Trumpova administracija prošli je tjedan predvodila međunarodni događaj na kojem je svečano potpisana Deklaracija o ženevskom konsenzusu – kojom države potpisnice potvrđuju zaštitu života i obitelji kao temeljnih vrijednosti te suverenost država da same uređuju i donose zakone kojima štite nerođeni život.

SAD: Vrhovni sud dijelom prihvatio zakon koji nalaže da se treba pokapati ostatke nerođenog djeteta, hoće li donijeti odluku o ukidanju selektivnih pobačaja?

Deklaracijom o ženevskom konsenzusu, države potpisnice, između ostalog, potvrđuju:

  • dostojanstvo i vrijednost ljudske osobe;
  • da je svakom čovjeku urođeno pravo na život;
  • da dijete treba posebne mjere zaštite i njege prije, kao i nakon rođenja;
  • da ne postoji međunarodno pravo na pobačaj te da se pobačaj ne može promovirati kao način planiranja obitelji
  • da je obitelj prirodna i temeljna jedinica društva i ima pravo na zaštitu društva i države;
  • da majčinstvo i djetinjstvo imaju pravo na posebnu njegu i pomoć; te
  • da žene igraju presudnu ulogu u obitelji i daju neizostavni doprinos dobrobiti obitelji i razvoju društva.

Deklaraciju su sponzorirale države sa svih kontinenata predvođene SAD-om – Mađarska, Brazil, Egipat, Indonezija i Uganda, a među potpisnicama se nalazi još 26 država među kojima su Poljska, Kenija, Libija, Irak i druge zemlje, koje predstavljaju preko 1,6 milijardi ljudi, petinu čovječanstva. Dokument i dalje ostaje otvoren za dodatne potpise.

“Deklaracija o ženevskom konsenzusu povijesni je dokument koji jasno kaže gdje mi kao nacije stojimo po pitanju zdravlja žena, obitelji, poštovanju života i obrane nacionalne suverenosti”, rekao je Alex Azar, američki tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb na ceremoniji potpisivanja. „Ova deklaracija je mnogo više od izjave o uvjerenjima – to je neophodno i korisno sredstvo za obranu načela [o zaštiti života i obitelji] u svim tijelima Ujedinjenih naroda i u svakom multilateralnom okruženju”, izjavio je.

Tajnik Azar najavio je politiku nulte tolerancije prema anti-suverenističkoj politici i pritiscima koje provode Ujedinjeni narodi: „Danas smo postavili jasan znak. Agencije UN-a više ne mogu reinterpretirati i pogrešno tumačiti dogovoreni jezik [u međunarodnim dokumentima] bez odgovornosti. Države članice postavile su politiku koju će UN voditi, a ne obrnuto. Bez isprike potvrđujemo da vlade imaju suvereno pravo donositi vlastite zakone kako bi zaštitile nevin život i donijele svoje propise o pobačaju. Ulozi su previsoki da bi se omogućilo da radikalni, razdorni programi ometaju sposobnost žena u zemljama u svim fazama razvoja da postignu bolje zdravlje… Otkazat ćemo te organizacije kad prekorače svoje mandate promičući stavove koji nikada ne mogu postići konsenzus. Nedvosmisleno ćemo izjaviti da ne postoji međunarodno pravo na pobačaj. Ponosno ćemo staviti zdravlje žena na prvo mjesto u svakoj životnoj fazi.”

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je: „Pod vodstvom predsjednika Trumpa, Sjedinjene Države su svugdje i uvijek branile dostojanstvo ljudskog života. Učinio je to kao nijedan drugi predsjednik u povijesti. U inozemstvu smo uspostavili neviđenu obranu nerođenih. Pred svjetskim čelnicima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 2019., predsjednik Trump rekao je, citiram: ‘Mi u Americi vjerujemo da je svako dijete – rođeno i nerođeno – Božji sveti dar.’ … Danas poduzimamo sljedeći korak , dok potpisujemo Deklaraciju o ženevskom konsenzusu. U svojoj srži, deklaracija štiti žensko zdravlje, brani nerođene i ponavlja vitalnu važnost obitelji kao temelja društva.”

Narod.hr