Očuvanje ljudskog potencijala treba biti fokus svih politika u BiH

U proteklu subotu u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici održana je panel rasprava o razlozima odlazaka mladih iz Bosne i Hercegovine i načinima kako taj negativni trend umanjiti. Moderatorica panel rasprave je bila Antonija Banožić koja je o navedenoj temi razgovarala sa Matiasom Zečević, književnikom i novinarom iz Odžaka, Žanom Alpeza, koordinatoricom za programe zapošljavanja i samozapošljavanja razvojne agencije HERAG, Ivanom Baraćem, predsjednikom Mladeži HDZ 1990, Adnanom Družić iz Bosanskog Petrovca i Željkom Vukša Fejzić iz Sarajeva, članovima Grupe 9 koja broji 18 članova iz 9 parlamentarnih stranaka u BiH koji zajedno već šest godina daju zajednički doprinos stvaranju boljih uvjeta za život mladih u BiH.

Žana Alpeza koordinatorica razvojne agencije HERAG naglasila je kako su mladi unatoč programima poticaja za mlade vrlo često nezainteresirani za pokretanje vlastitog posla u Bosni i Hercegovini. U provedenim istraživanjima mladi kao glavne čimbenike nepokretanja vlastitog posla navode nestabilnu političku situaciju, komplicirani administrativni aparat te nedostatak podrške. Matias Žečević, novinar i književnik istaknuo je kako je odlazak mladih iz Posavine veliki problem njegovog rodnog kraja i da mladima nedostaje perspektive i optimizma u tom lijepom kraju koji je nekada hranio cijelu Bosnu I Hercegovinu.

Tijekom panela predstavljena su i dva dokumenta koja su dvije grupe mladih ljudi prepoznali kao pozitivne impute u smanjivanju ovog negativnog trenda. Ivan Barać predsjednik Mladeži HDZ 1990 predstavio je dokument „Preporuke za poboljšanje položaja mladih u BiH sa fokusom na oblast zapošljavanja“, Ivan je naglasio kako je jedan od preduvjeta pozitivnih promjena u položaju mladih u dolasku političara koji nude politiku odgovornosti. Adnan Družić i Željko Vukša Fejzić su na panel raspravi prisutnima približili fokuse dokumenta Grupe 9, a to su: Praksom do kvalitetnijeg obrazovanja, bržeg zaposlenja i ostanka mladih u zemlji, poticaji razvoja poduzetničkih kompetencija i učinkovito planiranje i raspodjela sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje.

„Dok se vladajuće BiH politike, isključivo u svrhu osiguranja novih fotelja, bave zapaljivom nacionalističkom retorikom podjela, mladi gube motivaciju za ostanak u Bosni i Hercegovini. Uz val poskupljenja troškova života na koji država nema odgovor, situacija za građane BiH, posebno za mlade se dodatno zakomplicirala. Ova panel rasprava je pokazala da samo dijalogom, predanim radom i implementacijom pozitivnih vrijednosti možemo doći do promjena koje će pomoći ostanku mladih na ovim prostorima. Ljudski potencijal je najvrjednije što imamo u BiH i očuvanje tog potencijala treba biti fokus svih politika u ovoj zemlji“ – zaključila je Antonija Banožić koordinatorica ovog projekta koji se održao uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

BraniteljskiPortal.ba