Tijelo prestalo funkcionirati

Prema informacijama koje donosi France Bleu, bivši igrač Auxerrea i Stade Lavalloisa François-Xavier Fumu Tamuzo podignuo je sudsku tužbu protiv laboratorija Pfizer i BioNTech, te Francuskog nogometnog saveza, jer je bio prisiljen prekinuti nogometnu karijeru sredinom travnja pod sumnjom da postoji veza između njegovih ozljeda i cjepiva koje je praktički bio prisiljen uzeti.

Tamuzo kaže „nisam protiv cjepiva, nisam teoretičar zavjere, ali želio bih razumjeti zašto je moje tijelo prestalo funkcionirati.” Naime, 18. travnja ove godine objavio je kraj svoje karijere, uslijed mnoštva ozljeda s kojima se morao suočiti od svog dolaska u ljeto 2021. godine. Nogometaš je odlučio krenuti u akciju.

Prvo ročište će se održati 2. srpnja na sudu u Parizu, na kojem će se odlučiti hoće li se zatražiti vještačenje za utvrđivanje uzročno-posljedične veze između cjepiva i njegovih ozljeda.

François-Xavier Fumu Tamuzo je 30. srpnja 2021. prvi put cijepljen dozom Pfizera, a drugu dozu je primio mjesec dana kasnije, 23. kolovoza. Upravo tada su, kaže nogometaš, počeli njegovi zdravstveni problemi. Do tada potpuno zdrav veznjak počeo je patiti od bolova u lijevom koljenu, a zatim od tendinopatije u listopadu 2021. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 2022. godine, dogodilo mu se puknuće Ahilove tetive, netom nakon što je primio i treću dozu cjepiva. „Sumnja je stoga u ovom slučaju potpuno opravdana“, smatra Éric Lanzarone, odvjetnik François-Xaviera Fumu Tamuza, specijalist za javno i zdravstveno pravo, član odvjetničke komore Marseillea.

“Dvije godine moj klijent je u medicinskom lutanju i nitko nije sumnjao u štetne učinke cjepiva. Iako znamo da postoje i danas, nitko to ne može poreći. I postupno, kako su te zabrinutosti rasle, François-Xavier je otišao konzultirati specijaliste interne medicine i imunologa-infektologa koji su na kraju izrazili tu sumnju. Tužba se mora podići”, rekao je Lanzarone.

Ukupno su tužena četiri subjekta: Pfizer-Njemačka i BioNTech kao dizajneri cjepiva, Pfizer-France kao dobavljač i Francuski nogometni savez (FFF).

“U vrijeme kada je François-Xavier Fumu Tamuzo cijepljen (srpanj 2021.), cijepljenje nije bilo obavezno. Kasnije će to postati obavezno za profesionalne nogometaše. Smatram da FFF ima odgovornost u ovoj priči. Savez je izgradio zdravstveni protokol čak i prije uvođenja zakona“, nastavlja Lanzarone.

Život François-Xaviera Fumu Tamuza, sada već bivšeg nogometaša, značajno se promijenio. “Dugo hodanje je jedva podnošljivo, trčanje mi je nemoguće. Kad se želim pokrenuti, na primjer popeti se uz stepenice ili ići niz stepenice, bolovi su jaki”, svjedoči Tamuza.

Bivši veznjak zahtijeva barem financijsku naknadu i razmatra kako nastaviti karijeru u nogometu. Nedavno se sastao s čelnicima Stade Lavalloisa kako bi razgovarali o budućnosti. “Želio sam ponuditi svoje usluge skautskoj službi kluba i tada sam smatrao da su prilično naklonjeni toj ideji. Nažalost, nekoliko tjedana kasnije, dobio sam preko svog odvjetnika odbijenicu od predsjednika. Okrećem se drugim mogućnostima, ne odustajem…“

Provjeri.hr