Europski parlament donio je 26.11. s 455 glasova za, 145 protiv te 71 suzdržanim rezoluciju protiv odluke poljskog Ustavnog suda od 22. listopada prema kojoj se eugenički pobačaj, tj. pobačaj bolesne djece nije u skladu s poljskim ustavom.

Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!
Poljski liječnik: ‘Nerođena bolesna djeca odlukom Ustavnog suda su dobila zaštitu’

Demokršćanska grupacija u EP podržala proabortivnu rezoluciju ljevice

U dokumentu punog naziva ‘Rezolucija Europskog parlamenta od 26. studenoga 2020. o de facto zabrani prava na pobačaj u Poljskoj’ EP traži povlačenje odluke Ustavnog suda, daje potporu prosvjednicima koji prosvjeduju protiv ograničavanja pobačaja i kritizira najavu poljske vlade o povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije, što smatra “korakom unatrag u pogledu rodne ravnopravnosti”.

Andrijanić iz Poljske: Svjedočimo teroru lijeve manjine koja napada demokratsku vlast koja predstavlja većinu

Rezoluciju su podržali i neki hrvatski europarlamentarci

Jedan od podnositelja prijedloga rezolucije bio je i hrvatski zastupnik iz reda Kluba zastupnika S&D, Predrag Fred Matić (SDP), izvjestitelj EP-a o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena.

Od 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, četvero zastupnika SDP-a Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, kao i zastupnik GLAS-a Valter Flego, glasalo je ZA, dok su dvojica nezavisnih zastupnika Mislav Kolakušić (nezavisni) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) bili suzdržani.

Četvero zastupnika HDZ-a Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i zastupnica HKS-a Ruža Tomašić, glasovali su protiv prijedloga rezolucije.

Tomašić odgovorila UIO o pritiscima na Poljsku i LGBT strategiji EK, HDZ-ovi zastupnici šute

UIO uputila pismo podrške veleposlaniku Poljske: Hvala vam što ustrajno branite pravo na život svakog čovjeka!

Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj odgovorio UIO: ‘Zahvaljujem vam na riječima podrške’

Rezolucijom se stvara pritisak na poljski parlament i poljska nadležna tijela jer ih se “snažno potiče” da se suzdrže od “daljnjih pokušaja ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja”, čime Europski parlament krši načelo supsidijarnosti i pravo Poljske da suvereno odlučuje o svojim unutarnjim pitanjima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr