Na sastanku održanom dana 25.05.2022.godine u sjedištu Vlade FBiH ,na kojem su bili predstavnici Vlade FBiH s predstavnicima braniteljskih udruga iz FBiH iz obje vojne komponente Premijer FBiH Fadil  Novalić je izjavio: „Borcima i veteranima se država treba najadekvatnije odužiti. “

Pored Novalića na sastanku su bili nazočni Federalni ministar Vesko Drljača, federalna ministrica financija Jelka Miličević, te v.d.Federalnog ministra branitelja i invalida iz Domovinskog rata Mirza Terzo, svi u tehničkom mandatu imajući u vidu kako nitko od njih nije dobio službeni mandat od izbora 2018.godine zbog razloga poznatih BiH javnosti koji traju evo i do održavanja tzv.“listopadskih izbora u BiH.“

S druge pak strane kako mediji izvještavaju ispred braniteljskih udruga su bili Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije boračkih saveza proisteklih iz Armije RBiH, te Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, dok mediji ne izvještavaju tko je bio ispred udruga HVO-a na tom sastanku,premda možemo pretpostaviti sukladno onoj čuvenoj de ja vu(već viđeno).

Opet po tko zna koji put na takvim sastancima u javnost su odaslane poruke kako se Vlada FBiH zajedno s resornim ministarstvom branitelja u FBiH bori za prava tzv.“branitelja“a poglavito se braniteljska pitanja aktualiziraju pred svake izbore jer jako dobro znaju koja „koka nosi zlatna jaja za svake izbore“pa zašto joj ne bi bacili koje zrno više jer ona ipak nosi zlatna jaja s kojima se predstavnici vlasti naredne četiri godine kite i švercaju, a ponajviše s ispraznim obećanjima.

Što se tiče predstavnika tih tzv.“braniteljskih udruga“koje su nezaobilazan čimbenik odnosno dekor na tim sastancima opće je poznata činjenica kako su to sve predstavnici tzv.“krovnih,temeljnih ili reprezentativnih“udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čiji predstavnici i članovi su dobro omastili brkove od završetka tog rata i sada sve čine da im ta prava ostanu odnosno da još više podebljaju svoje novčanike ionako debele od razno-raznih marifetluka u kojima su sudjelovali bez imalo stida i obzira za druge u znatno većim potrebama.

Izjave čelnih ljudi Vlade FBiH i predstavnika tih udruga zvuče odista patetično ukoliko ih neupućeni čitatelji uzmu zdravo za gotovo jer njihove izjave se ne razlikuju nimalo od izjava ministra Branitelja HNŽ Olivera Solde i svih drugih ministara branitelja po županijama u FBiH.

Svi oni naime udaraju u isti klin i svi do jednoga govore kako su branitelji zaslužni za suverenost i samostalnost BiH, te im se stoga treba “najadekvatnije odužiti“ što su opet po tko zna koji put Novalić i svi drugi naglasili na tom i na svim drugim sastancima.

Kako bi tim neupućenim čitateljima njihovih predizbornih i lažnih srce parajućih pamfleta bilo jasnije pokušati ćemo u nekoliko crtica pojasniti im o čemu je tu zapravo riječ:

-Predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva branitelja u FBiH zajedno s navedenim udrugama iz rata se zapravo bore za očuvanje i održanje prava onih koji su ta prava dobili na ovakav ili onakav način.

-Korisnika iz BiZ-a(braniteljsko-invalidske zaštite), u FBiH ima cca preko 130 000 koji svaki mjesec crpe znatna novčana sredstva iz budžeta FBiH, a njih je najmanje polovica lažnih u svim braniteljskim kategorijama i to se može lako dokazati ali ovi gore navedeni to ne žele učiniti što ćemo pojasniti u kasnijim crtama,

  • Navedeni predstavnici vlasti i tih udruga ne spominju niti jednom riječju istinske razvojačene Branitelje koji nisu korisnici iz BiZ-a, kao da ne postoje, kao da su već utvrđena prava tih tzv.“branitelja “sveta krava“ koja se ne smije dirati ni pod koju cijenu,

-Upravo zbog tih nezakonitih i diskriminirajućih radnji predstavnika vlasti u FBiH, njenim županijama, općinama i gradovima protiv istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH iz borbenog sektora formirana je ponajprije UZB-Ljubuški a potom URB HVO-a ŽZH kako bi ispravile te nezakonitosti zbog čega su pale pod neviđen teror, zastrašivanje, uvrede, omalovažavanja i prijetnje od tih istih predstavnika vlasti i navedenih udruga koje nisu do dana današnjeg uspjeli ušutkati niti će to moći ikada,

-Suočeni s nepravdama svake vrste koja se sručila na njih poput granitne kiše bili su primorani u nekoliko navrata blokirati granične prijelaze u FBiH i prometnice, te institucije zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, njenim županijama, općinama i gradovima, tražeći samo svoja trajna i zaslužena prava koja im pripadaju a koja im ovi gore navedeni ne daju,

