Usvajanjem Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH, jedan od roditelja djece s posebnim potrebama kojima je potrebita danonoćna skrb, od 0-24 je usvajanjem tog Zakona dobio mogućnost stjecanja statusa roditelja njegovatelja kojemu je zajamčena minimalna plaća u FBiH, uz uplatu doprinosa za MiO, čime je država BiH konačno usvojila taj zakon koji je predugo bio na čekanju unatoč potpisanim i ratificiranim međunarodnim sporazumima koji su državu BiH obvezivali na donošenje i usvajanje tog zakona.

Kada je konačno taj zakon usvojen roditelji kolji su željeli dobiti status roditelja njegovatelja odmah u startu su bili suočeni s pregolemom papirologijom koju su trebali prikupiti kako bi stekli taj status.

Danima, pa čak i tjednima su obilazili različite županijske i općinske institucije, da bi konačno kad su se ponadali kako je njihovim mukama došao kraj u Centrima za socijalni rad općina i Gradova opet dobili neke nove naputke koji su od njih tražili neke nove dokumente, iz čega proizlazi kako je postojala očita ne sinkronizacija između tih Centara i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iz Sarajeva tako da se u dosta slučajeva činilo kako se tu ne zna tko i pije a tko plaća, a zapravo su najviše plaćali jadni, neuki i neupućeni roditelji ostavljeni da lutaju od nemila do ne draga u općinama, gradovima i županijama.

Prikupivši konačno potrebitu dokumentaciju čekali su nekoliko mjeseci kako bi im Centri za socijalni rad otkucali rješenje kojim im se priznaje status roditelja njegovatelja, uz napomenu kako se njihovoj djeci s posebnim potrebama sukladno Zakonu o roditeljima njegovateljima ukida dodatak za tuđu pomoć i njegu koju su takva djeca koja su 100% civilni invalidi I grupe, imala u visini od 274,40 KM,jer je po mišljenju zakonodavca roditelj njegovatelj sada preuzeo ulogu koja je toj djeci pripadala u tom dodatku za tuđu pomoć i njegu.

Ukidanje tog dodatka kod roditelja njegovatelja je izazvalo ogorčenje jer to pravo su njihova djeca imala godinama od utvrđivanja njihove civilne invalidnosti a sada im zakonodavac to pravo ukida bez imalo empatije i osjećanja, kako bi na njihovoj djeci uštedio koju proračunsku KM,a prostora za uštede ima na svakom koraku a poglavito na reprezentacijama , kurvaluku, prostakluku i ortakluku naših oholih i uobraženih političara.

No, ni tu mukama roditelja njegovatelja nije kraj. Kada su dobili rješenje od Centra za socijalni rad o priznavanju statusa roditelja njegovatelja, takvo rješenje je po službenoj dužnosti poslano u Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u Sarajevo na reviziju koju su čekali mjesecima. Ako bi kojim slučajem zvali djelatnike federalnog ministarstva rada i socijalne politike i pitali kada će im biti potvrđeno rješenje, dobivali su odgovore kako je to ministarstvo pretrpano takvim zahtjevima, kako imaju premalo djelatnika ,ali se oni trude završiti što je moguće prije njihova rješenja.

Ukoliko su roditelji njegovatelji dobili rješenje kojim im se priznaje pravo od 01.06.2022.godine, tek su u studenom ili prosincu 2022.godine dobili poziv od Centra za socijalni rad kako trebaju otvoriti tekući račun i to obvezatno kod Unicredit banke d.d. Mostar jer „su svi tu otvorili račun“tako da su oni koji su već imali otvorene račune na drugim bankama bili prinuđeni otvarati novi račun na toj banci.

No, kako bi uopće mogli ostvariti pravo na uplatu zaostalih plaća koja im pripadaju kao roditeljima njegovateljima roditelji čija su djeca bila uposlena preko Zavoda za zapošljavanje kao invalidne osobe u mnogih poslodavaca preko Javnog tendera, morali su otkazati ugovor o radu te prijaviti svoju djecu na Zavod za zapošljavanje što je neviđena diskriminacija invalidne djece i djece s posebnim potrebama što je kap koja je dodatno prelila čašu nevolje i nepravde koja prati roditelje njegovatelje od samog početka usvajanja Zakona o roditeljima njegovateljima.

