U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara, u petak navečer kod vukovarskog Otoka sportova, niz Dunav je pušteno nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Riječ je o projektu “Svjetlosna rijeka sjećanja” Željka Kovačića, a upaljeni lampioni pušteni su niz Dunav iz brodica vukovarskih brodara na Dan sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Crveni lampioni u spomen su na nestale Vukovarce – branitelje i civile u Domovinskom ratu, a bijeli za poginule branitelje i civile. Organizatori događaja su Gradski muzej Vukovar i Zajednica sportsko ribolovnih udruga Vukovar.

Po dosad prikupljenim podacima Franjevačkog samostana u Vukovaru, u tome je gradu na istoku Hrvatske u kasnu jesen i ranu zimu 1991. u vojnoj agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi poginulo, ubijeno ili nestalo najmanje 2717 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena 383 osobe kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovara.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u dvorištu vukovarske bolnice danas je održan komemorativni skup “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” u nazočnosti državnog vrha – predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, brojnih saborskih zastupnika i ministara koji su, zajedno s tisućama domoljuba pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske i BiH, prošli gradskim ulicama u Koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Kamenjar.com