Kada je objelodanjeno kako visoki predstavnik namjerava iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti promjenu Izbornog zakona krenula je neviđena medijska hajka, haranga, histerija svih tzv.“ probosanskih patriotskih“ snaga u BiH protiv njegove namjere, gdje su neki predstavnici tih snaga pozivali na rat, linč, odmazdu ukoliko visoki predstavnik provede svoje namjere.

Sada je valjda svima potpuno jasno tko želi stvoriti nestabilnost, nespokoj i nesigurnost u srca i duše svih građana države BiH bez obzira kojoj nacionalnosti ili vjeroispovijesti pripadali ako ćemo pravo govoriti. A pravo govoriti u današnje vrijeme u očima onih koji to ne žele ima prizvuk budalaštine, ismijavanja, škrgutanja zubima, prijetnjama ,silom, odmazdom, osvetom, pa čak i ratom i ubijanjem.

Bošnjaci ili Muslimani su o sebi gradili sliku kao miroljubivom i potlačenom narodu a koriste metodologiju Slobodana Miloševića

Bošnjaci ili Muslimani kako im se drago zvati su do sada gradili o sebi sliku kao o miroljubivom i potlačenom narodu, vječito u žrtvenoj poziciji na udaru Srba i Hrvata, koji samo žele BiH urediti kao građansku državu koju su vješto umotanu u celofan skrivali od međunarodne zajednice svih godina Domovinskog rata u BiH, nakon njega, dok danas 2022.godine to uopće ne skrivaju, čime su se uzoholili u tolikoj mjeri da čak i prijete visokom predstavniku zbog njegove namjere izmjena izbornog zakona koji ruši njihov već zacrtani pa i izgrađeni koncept građanske države BiH, što u prijevodu znači jedan građanin-jedan glas kojih oni po službenim procjenama imaju cca 1.000.000(jedan milijun) i u kojoj državi Hrvati nestaju ne samo s političke scene već i kao konstitutivan i jednako suveren narod u odnosu na druga dva.

Građanski koncept tzv.“probosanskih patriota“

Takvoj politici tih tzv.“probosanskih patriota“u ovom trenutku uopće ne smeta RS već Hrvati koje žele eliminirati iz političkog i javnog života, pretvoriti ih u roblje, vazale, od nekih napraviti janjičare, i s njima u prvim redovima u nekim budućim ratovima jurnuti na Srbe u RS uz pomoć Turske koja se nikada nije odrekla svojih osvajačkih ambicija i pretenzija na BiH jer su u njoj duboko pustili korijene a sve zbog onih famoznih 500 godina njihove vladavine nad domicilnim hrvatsko-srpskim pučanstvom.

Tu također ne treba zaboraviti niti obilnu pomoć arapskih zemalja koje imaju svoje geostrateške i gospodarske interese u BiH koja je interesantna mnogima pa i njima.

Konačno , i zadnjoj je budali jasno kako je građanski koncept samo maska za velikobošnjački unitarističko-nacionalistički projekt koji se nesmiljenom žestinom preko MS medija u rukama muslimansko-bošnjačkih snaga u BiH i inozemstvu, te njihovih mnogih lobista diljem svijeta širi poput požara i u nedoumicu stavlja sve one koji su smatrali kako takav scenarij u BiH uopće nije moguć.

Ovim planovima je krajnji cilj Hrvate i Srbe pretvoriti u nacionalnu manjinu i dugoročno na razini cijele BiH napraviti svoju nacionalnu državu. O tome postoji konsenzus na sarajevskoj političkoj sceni čemu smo svi svjedoci ovih dana.

Prijetnje ratom

Drugi muslimansko-bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Sejdo Komšić oglasio se povodom medijskih nagađanja i zaprijetio: „Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome što razmatra i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine ne može proći bez posljedica.

Direktor „Memorijalnog centra Srebrenica” Emir Suljagić je na Twitteru poručio da ostaje opcija: Anadolija ili neki novi rat. Rat najavljuje i Azra Zornić, a vehabijski „influencer“ Safet Kuduzović kaže da se ne „osjećamo komotno ako najmalobrojniji narod ima poluge utjecaja“.

Hrvate se kao najmalobrojniji narod očito ne vidi kao ravnopravan faktor u Bosni i Hercegovini već remetilački, kojeg sarajevska čaršijska falanga odavno krsti nazivima UZP ,genocidnim ili fašističkim narodom, unatoč statusu konstitutivnosti.

„Hrvati ne trebaju imati ikakve poluge utjecaja“da tako misli i bošnjački čelnik Bakir Izetbegović jasno proizlazi iz toga što je još pred koju godinu Hrvatima prijetio ratnom opcijom i prijateljima iz islamskih zemalja, ali i Europe.

