Dana 18.12.2017 godine ispred središnjice HDZ BiH s početkom u 10,00 sati počeo je mirni prosvjed članova UZB/Borci BiH zbog nepoštivanja potpisanih zaključaka od srane Predsjednika HDZ BiH dr.Dragana Čovića od 15.11.2017 godine. U tim zaključcima,točnije u točki 2.istih se nalaže klubovima zastupnika HDZ BiH u oba doma Parlamenta da iniciraju tematske izvanredne sjednice oba doma Parlamenta za raspravljanje o Braniteljskom dodatku,te stavljanje na dnevni red zakona o razvojačenim Braniteljima u FBiH koji je prošao javnu raspravu ali još nije na dnevnom redu Parlamenta.

Na mirnom prosvjedu članova UZB na kojem se skupilo njih stotinjak iz ŽZH, HBŽ i HNŽ, a to su sve bili predstavnici najužeg rukovodstva udruge,medijima su se obratili Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH, Vlado Marušić Predsjednik UZB ŽZH, te Mladen Begić Ministar Branitelja ŽZH, koji su obrazložili razloge okupljanja pred središnjicom HDZ BiH.

Ovim putem se posebno zahvaljujemo Ministru Branitelja ŽZH Mladenu Begiću jer je došao Braniteljima koje predstavlja i iznio svoje viđenje problema Braniteljske populacije što je za sve pohvale jer svi Branitelji iznimno cijene ministra koji dolazi pred njih i među njih da zajedno ukažu na problematiku Branitelja, ne skrivajući se poput Salke Bukvarevića i njemu sličnih koji prolaze pored Branitelja kao da ih ne poznaje što je za svaku osudu, čime zapravo pokazuju svoje pravo lice izazivajući bijes svih Branitelja protiv sebe bez obzira kojoj vojnoj komponenti pripadaju (Armija BiH ili HVO-a).

Nakon davanja izjava za medije Ministar Begić i svi predstavnici UZB su otišli u prostorije HNS-a na zajednički sastanak na kojemu je ministar Begić obavio telefonski razgovor s Mladenom Boškovićem dopredsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH gdje je od njega tražio odgovor hoće li klub zastupnika HDZ BiH inicirati tematsku izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma sukladno zaključcima od 15.11.2017 godine.

Mladen Bošković je obavijestio ministra Begića kako će klub zastupnika HNS-a (HDZ BiH i HDZ 1990)u 16,00 sati imati sastanak na kojemu će tražiti od Edina Mušića (SDA) Predsjedatelja zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazivanje tematske izvanredne sjednice sukladno zaključcima od 15.11.2017 godine, a hoće li njihov zahtjev itko od klubova zastupnika drugih parlamentarnih stranaka podržati drugo je pitanje.

Predstavnici UZB su izvijestili ministra Begića kako su prosvjednici Armije BiH ispred Vlade FBiH u „kampu heroja“ obećali otići ispred središnjica SDA i SBB u Sarajevu u isto vrijeme u 10,00 sati i zatražiti od istih ono što traže i članovi UZB od HDZ BiH.

Prema svjedočenju predstavnika „kampa heroja“ njihovi članovi, njih 30-ak je u zakazano vrijeme otišlo ispred središnjica SDA i SBB ali ih nitko nije primio, zbog čega su također u 16,30 otišli pred središnjicu SDA kako bi se informirali o zaključcima SDA jer je i njihov klub u zastupničkom domu Parlamenta FBiH imao sastanak kako bi se očitovali o zahtjevima razvojačenih Branitelja za zakazivanje tematske izvanredne sjednice na temu Braniteljskog dodatka i drugih prava razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu u BiH. U 16.30 sati njihova 4/četiri predstavnika primio ih je predsjedatelj kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Osmanović, ali su izjavili kako uopće nisu zadovoljni s stavom i promišljanjima SDA u svezi „kampa heroja“ kao i o drugim pitanjima koja muče razvojačene Branitelje bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu u BiH.

Isto tako predstavnici iz „kampa heroja“ su izjavili kako su njihovi predstavnici obavili razgovore s predstavnicima stranaka SDP I DF koji su im obećali podržati zahtjev kluba zastupnika HNS-a za zakazivanje tematske izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na temu braniteljskih prava razvojačenih Branitelja sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

Dokazi:Izjave predstavnika kampa heroja ispred Vlade FBiH,

U 16,00 sati klub zastupnika HNS-a u zastupničkom domu FBiH (HDZ BiH i HDZ 1990) je jednoglasno donio zaključak kojim se od Edina Mušića predsjedatelja zastupničkog doma Parlamenta FBiH traži zakazivanje tematske izvanredne sjednice tog doma na temu rješavanja prava razvojačenih Branitelja Armije BiH i HVO-a i o tom zaključku se raspravlja na sjednici tog doma danas 19.12.2017 godine a koja je u tijeku.

DOKAZI:Zaključak kluba zastupnika HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 18.12.2017 godine.

Poštovani Branitelji,najčasniji sinovi države BiH!

Jučer su Vaši predstavnici iz obje vojne komponente izvršili pritisak na stranke vladajuće koalicije u FBiH(SDA,SBB i HDZ BIH),kako bi se zakazala izvanredna tematska sjednica na temu prava razvojačenih Branitelja u FBiH,Armija BiH i HVO-a a svi ste već odavno upoznati kako su sva naša prava sadržana u rezoluciji Branitelja.

Isto tako dužni smo vas obavijestiti kako je klub zastupnika HNS-a (HDZ BiH i HDZ 1990) jučer donio zaključak kojim traži izvanrednu tematsku sjednicu na temu naših i vaših prava, čime je taj klub konačno ispoštivao dogovoreno, odnosno potpisane zaključke od strane Predsjednika HDZ BiH dr.Dragana Čovića od 15.11.2017 godine.

A što se tiče druge dvije stranke vladajuće koalicije u FBiH (SDA i SBB) očekujemo kako će se i oni pridružiti i podržati zaključak kluba zastupnika HNS-a za održavanje izvanredne tematske sjednice na temu Braniteljskih prava, jer bi razvojačenim Braniteljima bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu najviše odgovarao koncenzus svih parlamentarnih stranaka u FBiH jer to oni odista zaslužuju.

Ukoliko taj zaključak kluba HNS-a ne podrže, te stranke će same sebi krojiti sudbinu u narednom periodu i prema istom će se razvojačeni Branitelji u FBiH iz obje vojne komponente znati postaviti.

Ovim putem očekujemo od drugih parlamentarnih stranaka u FBiH koje su potpisale i ovjerile naše zahtjeve za rješavanje naših prava iz Rezolucije Branitelja (SDP,DF i BPS), kako će isti biti dosljedni i podržati zaključak kluba zastupnika HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na kraju Vam moramo napomenuti još jednu važnu činjenicu kako su predstavnici UZB od svih parlamentarnih stranaka u FBiH u svojim zahtjevima koje su navedene stranke potpisale i ovjerile zatražili prisustvovanje na svim sjednicama oba doma Parlamenta FBiH po dva predstavnika razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu u BiH(Armija BiH i HVO-a), jer će ti predstavnici najbolje i najjasnije prezentirati zastupnicima oba doma parlamenta FBiH naše i vaše zahtjeve sadržane u Rezoluciji Branitelja.

U očekivanju podržavanja zaključka kluba zastupnika HNS-a (HDZ BiH i HDZ 1990) za zakazivanjem izvanredne tematske sjednice Zastupničkog doma od strane svih parlamentarnih stranaka u FBiH mi vas srdačno pozdravljamo.

Zajedno do pobjede i Bog Vas blagoslovio Branitelji!

UZB/Borci BiH