge proistekle iz Domovinskog rata „BETA“ iz Širokog Brijega u kojem se predstavnici te udruge oštro protive najavljenim izborima u UHD iz Domovinskog rata u Širokom Brijegu. Radi pojašnjenja UHD je (Udruga Hrvatskih Dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata). U tom priopćenju za javnost se navodi kako je predviđeno biranje predstavnika te udruge po MZ što bi po njihovu mišljenju bilo direktno uplitanje politike u rješavanje pitanja tko je i koliko bio dragovoljac Domovinskog rata, te bi se po MZ postavljali podobni kadrovi koji bi onda na taj način izabirali rukovodstvo te udruge u Širokom Brijegu. U priopćenju se dalje navodi kako se to nikako ne bi trebalo raditi po mjesnim zajednicama jer se već pokazalo kao pogrešno biranje predstavnika vijeća MZ na prethodnim izborima po MZ, jer kada se formirala Udruga BETA u njoj su bili pripadnici iz raznih MZ a ne iz samo iz jedne. Pripadnici te postrojbe dalje navode kako bi trebalo objaviti registar branitelja da se vidi tko je bio dragovoljac i veteran, odnosno branitelj, te da se konačno i to stavi na dnevni red. S tim u svezi Udruga Zaboravljeni Branitelji zhž koju predstavljam ja, dolje potpisani Vlado Marušić u svoje ali i u ime članova naše udruge kojih ima preko 3.500 u cijeloj zhž, dok nas u FBiH ima preko 30.000 dužan sam dati naše viđenje vezane za izbor predstavnika UHD i Veterana Domovinskog rata a taj koncept našeg viđenja će se nadamo se primijeniti u svim drugim općinama i gradovima u zhž, FBiH pa i BiH.

Naša Udruga zaboravljeni branitelji je u koaliciji 45 Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH je dana 12.12.2015 godine u Srebreniku potpisala i ovjerila Rezoluciju branitelja gdje se u točki II te Rezolucije traži objava Registra branitelja u FBiH i korisnika prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija. Ta rezolucija je kasnije potvrđena na sastancima u Bihaću, Sarajevu i Travniku i poslana na sve mjerodavne institucije BiH, FBiH, županija,općina i gradova.

Sada se vraćam na onu Strikanovu „muku ježevu“. Svi traže, govore, kume i mole kako bi trebalo i valjalo objaviti registar branitelja, no isti se nikako ne objelodanjuje. Vidjeli smo koliko je poteškoća bilo u RH dok se taj registar nije objavio. Mali jež koji se morao obraniti od zmije istu je svojom lukavošću i bodljama nabio na njih i pobijedio ju, no ta zmija, ta muka na njegovim leđima postala mu je ubrzo nepodnošljiva ali je ne može skinuti. Stoga me ta „muka ježeva“ neminovno podsjeća na pobjedu malog hrvatskog ježa u Domovinskom ratu, ali još uvijek na svojim bodljama kao pobjednik nosi teret laži, koji predstavlja ta zmija. A ta zmija su lažni branitelji, lažni zapovjednici, lažni invalidi, lažno ovo, lažno ono. Tko može skinuti tu zmiju s ježevih bodlji? Ova inicijativa udruge „BETA“ iz Širokog Brijega je u principu dobra inicijativa ali ista ne može biti usmjerena samo na odabir predstavnika Udruge Hrvatskih Dragovoljaca i Veterana u Širokom Brijegu već odabir predstavnika svih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH. A da bi se to uradilo transparentno i pošteno potrebito je objaviti i objelodaniti registar branitelja u svim općinama i gradovima FBiH. Tko to može učiniti i na koji način? Naša udruga od svog osnutka nudi koncept objave registra branitelja a on se ogleda u tome da se registar branitelja ne može raditi po Mjesnim zajednicama već na slijedeći način:

1. Svaka postrojba u Širokom Brijegu, zhž i FBiH ima svoje ime poput (BETA, Kažnjenička bojna, Grdani, Poskok bojna, MRTD, Bušići i sl.) i svaka ta postrojba imA svoje vodove na čijem su čelu bili zapovjednici, dozapovjednici, satnici, rojnici.

