Čelnici Udruge Macelj 1945. ustvrdili su u ponedjeljak da se i dalje prešućuje i prikriva komunistički zločin na prostorima Maceljske šume, upozorivši kako za te zločine do danas nitko nije odgovarao.

“O tome se moralo šutjeti 45 godina. Ali zašto 30 godina u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj ta istina nikako da izađe glasno i jasno na svjetlo dana. Zašto se stalno prešućuje, prikriva i zaobilazi i ne piše”, rekao je dopredsjednik te udruge Damir Borovčak.

Podsjetivši da su nakon ekshumacija 1992. i ove godine ponovo počela istraživanja po Maceljskim šumama, kazao je da – iako je ta informacija objavljena na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja, hrvatski mediji to gotovo nisu zabilježili.

Tako se, naveo je, s novopronađenim žrtvama broj ubijenih u Meceljskim šumama povećao na namjanje 1250 žrtava. Također, upozorio je Borovčak, Macelj je i mjesto serijskog ubojstva 21 svećenika i bogoslova koji su ubijeni u noći 4. na 5. lipnja 1945. godine.

Smatra da se „te grozne istine” neki političari još uvijek boje i izbjegavaju se suočiti s njom. Upitao se i zašto je taj zločin još uvijek prešućen upozorivši kako za njega nitko do danas nije odgovarao iako o tom zločinu govore krucijalni dokazi.

Borovčak je poručio i kako njihova udruga nije za mržnju niti za osvetu, ali traže razobličavanje „laži, lažnog antifašizma, lažne demokracije koje nam i dan danas guraju razno razni gojenci partije komunizma i veličanje ratnog zločina Josipa Broza Tita”. „Ono što za Poljsku i svijet predstavlja Katinska šuma to za Hrvatsku predstavlja Maceljska šuma”, rekao je.

Da istina o zločinu u Maclju u Hrvatskoj kasni već skoro 30 godina, upozorio je i glasnogovornik Udruge Ivan Jaklin rekavši da se u tome kasni zbog neodgovornosti politike i vlasti koje su se sve te godine u odnosu na počinjene zločine komunizma odnosile s nedovoljeno odgovornosti.

“Nisu ih razotkrivali, već su ih pokušavali prikriti, zanemariti ili jednostavno prešutjeti a često i ignorirati. Na žalost to su činili i neki hrvatski mediji”, poručio je.

Na konferenciji za novinare predstavljeno je hrvatsko i englesko izdanje knjige Frana Živičnjaka „U vječni spomen” koji je bio svjedok događaja i izbjegao je odvođenje u smrt u Maceljsku šumu. (Hina)

Kamenjar.com