Predstavnici Koordinacija braniteljskih udruga i saveza u Federaciji BiH danas su na prosvjednom skupu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu zahtijevali da prijedlog izmjena i dopuna zakona o povoljnom umirovljenu branitelja koji je utvrdila interresorna radna grupa odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Oni traže da im se vrate primanja koja su imali prije 2013.godine, odnosno prije donošenja važećeg zakona.

Predstavnici Koordinacije su izrazili nezadovoljstvo odnosom vlasti prema branteljima koji su umirovljeni od 2000. do 2008.godine, uključujući vojnike koji su umirovljeni nakon što su im istekli ugovori.

Predsjednik Saveza udruženja vojnih umirovljenika Hilmija Suljić kazao je da se 26. prosinca prošle godine Vlada FBiH obvezala da će u roku od 10 dana izmjene i dopune zakona staviti u parlamentarnu proceduru, ali da se to nije dogodilo.
“Kao građani, starješine i vojnici vojske FBiH omalovaženi smo 2013.godine donošenjem zakona kojim je izvršena diskriminacija. Zakon je “reumirovio” oko 11.000 osoba i njihova je egzistencija ugrožena”, kazao je Suljić.

Savjetnik ministra za pitanje branitelja Ramiz Dreković je kazao da je interresorna grupa na ovom zakonu radila gotovo godinu dana i da je dokument finaliziran te da ga je ministar Salko Bukvarević poslao svim ministarstvima.
“Imamo informaciju da su sva ministarstva, osim Ministarstva financija, dala pozitivno svjetlo za taj zakon da može ići u proceduru. Ministarstvo financija je izrazilo sumnju da su to dodatna sredstva te da se treba kontaktirati MMF”, kazao je Dreković i dodao da se i dalje vode intenzivni razgovori o zahtjevu umirovljenih pripadnika Armije i HVO-a.

Govoreći o prosvjedima, rekao je da svi imaju pravo boriti se za svoja prava, legalnim putem, po zakonskim propisima te ponovio da je resorno ministarstvo učinilo sve što je neophodno i prepoznalo ovaj opravdan problem za vraćanje prava onima kojima su prava oduzeta donošenjem zakona 2013.godine. Na svim razgovorima kojima su nazočili on i ministar Bukvarević, kazao je Dreković, učinili su sve da se taj problem riješi.

Zamjenik predsjednika Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a Pero Blažević je ponovio da je jedini njihov zahtjev Vladi da utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnom umirovljenu branitelja koji je utvrdila interresorna radna skupina, odmah uputi u parlamentarnu proceduru te da će Koordinacija inzistirati da se taj zahtjev ispuni.