Trovači

Protiv AstraZenece podnesene su tužbe 35 žrtava, koje su optužile njezino „cjepivo“ protiv covida da uzrokuje rijetke komplikacije koje dovode do smrti i ozbiljnijih zdravstvenih šteta.

Kako izvještava The Telegraph, odvjetnici su podnijeli zahtjeve koji iznose desetke milijuna funti na Visokom sudu zbog komplikacija za koje kažu da su uzrokovane cjepivom, mjesecima nakon pokretanja dva testna slučaja.

Slučajevi naglašavaju ono za što se tvrdi da je vrlo rijetka nuspojava koja je povezana sa smrću najmanje 81 osobe i koja je uzrokovala ozbiljne ozljede stotinama drugih.

U tvrdnjama se navodi da je „cjepivo“, koje je razvila AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, “neispravno”.

„Cjepivo“ je povezano s novootkrivenim stanjem koje uzrokuje krvne ugruške koje se naziva imunotrombocitopenija i tromboza izazvana cjepivom (VITT). Otprilike u jednom od pet slučajeva pacijenti koji su dobili VITT umrli su.

Telegraph doznaje da se očekuje podnošenje još do 40 zahtjeva. Ukupni račun za odštetu, ako AstraZeneca izgubi, iznosi oko 80 milijuna funti, što ga čini jednim od najskupljih parnica u vezi s cjepivom ikada.

Vlada je prihvatila sve pravne radnje pokrenute protiv AstraZenece u sklopu njezinog dogovora o uvođenju programa cjepiva protiv COVID-19, koji je dobio regulatorno odobrenje krajem prosinca 2021. Proizvođači drugih cjepiva protiv Covida također su primili odštetu od Vlade.

Provjeri.hr