Uskrs s koronom kao nekad Uskrs s komunistima! Na mise nije se smjelo ići posve slobodno. Proslave Uskrsa i obiteljska okupljanja koja su rizična, kao što su nekad bila rizična za članove Komunističke partije koji su svoju uskrsnu radost, ako su je osjećali, morali skrivati.

Samo su se hrabrija djeca komunista mogla s drugom djecom igrati uskrsnih igara, kao što je bilo tucanje obojenih jaja, pa čije više izdrži, a i danas samo hrabriji organiziraju uskrsne priredbe i zabave.

Gastarbajteri koji su za veliki blagdan dolazili iz Njemačke bili su pod posebnom paskom Udbe, kao što su danas u zrakoplovima, autobusima i vlakovima pod paskom korone. Sve u svemu, kao nekad komunisti, i danas se pandemija urotila protiv Boga.

A i urotu protiv Isusa za njegova života biskup Marin Barišić uspoređuje s današnjom: “Ljudska ruka svojom zloćom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lockdownom.” No je li i Bog nemoćan pred ovim zlom?

I komunizam se širio kao korona i prijetio da se proširi na cijeli svijet, ali je na kraju ustuknuo pred demokracijom i kršćanstvom, s velikom ulogom koju je u tome imao Božji namjesnik na zemlji Ivan Pavao II.

Milan Ivkošić / Večernji list