Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane proisteklih iz Domovinskog rata oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem “osuđuju naum da se u centru Mostara gradi islamski vjerski objekat pod nazivom Mevlana smatrajući svjesnim pokušajem izazivanja međunacionalnih tenzija”.

U CENTRALNOJ ZONI
Predstavljen projekt interkulturnog centra Mevlana u Mostaru

  • Muftijstvo mostarsko nastavilo je s naumom, vjerojatno povezanim i s kampanjom za lokalne izbore, da se u središtu grada izgradi islamski vjerski objekat naziva Mevlana čemu se mi branitelji eksplicitno protivimo, ta ga osuđujemo smatrajući to svjesnim pokušajem izazivanja međunacionalnih napetosti i pretvaranja središta Mostara u islamsko vjersko središte.

Naravno da se niko civiliziran, jednako tako ni mi ne protivimo izgradnji bilo kakvog vjerskog objekta. No, pokušaj da se baš na tom mjestu izgradi takav jedan objekat jeste pokušaj svojevrsnog “označavanja teritorija”, onoga što bošnjačka Armija nije bila u stanju osvojiti u ratu. Takvom vjerskom objektu nije mjesto na tom mjestu jer nije simbol mira i povezivanja nego simbol osvajanja – navode u saopćenju.

Podsjećaju kako se “radi o nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja koju je Hrvatsko vijeće obrane nepunih godinu dana držalo u ratu s Armijom BiH”.

  • Dapače, ratne su crte od sporne lokacije bile udaljene 150 metara dalje u korist HVO-a prema istočnom dijelu grada pod nadzorom Armije BiH koja je u Mostaru bila paravojna formacija jer je Predsjedništvo BiH povjerilo odbranu grada upravo HVO-u. U odbrani Mostara na tom mjestu je poginulo više hrvatskih branitelja – dodaju u saopćenju.

Dalje navode da “umjesto da se radi na normaliziranju odnosa prihvatajući činjenice iz naše prošlosti, svakodnevno svjedočimo radikalizmu, pozivanju na ‘odbranu Bosne’, zauzimanje teritorije koje mi hrvatski branitelji itekako prepoznajemo kao jednostrane poruke protiv suživota u jedinstvenom Mostaru”, te da “sa žaljenjem moraju primijetiti i da pojedini međunarodni dužnosnici svojim potezima pogoduju radikalizmu i izazivanju incidenata”.

  • Svim gradskim planovima na lokaciji zamišljenog islamskog vjerskog objekta predviđena je izgradnja trga. Nikakvog vjerskog objekta. Od vremena Austro-ugarske koja je uredila središnji dio Mostara te uspostavila Katastar nigdje se ne navodi da se radi o prostoru kojemu je vlasnik Islamska zajednica. To je notorna laž. Stoga pozivamo vlasti Mostara, nadležne inspekcije i policiju da poduzme korake kojim će se spriječiti bezvlašće kojega promovira Islamska zajednica Mostara. Mostar mora biti i ostati mjesto u kojemu će se svi osjećati zastupljeno, uključeno i jednakopravno. Sigurno nećemo nasjesti na provokacije i pokušaj izazivanja izgreda, no zasigurno nećemo šutjeti na ovakve destruktivne i po budućnost Mostara štetne poteze – saopćili su iz Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane proisteklih iz Domovinskog rata.

Medžlis Islamske zajednice Mostar jučer je zvanično Odjelu za urbanizam Grada Mostara uputio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema u Mostaru.

Medžlis Islamske zajednice Mostar organizirao je prekjučer u mostarskom Centru za kulturu javno predstavljanje idejnog projekta interkulturnog centra “Mevlana”.

Faktor