epa05936743 Pope Francis during an audience with Azione Cattolica Italiana in St. Peter's Square, Vatican City, 30 April 2017. Azione Cattolica Italiana is a Roman Catholic lay association in Italy. EPA/GIORGIO ONORATI

Papa Franjo spasio je Međugorje i zaustavio udar na njega prije dvije godine! Navodi u Večernjem listu kolumnist Darko Pavičić.

„Krajem 2013. i početkom 2014. dobio sam rezultate komisije kardinala Ruinija. U komisiji su bili dobri teolozi, biskupi, kardinali, ali baš dobri. Vrlo dobri. Kao i komisija. Izvještaj Ruinija bio je vrlo, vrlo dobar. Bilo je nekoliko sumnji u Kongregaciji za nauk vjere i Kongregacija je smatrala prikladnim poslati svakome od članova Feria Quarta (jednomjesečni sastanak u Kongregaciji za nauk vjere koja raspravlja o aktualnim slučajevima, op. a.) svu dokumentaciju, čak i onu koja se činila suprotnom Ruinijevu izvješću. Primio sam obavijest, sjećam se da je bila subota navečer, kasno navečer. I nije se to činilo ispravnim. Bilo je to kao da stavljam na dražbu, oprostite mi na toj riječi, Ruinijevo izvješće koje je bilo jako dobro. U nedjeljno jutro prefekt je dobio moje pismo u kojem sam tražio, umjesto da mišljenja šalju u Feria Quarta, da ih pošalju meni“, rekao je papa Franjo u zrakoplovu na letu iz Fátime, a to gotovo nitko nije primijetio, uzeo za ozbiljno ni prenio.

Tada je rečeno, prisjetimo se, da će se o Međugorju, na sljedećem susretu Feria Quarta odlučivati tek ujesen, ali to se nikada nije dogodilo upravo stoga što je papa Franjo osobno intervenirao i zatražio da se izvješće Ruinijeve komisije dostavi samo njemu i da će o Međugorju, na kraju, on sam odlučiti svojim autoritetom.

Inače, kako je tada javljao naš dopisnik iz Vatikana, na sastancima Feria Quarta Kongregacije za nauk vjere, kojoj je na čelu njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller (skeptičan glede navodnih ukazanja), sudjeluje ukupno 25 kardinala i biskupa. Također, dokumentu koji je tada sročila Ruinijeva komisija trebali su biti pridodani neki novi i dodatni dokumenti, koji bi bili kompromitirajući za međugorski fenomen i na osnovi kojih bi i Feria Quarta sugerirala papi Franji da zabrani hodočašća i okupljanja u Međugorju.

Papa Franjo u zrakoplovu iz Fátime rekao je kako govori u svoje ime i da se radi o privatnim objavama, iz čega se lako može zaključiti da je skeptik prema međugorskim ukazanjima, tj. barem prema onom njihovu drugome dijelu (dok za ukazanja djeci smatra autentičnim op.). Jer, i sam je rekao kako je komisija utvrdila autentičnost onih prvih ukazanja te da i dalje radi na njihovu ispitivanju.

S druge strane, iz navedenih citata razvidno je kako je jako dobro upućen u odnos snaga „za i protiv“ Međugorja u crkvenim krugovima i da ne želi postati instrumentaliziran ni na koji način. Stoga je baš zbog toga imenovao svoga posebnoga izaslanika za Međugorje, Poljaka mons. Henryka Hosera, kojemu je povjerio pastoralnu dimenziju toga fenomena. Upravo je pastoralna dimenzija ona koja je jedina svih ovih godina opipljiva i vidljiva svima, od vrha Crkve do dna.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr