Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, nakon tužbe protiv BiH koju je podnio zastupnik i delegat DF-a i Slaven Kovačević, on je rekao kako je OHR osramoćen i da je ovo njegova pobjeda nad visokim predstavnikom.

Reakcije na tu presudu stižu sa svih strana, gdje zbog te presude najviše likuju tzv“građani“BiH koncentrirani u svim probosanskim strankama,neovisno jesu li ili nisu u vlasti u BiH ili FBiH, dok je HNS izdao svoje priopćenje kojim Kovačevića proziva kao unitaristu koji nikada neće uspjeti poništiti etnički princip u biranju političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH u Predsjedništvo BiH i u Dom naroda, neovisno na bilo kakve presude Europskog suda za ljudska prava.

Konačno što je srž te presude? Ona u biti traži od BiH omogućavanje svim njenim građanima aktivno i pasivno biračko pravo neovisno gdje oni živjeli, u RS ili u FBiH. Znači po toj presudi svaki građanin se može kandidirati za bilo koju političku funkciju u cijeloj BiH, kao što može glasovati za bilo kojeg političkog kandidata u cijeloj BiH.

Drugim riječima i ti tzv“građani“koji se zalažu za građanski koncept uređenja BiH se mogu kandidirati za bilo koju političku funkciju u cijeloj BiH i glasovati za bilo kojeg kandidata neovisno kojem konstitutivnom narodu oni pripadali.

Iščitavajući presudu Europskog suda za ljudska prava odista nema ništa loše da se i ti tzv“građani“kandidiraju za bilo koju političku funkciju i da biraju političke predstavnike koje žele, jer ukoliko bi se njima onemogućilo takvo aktivno i pasivno biračko pravo oni se odista osjećaju diskriminiranima i to će prihvatiti svaki sud ovog svijeta a poglavito Europski sud za ljudska prava.

No, prije svega hajdemo malo ući u političko uređenje države BiH. I po Ustavu bivše zločinačke SFRJ BiH je bila uređena kao država3/ tri konstitutivna naroda i svih njenih građana s jednakim pravima.

I sadašnji ustav BiH to izričito propisuje u svojoj preambuli koja kaže:

„Podsjećajući se na Osnovna načela usuglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine“.

U članku II,točka 4. Ustava BiH stoji:

„Nediskriminacija uživanje prava i sloboda, predviđenih u ovom članku ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovog Ustava, osigurano je svim osobama u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status“.

Znači sve je jasno opisano u Ustavu BiH kako nitko ne smije biti diskriminiran ni u kojem pogledu pa ni ti tzv“građani“koji traže da biraju i da budu birani na bilo koju političku funkciju u BiH.

Protiv takvog traženja ne bi trebao imati nitko ništa tko zdravo razumski razmišlja, no hajdemo malo vidjeti koliko se stanovnika BiH procentualno izjašnjavaju kao pripadnici nacija ili naroda a koliko ih se izjašnjava kao tzv“građani“kojima pripada i navedeni Slaven Kovačević ispred DF-a?

Iz podataka koji su dostupni javnosti 97% stanovnika BiH se izjašnjavaju kao Bošnjaci ili Muslimani, Srbi i Hrvati dok se njih tek 3% izjašnjavaju kao ostali ili tzv“građani“koji ne pripadaju po svom izjašnjenju niti jednom konstitutivnom narodu u BiH.

I sada ti ti tzv“građani“ili ostali drže taocima ili u ropstvu preostalih 97% stanovnika BiH. E to neće tako moći. Nitko njima ne brani da se kandidiraju za bilo koju političku funkciju ili da biraju kojeg god političkog kandidata žele, ali neka se kreću u svom jatu tzv“građana“ili ostalih ali ne da svojom prljavom šapom zahvaćaju i mute vode među konstitutivnim narodima, pa bili oni Slaven Kovačević, Sejdić, Finci, Zornić ili Pilav. Bili oni i sami muftija ili vrhovni imam u BiH.

I to bi se njima moglo dopustiti konačno jer su beznačajan faktor u kandidiranju i biranju ali prihvaćanjem koncepta da se svatko može kandidirati za bilo koju političku funkciju u BiH i birati koga želi ostavlja širom otvorena vrata kao i do sada da mnogoljudniji narod u ovom slučaju Muslimansko-bošnjački izabere Hrvatima njihove političke predstavnike što je već nekoliko puta učinjeno izborom izroda, uhljeba, političkog prevaranta,zlatnog liljana, ne Hrvata, persone non grata Sejde Komšića.

Pita li itko u svemu tome političkom nadmudrivanju između Hrvata i Muslimana, pod lupom međunarodne zajednice kako meni Hrvatu Vladi Marušiću ili mnogim drugim Hrvatima koji misle isto kao i ja nitko nikada ne smije birati političke predstavnike osim nas pripadnika Hrvatskog naroda što je jedino moguće i ispravno za vijeke vjekova i što nitko nikada neće moći poništiti? Nikakav sud ovog svijeta i nikakav čovjek, skupina ili zajednica.

A tko može konačno biti pripadnik hrvatskog naroda u BiH?To može biti samo Hrvat koji se kao takav izjašnjava. I ne samo to. Mora biti pripadnik hrvatskog naroda sukladno zakonskim pravilima koja od Hrvata iz BiH traži RH prigodom traženja državljanstva RH ili domovnice.

Nitko tko ne ispunjava te uvjete se ne bi trebao niti mogao kandidirati za bilo koju političku funkciju u BiH niti bi mogao birati svoje političke predstavnike.

To pravilo neka vrijedi i za druge konstitutivne narode u BiH, Muslimane ili Bošnjake i Srbe i neka oni izrade svoj koncept kako će oni birati svoje političke predstavnike a ne da njima netko bira njihove predstavnike kao što se to godinama čini Hrvatima u BiH.

To pravilo neka vrijedi i za one tzv.“građane“i ostale. Nitko njima ne brani neka se kandidiraju i biraju svoje političke predstavnike u svom jatu među njih 3% ,a neka se okanu biranja predstavnika među konstitutivnim narodima. A to bi mogli tek kada konačno shvate kako je BiH uređena kao država 3/tri konstitutivna naroda i ostalih, a ne kao građanska država. Kad im bude uređena kao građanska tek bi tada imali pravo koje sada traže. Dotle neka se pokriju ušima i šute,a „dotle“nikada neće doći. Što prije to shvate lakše će živjeti u miru s ostalima i pripadnicima konstitutivnih naroda u BiH.

Znači jedino rješenje za te parazite,tzv“građane“ili ostale u svezi aktualne presude Europskog suda za ljudska prava je da se kandidiraju u svom jatu tzv“građana“ili ostalih ,među njih 3% u BiH i tu traže svoju političku budućnost . Kakav politički koncept će zakonodavac u tom smislu predložiti kako bi se i oni kandidirali i birali svoje političke predstavnike među njih 3% je drugo pitanje. A traženje kruha preko pogače samo će ih ostaviti gladnima još više.

A što se tiče Slavena Kovačevića ispred DF-a koji likuje nakon aktualne presude Europskog suda za ljudska prava nekako me on podsjeća na medu iz vica o kruškama:“Veseli se medo kruške će a krušaka nigdje na vidiku“.

Vlado Marušić/Braniteljski portal.ba