Mađarski parlament je na prijedlog Vlade Viktora Orbana usvojio zakon u utorak koji definira obitelj kao zajednicu koja ima ženu kao majku i muškarca kao oca te je time onemogućeno posvajanje djece istospolnim parovima i zakompliciralo se posvajanje samcima.

Kako donosi Catholic News Agency, ova izmjena zakona najnovija je u nizu promjena posljednjih godina mađarske vlade u cilju očuvanja mađarskog kršćanskog identiteta i jačanjem nataliteta.

“Majka je žena, a otac je muškarac”
U izmijenjenim člancima mađarskog ustava sada se navodi da je obitelj “zasnovana na braku i odnosu roditelja i djeteta”. “Majka je žena, a otac je muškarac”, navodi se u definiciji obitelji, donosi Hina.

Istospolni brak je protuzakonit u Mađarskoj, ali je posvojenje dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnio zahtjev za posvojenje.

“Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku”, napisala je ministrica pravosuđa Judit Varga.

Izmjena ustava uslijedila je nakon što je ranije ove godine usvojen zakon koji zabranjuje promjenu spola u osobnim dokumentima te nakon ideološke bitke oko dječjih knjiga koje različitost prikazuju na pozitivan način.

U obrazloženju zakona, prenosi Narod.hr, istaknuto je:

“Temeljni zakon Mađarske živući okvir koji izražava volju nacije, formu u kojoj želimo živjeti. Međutim, ‘moderni’ skup ideja koje sve tradicionalne vrijednosti, uključujući dva spola čine relativnim, postaje sve veća briga. Stalna prijetnja prirodnim zakonitostima, formi i sadržaju ljudskih zajednica, konceptima koji proizlaze iz poretka Stvaranja koji se s njima usklađuju i osiguravaju opstanak zajednica te, u nekim slučajevima, pokušaj njihovog formuliranja sa sadržajem suprotnom izvorniku, stvara sumnju mogu li se interesi, prava i dobrobit budućih generacija zaštititi u skladu s vrijednostima Temeljnog zakona. Stoga zakonodavac mora jasno iznijeti osnovna jamstva za zaštitu djece i prava budućih generacija”.

“Ako odustanemo od svog kršćanstva, tada ćemo izgubiti vlastiti identitet, kao Mađari, kao i Europljani”, rekla je za CNA prošlog prosinca mađarska državna ministrica za obiteljska pitanja Katalin Novák.

Gotovo polovica mađarskog stanovništva identificira se rimokatolicimaa, dok se otprilike petina identificira kao protestantska ili neka druga kršćanska denominacija. Još se petina stanovništva identificira da nema vjersku pripadnost, a ostatak stanovništva čine židovske, muslimanske i druge vjerske manjine.

Viktor Orban obnaša svoj četvrti mandat na premijerskoj funkciji te se smatra predvodnikom pokreta nove, suverenističke desnice koja se protivi globalnoj ljevici, takozvanoj “liberalnoj demokraciji” te njihovim nusproduktima – političkoj korektnosti i “rodnoj teoriji”.

Hrvatska katolička mreža