Zajednica udruga HVIDRA-e Hercegbosanske županije (HBŽ) na svojoj godišnjoj redovitoj izvještajnoj Skupštini održanoj u Livnu, donijela je Zaključak kojim inzistira da županijska Uprava za pitanje branitelja, kao i Vlada i Skupština HBŽ-a, pristupe Izmjeni i dopuni županijskog Zakona o dopunskim pravima branitelja.

Kao prioritet se navodi da razvojačeni branitelji ispod 57 godina mogu ostvariti “egzistencijalnu” novčanu naknadu, propisanu Federalnim Zakonom o pravima branitelja, prenosi Fena.

Kako je za Fenu kazano iz ove braniteljske udruge, HBŽ je među rijetkim županijama koje još nisu provele proceduru uvođenja novčane egzistencijalne naknade među razvojačenim braniteljima.

Prema Federalnom Zakonu o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti razvojačeni branitelj s navršenih 57 godina života, pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

Iz županijske HVIDRA-e ističu da na području HBŽ-a među razvojačenim braniteljima ima onih ispod 57 godina života koji nemaju nikakva primanja, nezaposleni su, a pomoć im je potrebna, te da je jedan od načina pomoći, napominju, onaj kroz egzistencijalnu naknadu.

“Zato od Vlade i Skupštine HBŽ-a te županijske Uprave za pitanja branitelja tražimo da pristupe izmjeni i dopuni županijskog zakona o dopunskim pravima branitelja i razvojačenim braniteljima mlađima od 57 godina i da se, ako ispunjavaju propisane uvjete, omogući dobivanje novčane naknade do navršavanja propisane dobi kad taj vid skrbi prelazi na federalnu razinu”, kazali su iz HVIDRA-e.

Što se tiče visine naknade, poručili su da se egzistencijalna naknada utvrđuje množenjem osnovice s brojem mjeseci provedenih u OS BiH.

Dnevnik.ba