Onog trenutka kad su roditelji dobili obavijest kako se trebaju javiti u Centre za socijalni rad općina i gradova negdje u studenom ili prosincu 2022.godine trebali su u roku od 2 do 3 dana maksimalno izvaditi tekući račun te pribaviti poreznu karticu za sebe i svoje invalidno dijete što je diskriminacija takvih roditelja i njihove djece jer je opće poznata činjenica kako ne postoje nikakvi zakonski rokovi od 2 do 3 dana u upravnim postupcima gdje se rješavaju egzistencijalna pitanja roditelja i njihove invalidne djece.

Ipak ako ste mislili kako je kraj nevoljama roditelja njegovatelja opet ste se prevarili. Uplatom zaostalih plaća roditelja njegovatelja a takvih plaća je u principu bilo 6/šest roditeljima njegovateljima je na njihove račune trebalo sjesti cca 3.528,00 KM koji iznos se dobije na način kada se pomnoži utvrđena minimalna plaća od 543 KM po Odluci Vlade FBiH za proteklu godinu 2022.godinu, s brojem mjeseci 6/šest od kada im je utvrđeno pravo rješenjem o priznavanju statusa roditelja njegovatelja.

543 KMX 6=3.258,00 KM.

No,na račune tih roditelja njegovatelja nije sjeo taj novčani iznos od 3.258,00 KM već niži iznos za kojih 200 KM. Kad su roditelji njegovatelji od Centra za socijalni rad tražili informacije zašto im je umanjen predviđeni iznos utvrđen minimalnom plaćom u FBiH od 543 KM dobili su odgovor kako se taj iznos obračunavao po poreznim karticama porezne uprave FBiH gdje minimalna plaća za svaki mjesec nije ista, te je za neki mjesec utvrđena u iznosu od cca 520,00 KM te je zbog tog došlo do umanjenja konačnog obračuna.

Bez obzira na tvrdnje djelatnika Centra za socijalni rad roditelji njegovatelji pouzdano znaju kako je minimalna plaća u FBiH za 2022.godine utvrđena u novčanom iznosu od 543 KM i po toj plaći su trebali i morali biti obračunati svi mjeseci od priznavanja njihovog rješenja roditelja njegovatelja.

Na kraju najstrašnije od svega je to što su djelatnici Centara za socijalni rad općina i Gradova u FBiH po tvrdnjama mnogih roditelja histerizirali pa čak i panično zvali roditelje istog trena kad su im sjeli novci na račun za 6/šest mjeseci od od cca 3000,00 i nešto KM umanjen za cca 200 KM po obračunu minimalne plaće iz Porezne uprave FBiH kako su dužni odmah uplatiti na račun Federalnog ministarstva rada i socijalne politike novčani iznos od 1.646,00 KM koji se dobije kad se pomnoži iznos tuđe pomoći i njege koji su njihova djeca s posebnim potrebama dobivala proteklih 6/šest mjeseci(274,40 KM X 6= 1.646,00 KM).

Kad se od cca 3.000,00 KM odbije novčani iznos tuđe pomoći i njege roditeljima njegovateljima ostaje cca 1350 KM, što se podudara s onom“pola pijem pola šarcu dajem“s tim što se ovdje više daje šarcu nego li se popije, zapravo pojede s njihovom invalidnom djecom.

Iz razgovora s mnogim roditeljima njegovateljima stekao se dojam kako mnogi od njih razmišljaju otkazati svoj status unatoč tome što im taj status nudi klasičan oblik zapošljavanja koji im omogućava nešto viši novčani iznos od iznosa koji su ostvarivali njihova djeca s posebnim potrebama do donošenja rješenja o statusu roditelja njegovatelja.

Eto do čega je Zakon o roditeljima njegovateljima doveo očajne, obespravljene heroje, junake, žrtve, roditelje njegovatelje koji su čekali i dočekali zakon koji im je trebao koliko toliko olakšati nositi njihove križeve koje su voljom Božjom natovarili na svoja leđa kojeg nose bez odmora i ljutnje preko 30 i više godina.

A taj zakon su usvojili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH zajedno s predstavnicima iste takve vlasti u njenim županijama bez imalo grižnje savjesti i empatije premda mnogi od njih u svojoj bližnjoj ili daljnjoj rodbini imaju mnoge članove koji imaju posebne potrebe ili su invalidi sa 100% invalidnosti.

Konačno svaka vlast donosi zakone i ponaša se onako kako joj to dopuste oni kojih se takvi zakoni i takvo ponašanje vlasti tiču. No, kada ovi kojih se takvi zakoni i ponašanje počnu ticati u onoj mjeri koja za njih postane nepodnošljiva nitko ne bi zaželio biti u koži takve vlasti i takvih zakonodavaca.

Bolje bi im bilo da se nisu ni rodili.

VladoMarušić/Braniteljski portal.ba