BIHAĆ – Haris Balić (1980) uhićen je zbog ubojstva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Seada Durakovića u Bihaću.

Policija je nakon ubojstva Durakovića u ponedjeljak u 21.20 sati privela jednu osobu koja se dovodi u vezu s počinjenim kaznenim djelom, a riječ je o Harisu Baliću koji se jučer tijekom dana nalazio u prostorijama MUP-a Unsko-sanske županije na kriminalističkoj obradi.

Pripadnici sektora Krim policije pod nadzorom dežurnog tužitelja Tužiteljstva Unsko-sanske županije izvršili su očevid na mjestu ubojstva Seada Durakovića u Ulici Skendera Kulenovića. U daljnjoj istrazi će biti obavljena i obdukcija tijela kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Osumnjičeni je navodno te večeri automobilom udario Durakovića, a potom je prema njemu, dok je Duraković bježao, opalio rafal usmrtivši ga na licu mjesta u blizini kuće jednog susjeda.

Osumnjičeni je navodno nakon ubojstva Durakovića, pucao i po podstanarima njegove kuće koji su izašli u tom trenutku. Na kući su bila vidljiva oštećenja od ispaljenih hitaca, a razbijeno je i jedno staklo na ulaznim vratima. Motiv ubojstva se istražuje. Osumnjičeni do sada nije bio predmetom policijskih istraga, niti je važio za problematičnu osobu. Jučer se spominjalo da je on posudio neki novac Durakoviću, ali o tome nije bilo službene potvrde.

Ubijeni Duraković je u studenom ove godine osuđen na tri godine zatvora, jer je prema navodima iz presude Suda BiH, kao oficir OSBiH protuzakonito posredovao prilikom zapošljavanja.

Duraković je proglašen krivim što je, zajedno sa Seadom Fazlićem, kao visokopozicionirani oficir u OSBiH od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se zaposliti kao oficiri i vojnici u OSBiH, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, javlja BIRN.

Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtijevao iznose od 500 do 2.500 maraka, a nitko od oštećenih nije primljen u OSBiH. Fazlić je proglašen krivim zbog toga što je u dva navrata nosio kovertu s novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje za sina.

Kao mjera sigurnosti, Durakoviću je izrečena zabrana vršenja dužnosti od godinu dana, u koju neće biti uračunato vrijeme predviđeno kaznom.

U kraćem obrazloženju presude, sutkinja Amela Huskić je tada rekla da nije prihvaćena teza obrane da je Duraković bio u lošoj financijskoj situaciji pa je posuđivao novac, jer su svjedoci rekli da su novčane iznose davali radi zaposlenja u OSBiH, a ne kao pozajmicu.

S nekima od njih su, dodaje sutkinja Huskić, napravljeni ugovori o zajmu kod notara, ali su svjedoci pojasnili da je to bio jedini način da dobiju nazad svoj novac. Utvrđeno je da je Duraković primio naknadu, ali svjedoci nisu rekli da je utjecao na Komisiju za prijem vojnika.

Nisu prihvaćeni ni navodi Fazlićeve obrane da nije znao da je u kovertama novac, jer su svjedoci u sudnici rekli drugačije.

Od otežavajućih okolnosti, Sud BiH je kod obojice optuženih cijenio njihovu raniju osuđivanost, a od olakšavajućih, njihove obiteljske prilike.

Jedna osoba je uhapšena nakon ubistva brigadira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Seada Durakovića.

Duraković je ubijen kasno sinoć u blizini porodične kuće u Bihaću, a policija je uhapsila jednu osobu koja se dovodi u vezu sa počinjenim krivičnim djelom. Radi se o Harisu Baliću koji je nedugo nakon ovog događaja uhapšen i trenutno se nalazi u prostorijama MUP-a Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

Pripadnici sektora krim-policije pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca još uvijek se vrše uviđaj na mjestu ubistva brigadira OS BiH.

Sud BiH je u novembru visokog oficira Oružanih snaga Seada Durakovića proglasio krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja i osudio ga na tri godine zatvora. Duraković je proglašen krivim što je, zajedno sa Seadom Fazlićem, kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH (OS BiH) od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se zaposliti kao oficiri i vojnici u OS BiH sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, javlja BIRN.

Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtjevao iznose od 500 do 2.500 konvertibilnih maraka (KM), a da niko od oštećenih nije primljen u OS BiH. Fazlić je proglašen krivim zbog toga što je u dva navrata nosio kovertu sa novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje za njegovog sina.

Kao mjera sigurnosti, Durakoviću je izrečena zabrana vršenja dužnosti od godinu dana, u koju neće biti uračunato vrijeme predviđeno kaznom.

U kraćem obrazloženju presude, sutkinja Amela Huskić je rekla da nije prihvaćena teza Odbrane da je Duraković bio u lošoj finansijskoj situaciji pa je posuđivao novac, jer su svjedoci rekli da su novčane iznose davali radi zaposlenja u OS BiH, a ne kao pozajmicu.

Sa nekima od njih su, dodaje sutkinja Huskić, napravljeni ugovori o zajmu kod notara, ali su svjedoci pojasnili da je to bio jedini način da dobiju nazad svoj novac. Utvrđeno je da je Duraković primio naknadu, ali svjedoci nisu rekli da je uticao na Komisiju za prijem vojnika.

Nisu prihvaćeni ni navodi Fazlićeve Odbrane da nije znao da je u kovertama novac, jer su svjedoci u sudnici rekli drugačije.

Od otežavajućih okolnosti, Sud BiH je kod obojice optuženih cijenio njihovu raniju osuđivanost, a od olakšavajućih, njihove porodične prilike.

BraniteljskiPortal.ba