Prije svakih izbora u BiH(parlamentarnih i lokalnih)svaka stranka u BiH pa i vodeća stranka hrvatskog naroda HDZ BiH svojim biračima nudi programe i ciljeve za koje će se boriti ukoliko osvoji vlast na bilo kojoj razini. Među najvažnijim odrednicama u programima stanaka,a dakako i stranke HDZ BiH se nalazi zaštita hrvatskih Branitelja iz Domovinskog rata u BiH i RH. Iščitavajući  ta programska načela da se zamijetiti kako su ta načela u procentu 99,99% kompatibilna s programskim načelima i ciljevima URB HVO-a ŽZH. No,u praksi je stanje potpuno drugačije. HDZ BiH je naime u više navrata u oba doma Parlamenta FBiH pa i u županijskim skupštinama u FBiH izglasavao zakone koji su diskriminirajući, protuustavni, nakaradni, nerealni, neprovedivi i neobranjivi na svakom sudu u BiH i van nje,od kojih izdvajamo Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH i Zakon o dopunskim pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH kojima se tzv“braniteljima“priznaje pravo na tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu“i gdje se u okviru federalnog zakona objavljuje tzv“objava jedinstvenog registra branitelja“premda i su i jedno i drugo suprotni višegodišnjoj borbi istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH za ostvarivanje njihovih trajno stečenih prava.

Oba zakona omogućavaju  novčanu naknadu mnogim nebraniteljima,ratnim dezerterima,ratnim profiterima,uhljebima,ženama,tetkama,babama,žabama i podrumskim miševima za vrijeme Domovinskog rata,dok se ogroman broj istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenih postrojbi ostavlja bez ikakvih primanja zbog niza dikriminirajućih odredbi tih zakona kako bi crkli na nogama od bolesti i očaja nemoćni išta promijeniti zbog bešćutne politike vladajućih elita u BiH i FBiH pa i stranke HDZ BiH.Mnoge su grijehe i propust načinili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvata nad istinskim Braniteljima HVO-a,i mogla bi se ispisati cijela knjiga njihovih grijeha od kojih ćemo izdvojiti još neke značajnije:

-onemogućavanje zapošljavanja istinskih razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u JP diljem FBiH,

-Šutnja i pogodovanje Izvođenju iz prava RVI HVO-a,

-onemogućavanje ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje,liječenje, i dodjelu jednokratnih novčanih pomoći u FBiH pripadnicima HVO-a  po ključu 1:2,3 u odnosu HVO-Armija BiH,

-Ne ispunjavanje obećanja o dvokomponentnom federalnom ministarstvu Branitelja s omjerom novčanih raspodjela i zapošljavanja u omjeru 1:2,3,

-Nedovoljan angažman u ostvarivanju i zaštiti prava pripadnika HVO-a u RH,

-Nedovoljna zaštita hrvatskih generala i bojovnika HVO-a od kaznenog progona pred međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i sudovima u BiH,

-Pogodovanje tzv.krovnim, temeljnim ili reprezentativnim udrugama iz rata koje niti jedan zakon o pravima Branitelja u FBiH i njenim županijama ne poznaje na štetu svih drugih udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata,

-onemogućavanje financiranja mnogim udrugama proisteklim iz Domovinskog  rata dok se krovnim,temeljnim ili reprezentativnim udrugama daje što im srce želi,od završetka Domovinskog rata do dana današnjeg,

-podnošenje prekršajnih i kaznenih prijava protiv razvojačenih Branitelja HVO-a te slanja specijalne i temeljne policije na njih zbog blokada graničnih prijelaza i prometnica koje su oni zaposjeli u traženju istine i pravde umjesto da su im riješili njihove probleme koji su realni i rješivi,

Tek su neki od njihovih silnih grijeha koje istinski Branitelji HVO-a pamte i ne zaboravljaju.

U nastavku teksta objavljujemo programska načela HDZ BiH vezano za braniteljsku populaciju HVO-a a vi cijenjeni razvojačeni Branitelji opet im dajte svoj glas na predstojećim lokalnim izborima u BiH ili na idućim parlamentarnim. Kako odlučite tako će vam biti. Ali dobro je da znate jer se držimo one čuvene latinske izreke:“Verba volent scripta manent!“(riječi lete a zapisano ostaje).

URB HVO ŽZH/Braniteljski portal.ba

IZ PROGRAMSKIH NAČELA HDZ BIH:

HRVATSKI BRANITELJI

Našim odnosom prema dragovoljcima i veteranima, ratnim vojnim invalidima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i prema svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata, iskazujemo  vlastiti odnos prema Domovinskome ratu, odnosno dajemo mu dignitet koji on zaslužuje kao jedna od najvećih svetinja hrvatskoga naroda. Snažno i odlučno ćemo se usprotiviti svakome iskrivljavanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskome ratu i ugrožavanju ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Kadrovska problematika u Federalnome ministarstvu branitelja, sudjelovanje hrvatskih predstavnika u pripremi akata Federalnog ministarstva branitelja i njihovo usuglašavanje unutar vladajuće većine moraju biti strateške odrednice politike u braniteljskoj oblasti u narednome razdoblju. U tom smislu potrebno je u sjedištu Federalnoga ministarstva branitelja uspostaviti dvije organizacijske jedinice, i to tako da jedna bude zadužena za pripadnike HVO-a, a druga za pripadnike ABiH, po uzoru na ustroj Ministarstva branitelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Izvršit ćemo detaljnu analizu propisa koji se odnose na zapošljavanje branitelja, procijeniti njihovu svrsishodnost i provedivost, osmisliti i predložiti konkretne mjere u zakonodavnome i izvršnom smislu kako bi se osigurale poticajne mjere za poboljšanje uvjeta za zapošljavanje branitelja, te predložiti mjere kako bi se poboljšali uvjeti za samozapošljavanje razvojačenih branitelja i razvoj zadrugarstva.

U skladu s Ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji, formirat će se tijela za vezu za nastavak provedbe ovoga međudržavnog Ugovora.

Napravit ćemo detaljnu analizu ukupnih davanja za HVO i ABiH (liječenje, obljetnice, spomenici, udruge, stambeno zbrinjavanje, socijalna davanja i višak sredstava transfera o čemu je potpisan Sporazum, itd.) i inzistirati na jasnome omjeru raspodjele HVO:ABiH (1:2,3).

HDZ BiH će podržati inicijativu za izradu jedinstvenoga zakona o braniteljima kako bismo dodatno poboljšali razinu i kvalitetu sveukupne skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. U jedinstvenome zakonu na jednom će mjestu biti objedinjena sva prava čime će se osigurati njihova dosljedna i kvalitetna primjena. Puna zaštita dostojanstva i digniteta hrvatskih branitelja i Domovinskoga rata jest i ostat će naša trajna obveza.