MONSTRUOZAN ZLOČIN ARMIJE BIH Potvrđeni identiteti četiri ekshumirane osobe nađenih na području Rostova

Nakon 27 godina potrage, rasvijetljena je sudbina Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Frane Jezidžića, četvorice iz skupine 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša.

Ljetos ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe na lokalitetu Rostova nadomak Bugojna, kao što se i pretpostavljalo, pripadaju nasilno odvedenim hrvatskim logorašima iz logora Armije BiH u Bugojnu.

Analizom DNK uzoraka koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, utvrđeno je kako tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije posmrtne ostatke je pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Frani Jezidžiću, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe BiH za ARTINFO.BA.

Galić, Miličević, Markulj i Jezildžić bili su dio skupine koja je brojala 19 hrvatskih logoraša nasilno odvedenih iz logora bošnjačke Armije BiH u Bugojnu za čijim tijelima se tragalo više od 27 godina.

Dijana Strujić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna, potvrdila je da je o rezultatima identifikacije obavijestila obitelji nestalih čija je sudbina konačno rasvijetljena..

“Svi smo preplavljeni emocijama i duboko dirnuti i ja i obitelji onih čija je sudbina nakon ovoliko godina rasvijetljena kojima sam javila ovu za nas veliku i važnu vijest. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela pomoći u rasvjetljavanju sudbine i ostalih iz skupine od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša među kojima je i moj suprug Mihovil Strujić”, kazala je Dijana Strujić koja ističe kako je pronalazak i identifikacija tijela poticaj hrvatskim žrtvama Bugojna i njihovim obiteljima da dignute glave nastave višegodišnju borbu za pravdu i istinu o zločinima nad Hrvatima Bugojna.

Istog je promišljanja i Marijo Mostarac, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna.

“I mene je ova vijest duboko potresla jer pronađena su tijela ljudi s kojima smo dijelili sudbinu mjesecima prije nego što su odvedeni u nepoznato. Sad je potpuno jasno da su likvidirani na okrutan način, a nadam se i da je došlo vrijeme da oni koji su naredili i počinili ovaj zločin za njega konačno odgovaraju. Ova je godina za nas bugojanske Hrvate, preživjele logoraše i obitelji nestalih bila izuzetno važna jer klupko zločina koje uključuje pronalazak nepobitnih dokaza počelo se odmotavati”, kazao je Mostarac.

Direktno.hr