Suncem obasjana i ljetnom temperaturom okupana ona nedjelja, 7. svibnja, svečano je obilježila Dan hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega. A program svečanosti krenuo je 32. obljetnicom zaustavljanja tenkova agresorske JNA.

Okupljanjem oko 13 sati na Trgu širokobrijeških žrtava krenulo je prigodno obraćanje, polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva (bez fratra), a nakon toga Svečani mimohod s ratnim zastavama do Parka širokobrijeških branitelja uz limenu glazbu OS BiH koje je predvodila kolonu.

Prvi koji se obrati nazočnima bio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji se prisjetio tih vremena Domovinskog rata kao pripadnih HVO-a i postrojbe “Krtine bojna”, a također se prisjetio važnosti bivšeg ministra Gojka Šuška gledaju dokumentarni film u Zagrebu povodom 25. godišnjice njegove smrti, i koji mu je prikazao i dokazao “veličinu” Gojka Šuška!

Nazočnim se obratio i predsjednik Vlade ŽZH, Predrag Čović, koji je kao bivši branitelj HVO-a iskazao ponos na građane Širokog Brijega, tadašnje Lištice, među kojima je bio i ona, a koji su stali pred JNA tenkove i suprotstavili se toj vojnoj sili.

Kada su govori završili uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve branitelji koji su svoje živote dali braneći svoje ognjište i svoju domovinu.

Nakon toga uslijedio je momohod sa stjegovima ratnih postrojbi Širokog Brijega od Trga širokobrijeških žrtava do Parka širokobrijeških branitelja koji je predvodila limena glazba Oružanih snaga BiH. A po dolasku u Park širokobrijeških branitelja prigodno druženje.

Podsjetimo kako je za dan branitelja simbolično izabran datum zaustavljanja tenkova agresorske JNA (na granici Širokog Brijega i Mostar) 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA. Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega. Širokobriješki branitelji dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini.

VELIKU FOTOGALERIJU možete pogledati na službenoj Facebook stranici portala OTPOR.Media:

Mili marušić / OTPOR.Media