Sve maske u BiH su pale

Nakon ovakvih izjava potpuno je jasno kako su sve maske u BiH pale. Djelovanje vladajućih struktura, ali i pritisci oporbe i predsjednika države, unatoč međusobnim prepirkama (zbog glasova), idu zapravo u istome pravcu, a taj pravac je omeđen ka jednom cilju:“ De konstituiranju hrvatskog naroda u BiH.“ O tome je postignut je konsenzus na sarajevskoj političkoj sceni

Nekako me ovakvi pokušaju tih „probosanskih patriota“ podsjećaju na posljednji pokušaj, doslovno pred krvavi raspad Jugoslavije odnosno prijedlog Hrvatske da se Jugoslavija preustroji u konfederaciju. Politički Beograd je i to odbio. Epilog i posljedice svima su poznati!

Sada trideset godina kasnije, političko Sarajevo nameće političke predstavnike Hrvatima. Željko Komšić, kojega Hrvati nazivaju Sejdom Bajramovićem, je u tri navrata nametnut Hrvatima glasovima Bošnjaka, no i to im nije dovoljno već žele zavladati i Domom naroda Parlamenta FBiH u kojemu po Daytonskom mirovnom sporazumu svaki narod ima pravo zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

A u Domu naroda Federacije BiH, muslimansko-bošnjačke stranke biraju kao hrvatske predstavnike i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. (Edim Fejzić iz Goražda i Anel Šahinović iz Velike Kladuše, kojega nakon smrti nasljeđuje Razim Halkić). Baš kao politički Beograd u Jugoslaviji. Na pokušaj da se promijeni izborni sustav sukladno presudi Ustavnoga suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, koja inzistira na legitimnom političkom predstavljanju (spominje se 12 puta u presudi), te spriječi preglasavanje manje brojnih konstitutivnih naroda stižu prijetnje nasiljem, konfliktima i ratom. Upravo kao u vremenu raspada Jugoslavije.

Nova ‘jogurt revolucija’ koju u Sarajevu organizira mladež SDA i aktivisti DF-a također podsjeća na iste scenarije s kraja 80-ih godina prošloga stoljeća. Međunarodna zajednica u BiH ima ogromnu odgovornost za njezin opstanak, mir i stabilnost.

Do sada su, prije svega iz SAD-a i EU investirali milijarde dolara, angažirali tisuće vojnika, mirovnih snaga i posrednika kako bi se BiH bila stabilna, napredna i uspješna. Za razliku od 90-ih godina, kada nije zaustavila politički Beograd u realizaciji veliko nacionalističkih planova i hegemoniji, danas međunarodna zajednica mora pokazati odlučnost i spriječiti političko Sarajevo u izazivanju krize i nestabilnosti jer je svima potpuno jasno kud smjera ići ta politika koja nosi odoru Slobodana Miloševića.

Tzv.“probosanske patriotske“ snage sjedinjene i uronjene u isti val koji prijeti opstojnosti BiH

Ovdje je jako znakovito kako su sve muslimansko-bošnjačke stranke u BiH, intelektualci, javne, kulturne pa čak i osobe iz svijeta športa osobe sjedinjene i uronjene u isti val koji prijeti miru i stabilnosti unatoč tome što u redovima takvih osoba postoje mnogi koji se s takvom politikom ne slažu ali se njihov glas ne čuje.

Razlika između hrvatskih političkih, kulturnih, javnih i osoba iz svijeta športa i muslimansko-bošnjačkih osoba iz tih oblasti je u tome što je Hrvatima apsolutno svejedno koga će birati Muslimani-ili Bošnjaci kako im drago da ih predstavlja na političkom planu, ili pak Srbe u BiH, pa stoga to očekuju i od njih da im omoguće, no oni to ne čine jer ne žele da Hrvati imaju svoje legitimne i legalne političke predstavnike koji će zacijelo štititi njihove nacionalne, vjerske i kulturne interese.

I upravo stoga se sve te tzv. „probosanske patriotske“snage zalažu za jalove pokušaje stvaranje neke nove građanske države po uzoru na uređene države EU zaboravljajući pri tome kako su te države na koje se oni pozivaju etnički čiste u procentu od preko 90%.

Konstitutivnost naroda kao natkrovljujuće načelo opstanka BiH

A BiH je etnički uređena po principu konstitutivnosti 3/tri naroda,u kojoj se tri naroda; Muslimani ili Bošnjaci kako im drago,Srbi i Hrvati izjašnjavaju u procentu 97% kao takvi dok se tek 3% njih izjašnjavaju kao ostali ili građani,i ta konstitutivnost naroda u BiH je ugrađena u Ustav BiH koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma kao natkrovljujuće pravno i političko načelo.

