Ovih smo dana suočeni s nizom pritužbi članova URB HVO-a ŽZH koji su nam se požalili kako im banke sjedaju na račune i odbijaju pola iznosa zajamčene tzv “egzistencijalne mjesečne novčane nakade“ po prijedlozima JP EP HZ-H-B d.d.Mostar. Imajući u vidu kako su ta mjesečna novčana primanja naših članova u iznosu od kojih 100 do 260 KM od njih kada se odbije polovica toga iznosa ostaje tek 50 do 130 KM za život, a jedina su im sigurna mjesečna novčana primanja, postavlja se nekoliko opravdanih pitanja:

1.Temeljem kojeg zakona JP EP HZ H-B d.d.Mostar podnosi prijedloge za ovrhe na novčanim potraživanjima naših članova imajući u vidu kako je tzv. “egzistencijalna novčana naknada“ socijalna kategorija a ne trajno pravo, koje se može umanjiti ili ukinuti, te se stoga ne može staviti pod odredbe Zakona o ovršnom postupku u FBiH?

2.Što konkretno u ovom slučaju radi Ministarstvo hrvatskih Branitelja iz Domovinskog rata u ŽZH kako bi zaštitilo naše članove pa i druge razvojačene Branitelje HVO-a u ŽZH od lihvarskog ponašanja JP EP HZ H-B d.d.Mostar i banaka koje odrađuju kriminalne i nezakonite radnje navedenog JP EP HZ H-B-d.d.Mostar po njihovim prijedlozima za ovrhu?

3.Što konrketno u ovim slučaju poduzimaju tzv “velike Hrvatine“ iz stranke HDZ BiH kako bi zaštitili naše članove i druge Branitelje koji su najčasniji sinovi države BiH?

4.Što konkretno u ovom slučaju poduzimaju druge udruge iz Domovinskog rata u BiH,a poglavito tzv “krovne, temeljne ili reprezentativne udruge“ HVO-a koje niti jedan zakon o pravima razvojačenih Branitelja ne poznaje kao takve?

5.Što konkretno u ovom slučaju poduzimaju vodeći mediji u rukama Hrvata jer svi bi morali znati kako se naši branitelji diskriminiraju u svakom pogledu a ovrhe nad njihovom socijalnom milostinjom je kap koja prelijeva čašu, a kad se prelije neće biti toplo nikome?

Stoga ovim putem upozoravamo zadnji put navedeno JP EP HZ H-B d.d.Mostar ali ostale prozvane u gore navedenim pitanjima da s najvećom pažnjom i ozbiljnošću pristupe ovom krupnom problemu kako naši članovi pa i drugi Branitelji HVO-a pogođeni nezakonitim radnjama gore navedenih, a velika većina njih je teško bolesna, sa jako teškom socijalnom situacijom ne bi uzeli pravdu u svoje ruke što može izazvati velike probleme svima.

Ukoliko se nitko od prozvanih ne očituje u roku od 8/osam dana na ove prozivke javno, članovi URB HVO-a ŽZH uzimaju stvar u svoje ruke uz mogućnost podnošenja tužbi kod nadležnog suda protiv odgovornih, te građanski neposluh koji može eskalirati u nešto krupnije i veće.

URB HVO-a ŽZH

Široki brijeg.info