Dana 27.sječnja 2023.godine održana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu gdje su usvojeni svi amandmani na taj budžet od strane tzv“osomorke“ dok su amandmani stranke SDA odbijeni što je bilo i za očekivati imajući u vidu kako je ta stranka izbačena iz vlasti dogovorom ovih prvih.

No, ostaje potpuno nejasno zašto su odbijena 2/dva amandmana Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Unija OSI FBiH) kojima su oni tražili veći iznos sredstava za invalidnine i tuđu njegu i pomoć, kao i isplatu jednokratne pomoći.

Poradi napomene treba istaknuti kako su za te njihove amandmane glasovala 32 zastupnika, suzdržan je bio 31, dok su protiv bila trojica zastupnika, a to su Slaven Raguž(HRS), Dario Knezović(HDZ BiH) i Mario Karamatić(HSS).

Imajući u vidu kako su Knezović i Karamatić u sastavu HNS-a, donekle je logično njihovo odbijanje amandmana Unije OSO FBiH, ukoliko im je „tata“ dr.Dragan Čović tako naložio, premda i tu postoje mnoge nejasnoće o kojima ćemo kasnije koju riječ, no ostaje potpuna nepoznanica koji su razlozi i motivi nagnali Slavena Raguža da glasuje protiv tih amandmana ,a koji je jako grlen i osebujan kada postavlja pitanja koja redovito upućuje na račun HNS, dr. Dragana Čovića pa i stranke HDZ BiH.

Ako vidimo tijek glasovanja u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na predložene amandmane Unije OSI FBiH vidimo kako je 31 zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bio suzdržan na te amandmane iz čega se da zaključiti kako su među tim zastupnicima bili svi zastupnici HDZ BiH, HDZ 1990 (njih trojica), te 1/jedan zastupnik HNP, dok su za te amandmane bili zastupnici (njih 32)među kojima su najvjerojatnije zastupnici izvan tzv.“osmorke.“


URB HVO-a ŽZH jako dobro zna kako biti suzdržan znači biti protiv, jer to je kurvanjska igra koju igraju zastupnici stranaka koji ne žele biti pribijeni na stup srama od onih protiv čijih interesa donose zakone i glasuju za njih, što se članovima te udruge dogodilo u više navrata u tom istom Zastupničkom domu pa i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tu igru su davno prozreli predstavnici te udruge te njihovi brojni članovi koji su direktno oštećeni njihovom „suzdržanošću“, a to se evo sada događa i predstavnicima i članovima Unije OSI FBiH.

Sada dolazimo do ključnog pitanje koje muči sve članove URB HVO-a ŽZH pa i Unije OSI FBiH, zašto su dvojica zastupnika ispred HNS-a, Dario Knezović i Mario Karamatić glasovali protiv predloženih amandmana Unije OSI FBiH kad su se i oni mogli prikloniti zločinačkom jatu onih zastupnika koji su bili suzdržani prigodom glasovanja?

Na to pitanje mi nemamo odgovor.

S druge pak strane najveće razočarenje među članovima URB HVO-a ŽZH i Unije OSI FBiH izazvalo je glasovanje protiv tih amandmana zastupnika Slavena Raguža.

Prije svega predstavnici URB HVO-a ŽZH jako dobro znaju kako je politika najveća kurva, premda je ona po svojoj izvornosti trebala i morala biti najčasnije zanimanje jer političari direktno određuju sudbinu naroda koji im je dao povjerenje na izborima. No, ona nije najčasnije zanimanje jer im povjerenje na izborima nije dala većina naroda već njih cca 28 do 30% a njih cca 70% nikada ne izlazi na izbore. Čak i među tih 28 do 30% glasača ima dosta ukradenih i ubačenih glasova zbog čega na površinu političkih voda isplivaju političari koje narod nije želio niti bi mu ikada poklonio povjerenje.

Ono što nas kao ne političare ili apolitične ljude zanima su razlozi i motivi koji su nagnali poglavito Slavena Raguža a tek potom Darija Knezovića i Marija Karamatića da glasuju protiv amandmana Unije OSI FBiH, a njihovi amandmani su zdravi, ekonomski opravdani, humani, moralni, racionalni i pošteni imajući u vidu kako su civilne osobe u FBiH diskriminirane po više osnova od strane zakonodavne i izvršne vlasti u FBIH, njenim županijama, općinama i gradovima od završetka Domovinskog rata, gdje su im povrijeđena mnoga prava zajamčena Konvencijama o pravima invalidnih osoba i svim konvencijama o ljudskim pravima, Ustavom BiH, pa čak i mnogim zakonima o osnovama socijalne zaštite u FBIH,i BiH.

Kako su mogli glasovati protiv tih amandmana kada su civilne invalidne osobe zadnje na listi svih prioriteta kada su u pitanju povećanje njihovih naknada, jednokratnih pomoći ili drugih prava?

Kako su mogli biti protiv kada najveći broj takvih civilnih invalida zajedno s članovima njihovih obitelji ima mizerne civilne invalidnine koje su im jedino mjesečno primanje od kojeg ne mogu nabaviti ni najnužnije lijekove bez koji ne mogu živjeti, a kamoli za podmirenje najnužnijih životnih potreba za njih i članove njihovih kućanstava koji se skrbe za njih?

Kako su mogli biti protiv kada je povećanje njihovih naknada pitanje par exallance u odnosu na mnoga druga povećanja koja zakonodavna i izvršna vlast objeručke dijeli svojim podguznim muhama, rektalnim alpinistima, uhljebima, ratnim profiterima, ratnim dezerterima, podrumskim pacovima,tzv. “braniteljima“koji nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama, tajnicama, ljubavnicama, te čitavom vojskom onih koji stoje u redovima za primanje svih vrsta naknada ispred civilnih invalida kojima bi povećanje njihovih naknada značilo život?

Za takve osobe novca uvijek ima dovoljno i previše a za civilne invalide nema niti mrvica s bogataševa stola.

Kako su mogli biti protiv tih amandmana pa taman ti razlozi bili u činjenici da su te amandmane predložili“Muslimani ili Bošnjaci“kako im drago a ne Hrvatski predstavnici među kojima su i njih trojica kada je opće poznata činjenica da se svako dobro dobrim vraća a predlaganje povećanja naknada civilnim invalidima je dobro iznad svakog drugog dobra iste ili slične namjene?

Možda smo pak naivni pa ne kužimo razloge kojima se navedeni trojac trojac rukovodio pa se „uzdigao“iznad glasova svojih Hrvatskih kolega u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji su bili suzdržani a oni su bili protiv?

Upravo zbog tih razloga postavljamo javno pitanje Dariju Knezoviću, Mariju Karamatiću i Slavenu Ragužu da članovima URB HVO-a ŽZH i Uniji OSI FBiH odgovore zašto su bili protiv predloženih amandmana, a poglavito iz razloga što među civilnim invalidima u FBiH ima mnogo članova i naše udruge Hrvata koje je njihovo glasovanje šokiralo?

Sukladno Vašim odgovorima naši članovi i cijela javnost u FBiH će o njima dati svoj sud koji će vam se svidjeti ili vas pak pribiti na stup srama na kojemu ćete živi umirati. Ukoliko pak uvidite kako ste nanijeli veliku bol ili gadno povrijedili civilne invalide najmanje što možete učiniti je javno im se ispričati zbog Vašeg glasovanja.

Isto tako ne davanje nikakvog odgovora na ovo naše pitanje upućeno vama je također odgovor.

URB HVO-a ŽZH