Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata oglasila se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Budući da smo svi svjedoci hajke bošnjačkih medija povodom najavljenog odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za četiri Gardijske brigade HVO i Specijalne postrojbe HZHB čime uopće nismo iznenađeni, ali ne možemo ostati nijemi na priopćenja tzv. “Logoraša Mostara“ kako isti sebe nazivaju, pod nazivom „U ime žrtava“.

Kao prvo postavljamo par pitanja tvorcima gore navedenog licemjernog članka pod nazivom „U ime žrtava“ :

Jesu li žrtve i logoraši Mostara ?? – svi logoraši zatočeni od strane tzv. Armije BiH u logoru IV. Osnovne škole u Mostaru (17 poginulih i ubijenih), u logorima u Bijelom Polju kod Mostara (Osnovna škola Bratstva i Jedinstva u Potocima), Muzeju u Jablanici, O.Š. Čelebići, Parsovićima i S.D. Musali u Konjicu, Logoru Stadion Iskre u Bugojnu, Klosteru časnih sestara u Bugojnu, OŠ u Bugojnu, BH banci u Bugojnu, KPD u Zenici,Mehurićima, Miletićima, Čuklama, Kaćunima, Crnoj kući u Vitezu i da dalje ne nabrajamo popis je predugačak za ovaj članak.

Jesu li žrtve i čijih nalogodavaca svi koji su preživjeli nabrojane logore ?? Da li ste priopćenjem osudili upravitelje i nalogodavce za logore osnovane od strane tzv. Armije BiH??

Jesu li isti procesuirani i jesu li podignute optužnice?? – kada licemjerno pozivate da se osude svi zločini, prvenstveno zločini iz redova vlastitog naroda, a niti jedne riječi u vašem priopćenju o zločinima i suosjećanju prema žrtvi hrvatskog naroda !!

Jeste li zaboravili da je u logorima tzv. Armije BiH prisilno vađena krv i po više puta, od strane odličjem nagrađenih doktora pripadnika tzv. Armije kako na području Hercegovine, tako i u Bugojnu i području cijele Srednje Bosne, za njihova odlikovanja niste imali riječi niti osude, a držite nam prodike o licemjerstvu! Gdje su optužnice za njihova „djela“ tijekom rata, a nositelji su odličja??

Jesu li tvorci ovog licemjernog apela zaboravili koliki je doprinos Gardijskih brigada HVO-a i Specijalne postrojbe vojne policije HZHB očuvanju i oslobođenju teritorija Bosne i Hercegovine od srbočetničkih snaga na području cijele BiH, a posebice dijela Bihaća, zapadne Bosne, područja Hercegovine, kada je oslobođena i lijeva i desna obala Neretve, grad Mostar i Stolac, kao i okolna mjesta bez oklijevanja da li na nekom području žive muslimani ili hrvati??

Jeste li tvorci ovog licemjernog apela, zaboravili da je oslobođenjem Hercegovine od strane navedenih Gardijskih brigada HVO-a omogućen izlaz iz hercegovačke kotline na tisuće obitelji hrvatskih, muslimanskih i svih drugih koji su bili izloženi daljim nekontroliranim granatiranjem grada Mostara i okolice, od strane srpskog agresora na područje cijele Republike Hrvatske, Dalmacije pa sve do kampova gdje su se obučavali borci tzv. Armije BiH, koji će kasnije voditi borbe protiv tih istih Gardijskih brigada HVO-a??

I da tvorcima ovog licemjernog apela pojasnimo, Predsjednik Republike Hrvatske odlikuje postrojbe zaslužne u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a ne pojedince zapovjednike, koji će istina u ime postrojbi primiti odlikovanja, ali ste to VI nastojali svojim licemjerni priopćenjima ispolitizirati, brzopleto opravdati svoje postojanje, naelektrizirati međunacionalne odnose i prikupiti jeftine političke poene.. Nemamo se namjeru medijski osvrtati na tuđa priopćenja i vrijeđanja žrtve hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a vrijeđali su nas i politički i pravosudni predstavnici u Bosni i Hercegovini, i danas kada smo svjedoci žrtve Hrvata Bugojna izglasavanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti, grubo su uvrijeđene sve hrvatske žrtve i obitelji, koji u sobi nose traume i teška sjećanja proteklog rata…

Jeste li,u svom priopćenju, našli za shodno da se oglasite povodom prethodno navedenog ili bar iskažete suosjećanje obiteljima ubijenih, čiji se posmrtni ostaci ovih dana iskapaju na području Rostova?? Ni riječi, toliko o licemjerstvu…

Na koncu ovog priopćenja pozivamo Vas na ozbiljno i konkretno djelovanje u okviru Saveza logoraša, bez medijskih prepucavanja, izvrtanja istine i međusobnog optuživanja, sve u smjeru poboljšanja statusa logoraške populacije, zatim uređenja zakonskih propisa Bosne i Hercegovine kojima se uređuju, štite i poboljšavaju prava logoraša, bez obzira na nacionalnu pripadnost, jer to je minimum što Bosna i Hercegovina kao samostalna država treba osigurati svim žrtvama proteklog rata… I ovim putem Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH iskazuje poštovanje svim žrtvama proteklog rata bez obzira na nacionalnu pripadnost i suosjećanje sa njihovim obiteljima.

RTV Herceg-Bosne