-Predstavnici vlasti i tih udruga su u dosta navrata bili manji od makova zrna kada su vidjeli s kakvom odlučnošću ovi Branitelji idu na njih te su kovali razne planove kako da ih odbiju od sebe, jer su bili suočeni s najvećim porazom s braniteljima od završetka Domovinskog rata u BiH, i s neviđenim strahom koja je prijetila njihovim guzicama,

-Konačno su provjerenim udbaškim metodama unijeli razdor među malo vjerne i lako vjerne branitelje koji su tražili svoja prava, tako da su neke od njih(premda rijetke), potkupili, da bi konačno pomogli formiranje tzv.“kampa heroja“u Sarajevu od odmetnutih tzv.“branitelja“ pomoću kojih su izglasali i usvojili zakon o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH iz 2018.godine u koji su ugradili i tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ i tzv.“objavu jedinstvenog registra branitelja“ kojim su zabili završni čavao u lijes istinskih branitelja u FBiH.

-Zanimljivo je napomenuti kako su se i te mizerne, diskriminirajuće, nakaradne, protuustavne i nezakonite egzistencijalne novčane naknade opet dočepali i oni koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa.

I sada predstavnici Vlade FBiH zajedno s navedenim udrugama slave svoje zasluge za zadržavanje i poboljšanje prava Branitelja ne zaboravljajući napomenuti kako su u prava branitelja ušli i korisnici te tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ pored ostalih korisnika prava.

Niti jedan od istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH nema ništa protiv zadržavanja prava istinskih branitelja niti uvođenja u prava novih branitelja i članova njihovih obitelji, jer je to sveta dužnost svih predstavnika vlasti u FBiH, ali i zato što je država to u obvezi učiniti.

No,ono što boli istinske razvojačene branitelje u FBiH odnosno predstavnike UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH i njihove članove je ignoriranje njihovih opravdanih zahtjeva koje su koncipirali u Rezoluciji Branitelja koja je za njih “Sveto pismo“ i to samo za njih dok nitko drugi u FBiH o tome ne smije ni pomisliti a kamoli pretvoriti u djelo.

Niti jedan predstavnik vlasti u FBiH ,ni ministri Branitelja u županijama FBiH, kao ni predstavnici tzv. “korovnih, temeljnih ili reprezentativnih“udruga iz rata se ne smiju suočiti javno s predstavnicima UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH kako bi javnosti podijelili svoja razmišljanja i stavove u svezi prava istinskih razvojačenih branitelja u FBiH.

Na sve sastanke koja organizira Vlada FBiH ili Federalno ministarstvo Branitelja pozivaju se predstavnici navedenih braniteljskih udruga koje zastupaju tzv. “branitelje“koji su već ostvarili svoja prava iz rata a nikada predstavnici jedine dvije udruge koje se bore za one razvojačene branitelje koji nemaju nikakvih prava iz rata.

Stoga jako paradoksalno zvuče riječi Premjera Novalića i tih predstavnika udruga iz rata kako se oni bore za prava branitelja a ovamo ostaje ogroman broj istinskih razvojačenih branitelja bez ikakvih prava na cesti gladno i žedno osuđeno na smrt ili propast.

Napomene radi važno je reći kako u FBiH postoji ogroman broj istinskih razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava iz rata među kojima ima ranjenih, oboljelih, ozlijeđenih pa čak i zatočenih pripadnika iz obje vojne komponente, a da ne napominjemo članove njihovih obitelji koji u korespondenciji s predstavnicima vlasti nemaju nikakvih šansi ukoliko netko od članova obitelji Branitelja koji pripadaju kategorijama tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga iz rata aplicira na neko pravo na koje apliciraju i oni.

Oni svoja prava ne mogu ostvariti zbog niza diskriminirajućih zakonskih odredbi a neke od njih su:

-nekima je nezakonitim radnjama liječničkih komisija u FBiH ukinuta RVI.
-neki su mlađi od 55 ili 57 godina života,
-neki nisu na zavodu za zapošljavanje,
-neki rade a neki imaju minimalnu mirovinu, te im mjesečna primanja prelaze onih famoznih 50% zajamčene mirovine u FBiH,
-neki nemaju prebivalište u BiH.
-neki su propustili zakonske rokove za ponovno uvođenje u prava RVI protuustavnim i diskriminirajućim zakonskim odredbama u Zakonima o pravima Branitelja u FBiH.
-itd, itd.

Sada će se neki čitatelji s pravom upitati koliki je to broj takvih istinskih Branitelja u FBiH koji nemaju nikakvih prava iz rata?

