Piše: Josip Milić

Tek što se Vlada formirala i tek što su se ministarstva podijelila ne stišavaju se medijske polemike oko toga je li Domovinski pokret trebao ući u koaliciju s HDZ-om, je li ih Plenković prevario ili su oni prevarili ljevicu. Dok analitičari analiziraju, dotle se stranke raskusuravaju. Odmah u izbornoj noći Kalakušić se raskusurao s DP-om i otpočeo kampanju za europske izbore nastavljajući napadati i HDZ i SDP. No, mislim da je on pročitana priča i da mu ovaj put neće upaliti. Domalo su se Raspudići, također radi europske liste, rastali s Mostom. Potom je Škorina sestra Vesna izbačena iz Suverenista, a izgleda da će i Jurčević biti izbačen iz DP-a. Da je Vesna odmah išla s DP-om, a Jurčević sa Suverenistima sada ne bi bilo gužve. Očito su u danom trenutku bili na krivim mjestima. Vučemilovićka je mimo stranke dala potpis Plenkoviću, a Jurčević ga je, kontra stranke odbio dati.

Vratimo se novoformiranoj koaliciji. Jesu li na koncu tri ministarstva premalo i jesu li u DP-u trebali na to pristati? Valja reći da se ne radi samo o tri ministarstva nego su tu i te kako bitni državni tajnici, kao oni koji kreiraju politiku ministarstva. SDSS je imao potpredsjednicu Vlade, ali je preko državnih tajnika ispleo mrežu svojih kadrova po cijeloj Hrvatskoj. Za usvajanje zakona prvo se tražila konsultacija s Beogradom pa su se tek onda dizale ili ne ruke. Ogroman je napredak za Hrvatsku da takvi više neće biti u vlasti i da su srpskom svetu porezana krila. Demografija i selo definitivno jesu dva ključna problema i ako DP uspije tu napraviti pomake to će značiti da njima treba dati povjerenje i za veće stvari tj. za upravljanje državom. Naravno, ključan je i odnos prema braniteljima i Domovinskom ratu koji se mora promijeniti, prije svega u javnim medijima.

Jučer dobri, danas loši momci

Još jučer su bili i te kako poželjan koalicioni partner, čak i za rigidne Benčićku i Daliju, a danas su ekstremni desničari i revizionisti. Do prije koji dan bili su pozivani na zajedničko rušenje „korupcinaškoga i kriminalnoga“ HDZ-a, a danas su sto puta gori od HDZ-a. Sva je paljba lijevih medija usmjerena prema Domovinskom pokretu, stranci opasnih namjera. Digli se i crveni i zeleni vragovi na zadnje noge. Neki desni novinari, pak, tvrde kako su razočarani time što DP nije uspio ispregovarati toliko željeno ministarstvo kulture. Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskoga lista, misli kako DP nije trebao pristati na koaliciju s HDZ-om bez ministarstva kulture pa ni po cijenu novih izbora. Svatko ima pravo na svoje mišljenje pa bilo ono možda krivo. Vrijeme će pokazati.

I za Ivu Goldsteina je katastrofa to što je DP ušao u Vladu. No, njegovi motivi ovakvoga razmišljanja su različiti od Marijačićevih. On smatra kako je Plenkoviću „ulazak u koaliciju s ovakvim Domovinskim pokretom, s rigidnom, ne bih čak rekao nacionalističkom, već šovinističkom strankom, garniranom primjesama neoustaštava iako se to nigdje eksplicite ne kaže, nespojiv s nastavkom njegove europske karijere.“ Ovaj kripto znanstvenik je izgleda čitao i program DP pa dalje kaže: „Kada pogledate te programe Domovinskog pokreta, to je prilično zastrašujuće. Oni bi kroatizirali udžbenike i medije, izbacivali globalističke sadržaje. Spominju i Novosti koje bi prestali financirati, a kontrolirali bi i medije… Kada gledate njihove programske spise, iz njih isijava rigidnost, neukost i nerazumijevanje svijeta oko sebe. Kao da je to iznjedrila neka birtijaška diskusija.“ Što je loše gospodine Ivo u tome što se u Hrvatskoj kroatiziraju udžbenici. Zar nije više dosta širenja jugoslavenstva?!

Jaca i Dejan Jović se brinu za DP i HDZ

Bivša premijerka, u narodu poznatija kao Jaca, se također osvrnula na formiranje koalicije i rekla da je to potop. Jaca, za razliku od Marijačića misli kako je DP dobio previše te kako se Plenković nije smio riješiti Pupovca ni po cijenu novih izbora. Prisjetila se kako je Karamarko, kada je nju pobijedio na unutarstranačkim izborima, rekao – nikad više sramotna koalicija sa Srbima. Za nju je Plenković odveo HDZ udesno jer je rekao da se pozdrav Za dom spremni može koristiti u komemorativne svrhe. Ona nadalje tvrdi: „Netočno je da su birači htjeli da Hrvatska skrene drastično udesno. Evo zašto mislim da to nije dobro za Hrvatsku: zato što partnerstvo koje počiva na nepovjerenju ne može iznjedriti ništa kreativno ni dobro.“ Jaci volja većine od 2/3 birača ne predstavlja očito ništa. Ona ima neku svoju matematiku te za kraj tvrdi kako je „moguće da se DP politički eutanazira, da bude zadovoljan tu kraj vatrice.“ Što reći nego tužno i žalosno kakva je osoba, pa makar i na kratko, bila na čelu HDZ-a!

