Dana, 02.studenog 2020.godine na Dušni dan je slavljena Sveta Euharistija na novom groblju u Mokrom, na području Grada Širokog Brijega. Misno slavlje je predvodio fra Mile Vlašić iz Čapljine.

U nadahnutoj misnoj propovijedi fra Mile Vlašić se sjetio pokojnog Stanka Sliškovića jedinog ukopnika (za sada) na tom groblju, ali i svih drugih naših pokojnih, kao i svih onih koji su umrli a za njih se nema tko spomenuti.

Grob pokojnog Stanka Sliškovića kao vječni bor stoji na ulazu u groblje s lijeve strane i prkosi vremenu koje nije imalo milosti za njega i njegove bližnje. Premda sam, on u tome groblju ima mnoštvo prijatelja koji ga nisu nikada napustili a dokaz za to je današnje misno slavlje gdje su sve misnici došli pomoliti kod njegova groba kako bi odali počast njemu ali i njegovim dobrim djelima za njegova života koja su bezbrojna. Konačno kako netko može biti sam kada je svojim životom i djelima zaslužio vječni život u krilu našeg Nebeskog i Milosrdnog Oca.

Misno slavlje započeo je fra Mile Vlašić riječima: “Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime i ja sam s njima“ čime je dao naslutiti kako je današnje misno slavlje služeno u zajedništvu sa Živim Bogom koji ne priznaje nametnute ljudske zakone, pa čak i neke odluke crkvenih predstavnika s lokalnog područja koji još uvijek ne prihvaćaju novo groblje kao činjenicu koja stoji kao stup vremena na vjetru i svim olujama kojima prkosi i kojima će se odhrvati unatoč protivljenjima navedenih lokalnih i crkvenih struktura. Konačno što je vrijeme u odnosu na vječnost?

Na misnom slavlju bilo je prisutno oko 60-tak mještana Mokrog koji su svojim dragovoljnim prilozima, volonterizmom i vlastitim donacijama ogradili navedeno groblje, s kapelicom i izbetoniranim grobovima u kojima će mjesto naći oni koji su odredili svoj ovozemaljski put završiti upravo tu na uzvisini okupanoj suncem na kojoj tek lahor piri kao živi svjedok vremena koje prolazi, s pogledom na neke nove daljine koje ljudsko oko ispražnjeno od svih obzira i emocija ne može niti nazrijeti.

U blizini tog groblja mještani su izgradili i dječje igralište na kojem će mnoge generacije Mokarskih mališana izgrađivati svoj duh i tijelo. Tko zna možda se među njima rodi neki novi Luka Modrić, Zvonimir Boban, Toni Kukoč, Dražen Petrović, Ivano Balić, Domagoj Duvnjak? Tko zna?

Današnjem misnom slavlju prisustvovao je i kandidat za Gradonačelnika Grada Širokog Brijega Vlado Marušić ispred hrvatskog saveza HKDU-HRAST što je razveselilo okupljene mještane Mokrog jer im njegovo prisustvo daje nadu u neko bolje i pravednije sutra.

Nakon misnog slavlja okupljeni mještani su u opuštenoj atmosferi krenuli svojim kućama gdje će simbolički ali u radosti poštujući nametnute epidemiološke mjere proslaviti današnji Dušni dan koji će im u sjećanju ostati kao poseban. Zbog izuzetno lijepog vremena kojim su nagrađeni ali i zbog istine koje će naći put ka mnogim srcima diljem zemaljske kugle.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info