Uredništvo braniteljskog portala intervjuiralo je člana a ujedno i tajnika UZB Podružnica Široki Brijeg,Ernesta Markića iz Širokog Brijega, na okolnosti nemogućnosti njegovog zapošljavanja u JP EP HZ H-B d.d.Mostar unatoč pravovaljanoj diplomi IV stupnja Elektro-energetske struke koju je redovno dobio školske 1992/93 u srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

On je bio aktivni učesnik Domovinskog rata u BiH od 10.04.1992 godine do završetka rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma od 23.12.1995 godine. Završetkom rata odnosno već početkom 1996 godine uredno se prijavljuje na Zavod za zapošljavanje Grada Širokog Brijega na kojem Zavodu je i dan danas kao nezaposlena osoba.

Od tada se prijavljivao najmanje deset puta na poslove i radne zadatke u JP EP HZ-H.B d.d.Mostar sukladno njegovoj stručnoj spremi, no uvijek je dobivao odbijenice s obaviješću kako su na te poslove primljeni drugi kandidati.2013 godine se priključuje UZB Podružnica Široki Brijeg i aktivni je član od osnutka te udruge.

Zbog nemogućnosti zapošljavanja u Širokom Brijegu i šire sreću je potražio u Njemačkoj,toj obećanoj zemlji gdje je proveo zadnja tri mjeseca radeći na baušteli kako bi sebi i svojoj obitelji priskrbio najosnovnije životne potrebe.

No, unatoč njegovom odlasku u Njemačku poziva našu omladinu da ostane na svojim vjekovnim ognjištima jer je ovdje ipak najbolji život a život u Njemačkoj je kruh sa sedam kora. Vjeruje kako će ipak doći vrijeme za bolje uvjete ostanka i opstanka na našim vjekovnim ognjištima za što su se on i njegove kolege borile. Isto tako vjeruje kako bi se u JP tipa EP HZ H-B trebali zapošljavati mladi koji redovito završe svoju školu a ne oni s kupljenim diplomama iz škola tipa“Nikad nije kasno“iz Širokog Brijega i sl.

U objavljenom video prilogu saznati ćete istinu o zapošljavanju podobnih kadrova uz predočenje vjerodostojne dokumentacije Ernesta Markića, zaboravljenog Branitelja.

Vlado Marušić / BraniteljskiPortal.ba