NATO je za domaćina vježbe odredio Tuzlu i održat će se u rujnu iduće godine, a sudjelovat će oko 1.500 ljudi.

Prema onome što je do sada urađeno, velika internacionalna vježba ne bi trebala čekati rujan. Tako se ocjenjuju dosadašnje pripreme za terensku vježbu upravljanja posljedicama izvanrednih situacija koju organizira NATO savez, odnosno njegov Euroatlantski koordinacijski centar.

NATO je za domaćina vježbe odredio Tuzlu i održat će se u rujnu iduće godine, a sudjelovat će oko 1.500 ljudi. Od toga, najveći broj je iz zemalja NATO. U organizaciju je uključeno i Ministarstvo sigurnosti BiH, a svoj doprinos daju i vlasti Tuzlanske županije.

Vježba će trajati dva dana na području Tuzle, Srebrenika, Živinica i Lukavca, a u Tuzli će biti smješten najveći broj pripadnika NATO snaga. Najavljuje se dolazak predstavnika više od 60 država iz cijelog svijeta.

Scenarij vježbe sklopili su stručnjaci NATO-a uz sudjelovanje i bh. eksperata. Detalji se iz razumljivih razloga ne otkrivaju, a zanimljivo je da će to biti 17. po redu internacionalna NATO-ova vježba te vrste i sjedištu alijanse pridaje joj se ogromna važnost.

Izvedena je i financijska računica – vježba će koštati ukupno 750.000 eura. Od toga, polovinu novca osigurava NATO, iz proračuna BiH bit će izdvojeno 40, a iz proračuna Tuzlanske županije deset posto novca. Neslužbeno saznajemo da će vježbi prisustvovati i vojni i civilni predstavnici Srbije.

Dnevni list