Hvarski biskup Petar Palić nasljednik je mostarskog-duvanjskog biskupa Ratka Perića. Palić je rođen u Prištini, 3. srpnja 1972., u obitelji janjevačkih Hrvata.

Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Ono što se u životopisu ne navodi, a što za Palića kolege vole reći jeste da je – dobar čovjek.

Sa svojih 48 godina za biskupa je i mlad, te se očekuje da će dugo biskupovati u Mostaru.

Kada su u pitanju dva utega biskupa Ratka i njegova prethodnika – hercegovački slučaj i međugorski fenomen, očekuje se da će ih Palić objektivnije sagledavati upravo jer ne dolazi iz BiH.

Palić je za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine, s temom „Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005)“

U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. vrši službu generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. ožujka 2018. Zaređen je za biskupa 30. travnja 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom.

Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vrši službu generalnog tajnika i predsjednika Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija.

Zanimljivo je ovom prigodom kazati da je prigodom proslave 50 godina zaređenja biskupa Ratka, što je obilježavano prošle godine u rujnu, jedan od gostiju iz Hrvatske bio biskup Petar. Izvjesno je da tada nije ni snio da će mu to biti nova biskupska adresa.

Biskup Ratko zaređen je 1992. godine u Neumu. Stigao je u porušenu Biskupiju, obnavljao i gradio, a na tragu prethodnika djelovao po pitanju slučaja i fenomena. Težak udarac zadan mu je pred samo umirovljenje, kada je odlukom Vatikana Međugorje izuzeto iz nadležnosti mostarskog biskupa (Rince e nomine).

Hercegovina info