Kalkulacije UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH u tijeku njihove najveće borbe za prava takvih Branitelja su bile kako takvih Branitelja u FBiH nema više od 70 000 imajući u vidu kako je koncem Domovinskog rata u FBiH pripadnika Armije BiH bilo cca 229 000 dok je pripadnika HVO-a bilo 37 000 što ukupno čini 266 000, po podacima označenim kao SLUŽBENA TAJNA ili STROGO POVJERLJIVO koje podatke imaju obje udruge.

Uvođenjem u prava još određenog broja istinskih razvojačenih Branitelja u FBIH kroz tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ pretpostavka je kako istinskih razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente u FBiH koji nemaju nikakva prava iz rata nema više od 50 000,a moguće je kako je taj broj još manji.

Sada će se neki opet upitati: zar FBiH nije u stanju riješiti i tih 50 000 branitelja?

FBiH može riješiti i tih 50 000 Branitelja, no ona to ne želi jer ima ogroman problem u svemu tome. URB HVO-a ŽZH i UZB Ljubuški ne žele samo riješiti tih 50 000 nezbrinutih istinskih Branitelja već one žele riješiti status i onih tzv. “zbrinutih“ njih cca 130 000 koji od završetka Domovinskog rata u BiH primaju masne naknade za rat premda barem polovica njih nema nikakvih sveza s ratom i ratnim strahotama.

A da bi se riješio problem tih “zbrinutih“ tzv.“branitelja“ potrebito je donijeti i izglasati Zakon o jedinstvenom registru branitelja u FBiH u kojemu će se odvojiti pripadnici borbenog od neborbenog sektora, utvrditi definicija Branitelja, odnosno tko je kosio a tko vodu nosio, tko je branio a tko se hranio, te tek nakon toga utvrditi tko ima prava iz rata a tko nema.

Kad se uzme u obzir kako u današnjem registru branitelja ima preko 585 000 tzv. “Branitelja“ odista je jasno kako niti jedna vlast u FBiH od završetka Domovinskog rata u BiH čije su oličenje stranke SDA i HDZ BiH nema snage, volje, kapaciteta, a niti morala donijeti Zakon o jedinstvenom registru Branitelja jer bi donošenjem takvog zakona velika većina političara u FBiH ostala bez svojih funkcija za sva vremena,jer izvođenjem iz prava lažnih Branitelja ti političari bi izgubili svoje sigurno biračko tijelo, onda je potpuno jasno kako su UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH ostale same protiv svih u borbi za prava istinskih razvojačenih Branitelja u FBIH bez ikakvih prava iz rata.

Ove dvije duruge su ostale same i u nastojanjima za ostvarivanje prava razvojačenih Branitelja HVO-a u RH jer Ugovor o međudržavnom sporazumu između RH i BiH o pravima Branitelja HVO-a sadži odredbu u čl.7.tog ugovora kako prava iz RH mogu dobiti tek oni Branitelji HVO-a koji su ranjeni ili zatočeni, čime izvan prava ostaje znatan broj razvojačenih Branitelja HVO-a pa čak i onih koji su RVI po osnovu oboljenja i ozljeđivanja(osim onih od 80 i 90% RVI) dok hrvatski državljani s prebivalištem u RH, pripadnici HV-e po istom osnovu imaju ta prava, što je diskriminirajuće i ponižavajuće za pripadnike HVO-a imajući u vidu kako Ustav RH jamči jednaka prava za sve državljane RH a ovdje to nije slučaj.

I ovdje kao i za sve prethodne nezakonitosti prema istinskim razvojačenim Braniteljima
HVO-a bez ikakvih prava iz rata odgovornost imaju ponajprije predstavnici ministarstava Branitelja u hrvatskim županijama u FBiH, te predstavnici vlasti u hrvatskim županijama u FBiH koji nisu poduzeli prave korake za ispravljanje te nepravde. Ono što su oni činili bilo je zadržavanje prava u RH postojećih Branitelja i eventualno uvođenje u prava RH onih koji su se s njima slizali.

Predstavnicima UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH se ne daju javni medijski istupi na vodećim javnim servisima, u kojima će sučeliti svoje stavove s predstavnicima vlasti, i drugim tzv.“braniteljskim udrugama“iz rata, njih se ne poziva na sastanke u Vladi FBiH niti u Federalnom ministarstvu Branitelja, tako da njihova borba odavno podsjeća na borbu vremešnog viteza Don Quihota, Miguela Servantesa koji je s kopljem jurišao na vjetrenjače, te je i u svoje vrijeme bio ismijavan i ponižavan od predstavnika vlasti i onih koji su se njom slizali.

Ali i tada i danas svi ti koji su ismijavali Don Quihota su zaboravljali kako su kotačić povijesti uvijek pokretali ljudi poput Don Quihota a to je moguće i danas jer takvi ljudi vide i gledaju u daljinu za razliku od onihih koji ih ismijavaju.

Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba