Zastupnica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto podnijela je kaznenu prijavu DORH-u protiv premijera Andreja Plenkovića, direktora PPD-a Pavla Vujnovca i predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog udruživanja s ciljem počinjenja kaznenog djela. Prijavila ih je i za ostvarivanja nepripadajuće imovinske koristi, nanošenja štete proračunu državnom i zagrebačkom proračunu te ugrožavanja financijske stabilnosti u slučaju trgovanja plinom između INA-e i HEP-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru kazala je da je na to bila primorana “jer se razaračka korupcija potpuno otrgla kontroli”. Dodala je da se “više ne smijemo praviti slijepim i gluhim jer su zbog korupcije stotine tisuća naših građana na rubu održive egzistencije”.

“Prema novcima poreznih obveznika odnose se poput pijanih milijardera”
Podsjetila je na “plinsku aferu broj jedan”, odnosno INA-u.

“Najnovija plinska afera doista je šokirala sve pristojne ljude u Hrvatskoj. Ovako otvoreno krasti doista je neshvatljivo. Kupovati skupo plin za HEP pa taj isti plin u bescjenje prodavati Vujnovčevom PPD-u, kako bi ga taj Vujnovac po 900 posto višoj cijeni prodavao Gradskoj plinari Zagreb, neviđeno je u europskim okvirima”, kazala je Vidović Krišto.

Istaknula je kako su hrvatski građani u samo deset mjeseci u izloženi već drugoj “pljački na istom temelju”, odnosno na trgovanju plinom.

“Hrvatski građani izloženi su bolesno visokim cijenama osobnih i higijenskih potrepština i neviđeno niskim plaćama koje možemo nazvati uvredom za dostojanstvo svakog čovjeka. Svaki građanin kada izlazi iz trgovine treba se sjetiti da je svoju kupovinu platio 30 ili 50 posto više upravo zbog afera kao što je ova”, upozorila je Vidović Krišto.

Plinska afera broj dva, objašnjava Vidović Krišto, išla je ovako: “HEP od INA-e po nalogu Plenkovića kupuje plin za 47 eura, prodaje ga Vujnovčevom PPD-u za 10 eura, da bi ga Vujnovac prodavao Gradskoj plinari Zagreb kojom upravlja gradonačelnik i možemovac Tomašević za 106 eura. Ovako otvoreni lopovluk nisu vidjele ni afričke diktature – Andrej Plenković, Frane Barbarić i Tomislav Tomašević odnose se prema novcima poreznih obveznika poput pijanih milijardera”, istaknula je.

Vidović Krišto: Ako političar ništa ne poduzima, postaje sudionik lopovluka
Vidović Krišto smatra da je reakcija društvenih elita na ovu aferu sramotna, a reakcija parlamentarne oporbe, izuzev Mosta, za svaku je osudu “jer je nedostatna i jer se temelji na čistom zadovoljavanju forme”.

Dodala je da su mediji i pravosuđe pod potpunom blokadom i kontrolom vladajućih struktura te svatko tko se pokušava boriti za interese građana i tko zahtijeva poštivanje zakona biva izoliran ili ga se lažima pokušava diskreditirati. Naglašava da je svaki političar odvjetnik svojih građana i da je dužan reagirati na nanošenje štete hrvatskim građanima.

“Ako političar vidi da netko potkrada njegove građane i ništa ne čini, on postaje sudionik lopovluka. Dakle plinska afera broj 2 posljedica je prešućivanje plinske afere broj 1, afere INA, ali je i odgovor hrvatskim građanima zašto su im plaće niske, a cijene života tako visoke”, naglasila je Vidović Krišto.

Narod.hr