Ni Dejan Jović nema ništa ljepše riječi za DP od Jace. Joviću je sad odjednom Plenković prihvatljiv te kaže kako se „Plenković jedva riješio radikala koje je u HDZ-ovu Domoljubnu koaliciju uveo njegov prethodnik Tomislav Karamarko, ali sada su se vratili preko koalicije koju Plenković nije htio.“ E od svega što je rekao ovo je jedino pošteno i istinito. Sve što domoljubno i državotvorno diše iz HDZ-a je izbacivano i to ne tek od Plenkovića, nego još od vremena Sandera i Jace, dakle više od dvadeset godina. Ali, hvala Bogu, da je u toj stranci ostalo još onih koji državotvorno dišu. Ovaj tobože, neutralni analitičar, istinu radikalno iskrivljuje tvrdeći sljedeće: „Euroskepticizam, antiglobalizam, hrvatski nacionalizam i pritisak na nacionalne manjine, prvenstveno Srbe, okvir je javnog djelovanja na kojem DP crpi podršku.“ Istina je sasvim suprotna. Bilo kakav pritisak na bilo koga od nacionalnih manjina nitko od vodstva, ni članova DP nikada nije javno komunicirao. O smanjenju utjecaja manjinaca na izglasavanje nove Vlade i proračuna govorio je javno dr. Božo Petrov, a nitko iz DP-a. Nepristajanje na suradnju s SDSS-om da, a za suradnju sa svim ostalim manjima, pa i Srbima, iz DP-a su uvijek bili otvoreni i to su naglašavali. Čak su predlagali i Srbina iz svojih redova za ministra branitelja. Dakle, protiv srpske manjine u DP nitko nema apsolutno ništa.

Uostalom, zar ne bi za hrvatske Srbe bilo bolje da su se umjesto za Novosti ti silni novci utrošili u vodovodnu i električnu infrastrukturu po srpskim selima? Mislim da se Srbe oko toga pita što bi oni željeli, da bi bili jedinstveni. I Marijana Petir je stava da ako se nešto financira iz državnog proračuna (Novosti), onda je najpravednije da postoji javni natječaj u kojem jasno stoji što država želi financirati i koje vrijednosti želi promicati. Oni koji prođu na javnom natječaju i osvoje financijska sredstva moraju se držati tih pravila. Ona smatra kako nije istraživačko novinarstvo vrijeđanje temelja hrvatske države, Domovinskoga rata i hrvatskih branitelja. „U Novostima ima onih koji se nisu poistovjetili da žive u hrvatskoj državi.” kazala je Petirka. Izgleda kako je Pupovac najveću grešku napravio upravo s Novostima. Previše se zaigrao i upravo su ga Novosti koštale vlasti. Đapić tvrdi kako te novine nemaju veze sa srpskom manjinom nego su reinkarnacija orjunaškoga Ferala.

Zaustaviti medijsko orgijanje

Medijsko i kulturno orgijanje zelenih i lijevih Jugoslavena, uz pomoć Novosti i ostalih prešlo je granicu podnošljivoga. Birači su jasno i glasno rekli da žele manje Brisela i Beograda, a više nacionalnih interesa. Konačno je biračima potvrđeno da se njihovom voljom može Hrvatska mijenjati, da oni imaju moć. Trideset se četiri godine govori mantra se kako je uzalud glasat za desne jer ne mogu ući u vlast. Ovaj put se pokazalo da nije tako. Ako se osvoji velik broj mandata svatko to mora poštivati. Da je i sada DP osvojio 25-30 mandata mogli bi tražiti i ministarstvo kulture, a možda i obrazovanja. Što više mandata to jača pregovaračka pozicija. Dakle, do naroda je. Izbacivanje SDSS-a iz vlasti je ogroman iskorak i velika demokratska pobjeda. Uvjeren sam da će birači već idući mjesec na europskim izborima nagraditi DP zbog toga i da će na nacionalnoj razini dobiti više glasova. Ulaskom u vlast DP je dobio veliku priliku za oformiti jaku stranku. No, ako se zatvore u sebe poput sekte (kao Most) i počnu se međusobno svađati, zasigurno neće imati budućnosti. Bitno je za svakoga imati vremena, svakom se javiti, biti u komunikaciji. Nastaviti skromno i ponizno kao što se i počelo. Ne oholiti se. Ne dopustiti da te vlast ponese. Ukoliko bude išao u širinu i prihvaćao i one koji nisu do sada bili s njima, a koji imaju ljudske i moralne kvalitete, a takvih ima prije svega u Hrvatskom bilu, HSP-u, Mostu, i ostalim strančicama onda je pred DP-om svijetla budućnost. Tako je radio Franjo Tuđman. Uvijek je oko sebe okupljao i zvao prave Hrvate. DP je prva desna stranka koja je u Hrvatskoj dobila priliku ući u vlast. Ostaje za vidjeti hoće li je iskoristiti. Nadajmo se, uz Božju pomoć, da hoće.

Braniteljski portal