Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine dobilo je opremu vrijednu 468.180 dolara doniranu od Europske unije.

Ceremonija primopredaje opreme održana je danas u Visokom, u skladišu oružja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove Dženan Redžo, pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, te viši saradnik za regionalnu borbu protiv terorizma i savjetnik za sigurnost pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini (EUD) Filip De Ceuninck i voditelj Sektora pravda i ljudska sigurnost Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) Slobodan Tadić.

Evropska unija je donirala sigurnosnu opremu u vrijednosti od 468.180 dolara za dva vojna skladiša ”Rabić” Derventa i “Teufik Buza Tufo” Visoko, kao dio EU podrške SEESAC-ovim aktivnostima za razoružanje i kontrolu naoružanja u jugoistočnoj Evropi kroz EUSAC projekat. Donacija je dio EUSAC-ove komponente 1, koja ima za cilj unapređenje sigurnosti infrastrukture i upravljanje zalihama na lokacijama skladištenja konvencionalnog naoružanja i municije.

– Izrazio bih zahvalnost za ovu veoma vrijednu i važnu opremu za MO BiH. Ova donacija će unaprijediti kontrolu i sigurnost skladišta te doprinijeti širem aspektu sigurnosti u zemlji i regionu – rekao je Borislav Jezeraškić, pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku MO BiH.

Slobodan Tadić, voditelj Sektora pravda i ljudska sigurnost UNDP-a BiH, istakao je da će ova donacija “doprinjeti unapređenju čuvanja zaliha, kao i prevenirati širenje i krijumčarenje malog oružja i lakog naoružanja koje može predstavljati prijetnju miru, stabilnosti i održivom razvoju”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

BraniteljskiPortal.ba