U Zadru je krenuo Hod za život, obitelj i Hrvatsku uz glazbu, radost i svjedočanstva.

Voditelji zadarskog Hoda za život su Karlo Petani i Marija Mišković, a sudionicima su se obratile i koordinatorica Hoda za život Ana Marija Buntić i ginekologinja Nikolina Penava.

Osim Zadra, Hod za život danas se održava i u Kninu.

Pobačaj zaustavlja otkucaje srca

“Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca! Nikada, baš nikada ne pomažemo majci tako da joj ‘pomognemo’ da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoć. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Zaštitimo život!”, izjavila je Ana Marija Buntić, koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zadru u najavi Hoda, piše Narod.hr.

“Također, ovim putem želimo istaknuti važnost podrške svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji koriste priziv savjesti kako bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti, i majku i nerođeno dijete. Naša ljudska i građanska dužnost je štititi i voljeti život!”, istaknula je Buntić.

Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi, poručuju sudionici Hoda za život u Zadru. Postoji pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost i vrednota sam po sebi.

Želimo zakonom osigurati i zaštiti nerođeno dijete čije srce kuca već od 18. dan od začeća.

Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga, današnja je poruka iz Zadra.

“Život je zakon”, “Djeca su budućnost Hrvatske” – piše na nekima od brojnih transparenata. Sudionici Hoda za život u Zadru upravo se kreću Širokom ulicom.

“Mi koji se zalažemo za zakonsku, ali i svaku drugu zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti, ove godine hodamo od Osijeka i Vinkovaca na istoku, preko Slavonskog Broda, Siska i Zagreba sve do Rijeke. Hodamo od Varaždina na sjeveru preko našeg Zadra, Knina, Splita sve do Imotskog i Neretve. Sveukupno hodamo u 15 gradova, a novi su gradovi Opuzen i Sinj!”, rekla je voditeljica Marija Mišković.

“Hvala vam što ste došli podržati ono najvrjednije što imamo – ljudski život. Uz Zadar, danas za zaštitu temeljnog ljudskog prava – na život – hodaju i u hrvatskom kraljevskom gradu – Kninu!”, pozdravio je sudionike Karlo Petani.

O svome iskustvu kao ginekologa svjedočila je i dr. Nikolina Penava.

“Oduvijek sam voljela djecu i sanjala da ću biti pedijatrica. Tijekom studija, jedan dio vremena provela sam na dječjoj onkologiji, gdje sam promatrala nevinu djecu na rubu smrti. Promatrajući malene bez kose, blijede i u bolovima, shvatila sam da nemam srca za pedijatriju. Sama pomisao da im ne mogu pomoći trgala me iznutra. Razmišljajući o tome kojim dijelom medicine se želim baviti, a da pri tome i dalje pomažem drugima te uživam u svom radu, došla sam do ginekologije, točnije perinatologije. Ova grana medicine omogućava skrb za trudnice od samog začeća do porođaja. Moja želja se ostvarila kada sam dobila specijalizaciju iz ginekologije i porodništva u KB Sveti Duh u Zagrebu. Na razgovoru za specijalizaciju bila sam u strahu hoće li me pitati „hoću li raditi namjerne pobačaje?“ Molila sam Boga da me to ne pitaju, jer ih nisam htjela raditi, a nisam htjela odustati od svoje specijalizacije. Na sreću, Bog je uslišio moje molitve i to pitanje nikada nije bilo postavljeno”, rekla je dr. Nikolina Penava.

Braniteljski portal