Ne mogu komentirati navode o blokiranju zakona o demobiliziranim braniteljima jer nemam argumente za to. Kazao je to za Dnevni avaz ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević upitan za navode o blokiranju zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji zbog čega su braniteljske kategorije zaprijetile i prosvjedima.

– Znam da je taj zakon podržan u svim županijskim skupštinama gdje većinu čini HDZ BiH. Jednostavno, ne želim da se bilo koji braniteljski zakon dovodi u vezu s bilo kojim drugim zakonom. Smatram da braniteljski zakoni trebaju biti tretirani shodno potrebama i da treba po strani ostaviti političke razmirice i razilaženja – kazao je Bukvarević.

Naglasio je da se radi o kategoriji građana koja je branila ovu državu, stoga ove zakone treba promatrati s tog aspekta.

– Iskreno se nadam da ćemo zaista razgovarati o problemima branitelja izvan drugih tema i da ćemo prema toj kategoriji postupiti bez uvjetovanja. Vjerujem da će vladajuća koalicija u FBiH morati dati odgovor na zahtjeve branitelja – naglasio je Bukvarević.

Dodao je da su zahtjevi Koordinacije osnovnih branitelja organizacija koja okupljaju najveći broj pripadnika braniteljskih kategorija opravdani.

– Zajednički smo došli do nacrta tog zakona i što se nas tiče, to je gotova stvar. Kao takav upućen je na mišljenje Ministarstvu pravde FBiH, od kojeg još nije stigao odgovor, a negativan odgovor dobili smo od Ministarstva financija FBiH zato što je za realizaciju ovog zakona potrebno dodatnih 17 milijuna KM, koji nisu predviđeni u proračunu FBiH – pojasnio je Bukvarević.

Braniteljskiportal.ba