2. Svaki vod tih postrojbi ima spiskove svojih članova i svi ti članovi se nisu uključili u ratna zbivanja istovremeno, i svaki taj član ima svoj ratni put uredno upisan u kartonu vojne evidencije (Kao dokaz svojoj tvrdnji postrojba u kojoj sam ja bio upisan kao dragovoljac i veteran Domovinskog rata ima spisak svojih branitelja sačinjen na samom početku rata od 1-45 i objelodaniT ću ga kada za to dođe vrijeme).

3. Svaki taj vod ratnih postrojbi općina i gradova u komisiju koja treba sačiniti i ovjeriti spisak dragovoljaca,veterana i učesnika Domovinskog rata mora dati 5 članova u komisiju i to:

a)Zapovjednik voda,
b)Dozapovjednik voda
c)Rojnik
d)2/dva časna branitelja voda

4. Svaki član komisije koja će sačiniti spisak branitelja, Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u gradovima i općinama mora sačiniti izjavu koju će pod kaznenom, moralnom i materijalnom odgovornošću ovjeriti u ovlaštenog notara gdje će navesti kako će u spiskove branitelja, veterana i dragovoljaca Domovinskog rata unositi isključivo točne podatke, inače podliježe KZ u FBIH.

5. Ta komisija po vodovima će održati sastanak na kojem će pozvati sve svoje registrirane branitelje (osim poginulih i umrlih) i pročitati spisak svojih branitelja, dragovoljaca i veterana koji mora biti verificiran od svih branitelja tog voda.

6. Tako se mora uraditi po svim vodovima u svim postrojbama.

7. Takvi verificirani spiskovi moraju biti dostavljeni nadležnim ministarstvima u zhž, FBIH, te nadležnim institucijama u općinama i Gradovima.

8. U članove komisije ne mogu biti birani Generali i visoko pozicionirane vojne osobe jer se ovaj registar branitelja, dragovoljaca i veterana radi odozdo a ne odozgo, iz razloga što te visoko rangirane vojne osobe nemaju pravi uvid u stanje na terenu.

9. Kada se objave spiskovi branitelja, Dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata sačinjeni na ovaj način tek tada će se vidjeti tko je Dragovoljac i veteran (učesnik Domovinskog rata od 18.09.1991 godine do 23.12.1995), tko je SUDIOnik rata, tko je logistika, tko je bio pod radnom obvezom, u civilnoj zaštiti, tko je bio na Dul-Dungu, tko je lažni zapovjednik, lažni invalid, lažni branitelj, lažni ovi, lažni oni.

10. Nakon objave tako sačinjenog registra branitelja lako će svaki vod dati imena svojih kandidata u rukovodstvo udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom brijegu, zhž i u FBiH, i to ne samo u toj udruzi već u svim udrugama i izbor rukovodstava tih udruga će biti javan i transparentan a ne kao do sada gdje su na čelu tih udruga godinama bile jedne te iste osobe, koje su godinama na općinskom, županijskom i federalnom proračunu a u uskoj svezi s aktualnom vlašću na svim nivoima u FBiH bilo da se radi o Muslimanskoj ili hrvatskoj komponenti. I još nešto od svega najvažnije: Konačno će se razdvojiti kruške i jabuke samo što će neke kruške jako požutjeti od istine a neke jabuke će se jako zacrvenjeti od sramote što su nudile svih ovih 20 godina svojim braniteljima za jelo. Samo okus gorčine. A mali jež iz početka ove priče će konačno uz pomoć nekih istinskih braniteljskih ruku biti oslobođen od svoje muke koju je jadničak stoički podnosio od rata na ovamo, trpeći pri tome nesnosne bolove, sramote, gladi, poniženja, uvreda, oskudice, ignorancije, arogancije, iako se prividno činilo kako mu ta zmija na leđima ne može ništa, ipak. Vrijeme je slobode ježiću. Hodaćeš uspravno na dvije noge”.

BraniteljskiPortal.ba / SirokiBrijeg.info