Sad se postavlja ključno pitanje; otkud tolika histerija tih tzv.“patriotskih snaga“u BiH koji svi dišu kao jedno, da se stvara pogrešna slika kako je u BiH ogromna odnosno najbrojnija većina građana a ne konstitutivnih naroda?

Odgovor na to pitanje se nameće kao logičan, a on proizlazi iz činjenice kako Muslimani ili Bošnjaci kako im dragi imaju cca milijun glasača pa mogu u svakom trenutku i scenariju rasporediti svoje glasove kako bi zaštitili svoj muslimansko-bošnjački narod kao konstitutivan, u BiH i FBiH, dok od viška glasova mogu Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu u BiH izabrati i nametnuti predstavnike koji nisu Hrvati niti tom narodu pripadaju, a kao olakšavajuća okolnost im ide u prilog činjenica kako je FBiH jedna izborna jedinica u BiH, dok je RS druga, zahvaljujući čemu je Sejdo Komšić tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH premda ni po čemu tom narodu ne pripada niti će ikada pripadati,a lako se može dogoditi da će biti izabran i četvrti put na tu poziciju.

Najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama izbornog zakona konačno su se trebale otvoriti oči svim državnicima ovog svijeta koje žele dobro BiH kako remetilački faktori u BiH nisu Hrvati, pa čak ni Srbi koji prijete odcjepljenjem RS od BiH u krajnjem slučaju već veliko muslimanski ili bošnjački planovi pretvaranja BiH u građansku državu.

Kome nisu jasne namjere tih.tzv.“probosanskih patriotskih snaga“treba ga vratiti u prvi razred osnovne škole

Kome to nije već odavno jasno trebalo bi ga vratiti u prvi razred osnovne škole kako bi savladao prva slova abecede i sastavljanje riječi jer ovdje ne samo da su riječi sastavljene već cijeli sustav i koncepcija države BiH s njenim izlazom na more duž Jadranske obale a ne samo izlaz na more u Neumu od strane tih ekstremnih tzv.“probosanskih patriota.“

No, još nešto bi trebali shvatiti svi državnici svijeta a poglavito državnici država tzv.“regiona“od kojih izdvajamo RH i Srbiju, a potom najviše predstavnike hrvatskog naroda u BiH. Bez obzira koliko se oni svi skupa ili pojedinačno zalagali i trudili za opstankom države BiH u današnjem obliku, države sastavljene od dva entiteta, ona više nije moguća kao takva i biti će ustrojena kao država tri konstitutivna naroda od kojih će svaki od njih imati svoju teritorijalnu jedinicu sa svojom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, dok će država BiH ostati u svoji granicama barem još neko vrijeme, a te teritorijalne jedinice ne moraju biti s kontinuitetom područja po uzoru na Aljasku koja pripada SAD-u a između je Kanada.

Svi drugi pokušaji pretvaranja te države u neku“građansku državu“ ili se boriti za zadržavanje ovakve države je jalov pokušaj koji nitko više ne može ostaviti na životu sviđalo se to nekome ili ne jer je svima već očito postalo kako je to Sizifov ili nemoguć posao.

Stoga svi oni koji razmišljaju ili planiraju drugačije prvo neka promisle čine li svojim postupcima ili planovima zlo drugim narodima ukoliko žele biti slobodni na svojim vjekovnim ognjištima i birati sami sebi svoje političke predstavnike, ostavljajući slobodu drugim narodima i narodnostima onoliko prava koliko ih imaju njihovi narodi i narodnosti na područjima na kojima ti narodi imaju većinu.

BiH uređena kao država tri konstitutivna naroda od kojih svaki narod ima svoju teritorijalnu jedinicu

I tu se nalazi ključ mira, sreće i blagostanja svih naroda i narodnosti, pa čak i tzv.“građana“BiH čija kvalifikacija je produkt mentalnog nasljeđa bivše zločinačke države SFRJ u kojoj su svi bili jedno a koje kvalifikacije se nisu mnogi i dan-danas odrekli premda je ta država mnogima a ponajviše Hrvatima i tadašnjim Muslimanima a današnjim Bošnjacima nanijela ogromno zlo od kojeg se nisu ni jedni ni drugi oporavili do dana današnjeg.

Stoga pamet u glavu braćo Hrvati i braćo Muslimani ili Bošnjaci kako vam drago . Nemojte tražiti lažnu sreću u tuđim ormarima i na tuđim njivama jer se nitko nije na taj način obogatio ako bogatstvom smatramo ono što ne prolazi.

Pustite druge neka sami traže svoju sreću u svojim ormarima i na svojim njivama. A uvijek im možete pomoći u njihovom traženju sreće. Dapače, dobrodošli ste!

VladoMarušić/Braniteljskiportal.ba