Naviknuti na sve poteškoće koje donosi rat, krv, znoj i suze, pa i poteškoće nakon njega koje su ih dočekale u miru za koji su se krvavo borili i izborili. Ignoriranjem i diskriminacijom od strane bešćutnih političkih elita koje vladaju u BiH pa i u prostorima koje kontroliraju Hrvati od završetka Domovinskog rata do dana današnjega, ne mogavši podnijeti svakodnevne poteškoće na materijalnom i duhovnom polju mnogi od njih su prije vremena napustili ovaj svijet dignuvši ruku na sebe, ili su umrli jer su živjeli na rubu materijalne i duhovne oskudice, a dobar dio njih narušena općeg psiho-fizičkog zdravlja se zaputio u EU ili treće zemlje kako bi sebi i svojoj obitelji osigurali koliko-toliko dostojan život dok još mogu micati prstima.

Stoga je bilo kakva informacija o Braniteljima koji su odlučili ostati na svojoj rodnoj grudi unatoč silnim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju dobrodošla i daje nadu ljudima kako još sve nije gotovo. Kako sve nije propalo i nikada neće propasti.

Jedan takav primjer portal OTPOR.Media pronašao je u MZ Brig, Mokarska ulica, na putu Široki Brijeg – Međugorje ispod franjevačkog samostana na Širokom Brijegu kojih (400m) gdje je skupina Branitelja HVO-a organiziranih u URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Široki Brijeg postavila Braniteljski štand s voćem i povrćem na kojemu svi Branitelji HVO-a iz ŽZH mogu neovisno jesu li učlanjeni u ove dvije udruge prodavati svoje proizvode po prihvatljivim otkupnim cijenama.

Imajući u vidu kako su braniteljske udruge neprofitabilne organizacije-pravne osobe svi Branitelji HVO-a koji žele prodavati svoje proizvode iste mogu dostaviti na braniteljski štand na kojemu će članovi udruge kao i članovi obitelji razvojačenih Branitelja HVO-a iste prodavati ljudima dobre volje D.O.O., STR, SUR, te privatnim osobama koji kupnjom njihovih proizvoda žele pomoći razvojačenim Braniteljima HVO-a bez ikakvih trajnih prava iz rata te im tako olakšati dane koji dolaze.

Ovaj primjer je tek jedan mali korak koji ove dvije udruge proistekle iz Domovinskog rata čine u zaštiti prava svojih članova i članova njihovih obitelji ali i svih drugih razvojačenih Branitelja HVO-a i članova njihovih obitelji. Kao glavni prioriteti ove dvije udruge i dalje ostaju borba za trajni mjesečni braniteljski dodatak neovisno na njihovih godina života, mjesečnih primanja, prijave na Zavodu za zapošljavanje, prebivalište u BiH, i druge diskriminirajuće odredbe Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, i Zakona o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH, te izrada Zakona o jedinstvenom registru Branitelja u FBiH uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora, kao i njegova javna objava a ne takozvane “objava” jedinstvenog registra branitelja u kojoj je našlo mjesto za oko 600.000 takozvanih “branitelja” od kojih više od polovice nema nikakvih sveza s ratom i ratnim strahotama.

U tom smislu su već poduzeti pravni koraci za izmjene diskriminirajućih, kontradiktornih, nakaradnih i protuustavnih odredbi navedenih zakona prije od godinu i po dana, no ignoriranjem vladajućih političkih elita u FBiH na dnevni red još nisu došle izmjene tih odredbi.

No, vladajuće političke elite moraju znati kako istinski razvojačeni Branitelji iz borbenih postrojbi nikada od svog cilja ne odustaju pa neće ni od ovoga. Kad su ratovali u ratu mogu i u miru. Kao dokaz za to neka posluži ovaj braniteljski štand koji svijetli i u mraku istinskih nadanja Branitelja.

BraniteljskiPortal.ba