Na skupštini ŽZH od 21.rujna 2020.godine vođene je žučna rasprava između zastupnika HSP Zvonke Jurišića i Ministra Branitelja ŽZH Mladena Begića o broju RVI-a iz ŽZH,konkretno iz Posušja,koji su u zadnje vrijeme revizijom izvedeni iz prava. Zastupnik Jurišić je naveo kako je od 500 RVI iz Posušja u zadnje vrijeme iz prava izvedeno njih 450,dok ih je u FBiH ukupno izvedeno 60% što je ogroman nesrazmjer između izvedenih RVI-a pripadnika Armije BiH u odnosu na pripadnike HVO-a,pa je stoga zatražio odgovor od ministra Begića koji je rekao kako je u Posušju bilo po njegovim podacima bilo 610 RVI od kojih je u pravu ostalo njih 499,što pokazuje kako ih je iz prava izvedeno 111,na što mu je replicirao zastupnik Jurišić i rekao kako je po njegovim saznanjima u Posušju bilo cca 900 RVI-a a ne 610,gdje je ministar Begić odgovorio kako su njegovi podaci točniji od podataka kojima raspolaže zastupnik Jurišić.
Sada se postavlja pitanje gdje leži istina?Da li je istina ono što govori zastupnik Jurišić ili je istina koja dolazi sa strane ministra Begića?
Imajući u vidu kako se URB HVO-a ŽZH od svog osnutka(preko 7/sedam godina) bori za dosljednu implementaciju/provedbu točaka Rezolucije Branitelja u FBiH od kojih su najvažnije 3/tri i to:

1.Pravo na Braniteljski dodatak a ne tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu“za sve pripadnike borbenih postrojbi neovisno o:godinama njihovog života,prijavi na Zavodu za zapošljavanje,njihovim ukupnim novčanim primanjima,vrijeme provedeno u ratu(1/jedan mjesec je dovoljan),te o mjestu njihovog prebivališta,
2.Izrada zakona o jedinstvenom registru Branitelja i njegova javna objava,kao i javna objava svih korisnika prava iz BIZ-a(braniteljsko-invalidske zaštite),a ne tzv“objava jedinstvenog registra,
3.Smanjenje broja udruga iz rata od njih 1600 na kojih 6 do 10 u cijeloj FBiH,
dolazimo do zaključka kako svi problemi u braniteljskoj populaciji leže u neobjavljivanju jedinstvenog registra Branitelja i korisnika prava iz BIZ-a. Kako ne bi bilo zabune odista je federalno ministarstvo Branitelja iz Sarajeva na čijem je čelu bio pokojni ministar Salko Bukvarević objavilo određene podatke koje su nazvali tzv“registar branitelja“,no to nije jedinstveni registar branitelja već registar tzv“lica“koja su po različitim osnovama ušle u tu tzv.“javnu objavu“,tako da u toj tzv.“objavi“ ima umrlih osoba ,baba ,tetaka,žaba,uhljeba,lopova,ratnih profitera i dezertera,kriminalaca te svih drugih tzv“lica“koji s ratom i ratnim tegobama nemaju nikakve sveze,a 99,99 njih je pokriveno urednom vojnom dokumentacijom koju su im izdali njihovi ratni zapovjednici zbog raznih usluga i razloga.Isto tako je i s korisnicima prava iz BIZ-a među kojima od njih 120 000 do 130 000 u cijeloj FBiH najmanje polovica nemaju sveze s ratom i ratnim strahotama a primaju mrsne braniteljske naknade iz Domovinskog rata u FBiH.

I sad dolazimo do rasprave zastupnika Jurišića i ministra Begića. Jedan govori podatke do kojih je došao iz neposrednog razgovora s braniteljima HVO-a koji se masovno izvode iz prava RVI-a dok s druge strane ministar Begić navodi druge podatke koji se kose s podacima zastupnika Jurišića. No, do takve rasprave nikada ne bi došlo da su predstavnici Hrvata u BiH i FBiH, njenim županijama,općinama i gradovima zahtijevali izradu zakona o jedinstvenom registru Branitelja te javnu objavu korisnika prava iz BiZ-a,no oni to nisu tražili jer je veliki broj pripadnika HVO-a također lažan i koristi lažno braniteljske naknade što je poznato i pticama na grani.
No,konačno što je to u usporedbi s vojskom pripadnika Armije BiH i članova njihovih obitelji koji koriste lažne braniteljske naknade iz rata. A i jedni i drugi su vojska glasača stranaka SDA i HDZ BiH i nitko ne smije dirnuti u njihova prava jer u protivnom gubi izbore u BiH a izbori su mjerilo svih mjerila opstanka SDA i HDZ BiH na vlasti svih godina od završetka Domovinskog rata u BiH. Važno je također napomenuti kako su pripadnici HVO-a unutar federalnog ministarstva Branitelja diskriminirani na svakom polju u odnosu na pripadnike Armije BiH. Imajući u vidu kako Federalno ministarstvo branitelja na godišnjoj razini troši cca 600 milijuna KM, od kojih je predviđen Daytonskim mirovnim sporazumom i svim drugim sporazumima Hrvatima, odnosno pripadnicima HVO-a sredstava u omjeru 1:2,3 KM, a danas je taj omjer u odnosu 1:20 do 23 KM u odnosu na Armiju BiH postavlja se logično pitanje što rade predstavnici Hrvata u ovakvoj vlasti u BiH, FBiH i njenim županijama. Kada se k tome pridoda Institut za medicinsko vještačenje I-stupnja u Mostaru i II stupanjski u Sarajevu gdje se evidentno je masovno iz prava izvode pripadnici HVO-a, dok se mnogima od njih procent RVI-a drastično smanjuje a nitko od prozvanih predstavnika vlasti ne staje u njihovu obranu, postavlja se logično pitanje što Hrvati više imaju tražiti u ovakvoj nakaradnoj i šugavoj BiH, odnosno još nakaradnijoj i šugavijoj FBiH, banana državi i banana entitetu FBiH? Mogu li Hrvati s ovakvim predstavnicima Hrvata graditi ljepšu, pravedniju i smisleniju BiH u kojoj će pripadnici hrvatskog konstitutivnog i suverenog naroda na papiru a u stvarnost ne, imati jednakopravna prava s brojnijim narodom Muslimanima-Bošnjacima kako im drago?
Ili će pak ostaci ostataka hrvatskog naroda koji je ostao na svojim vjekovnim ognjištima u BiH sreću pronaći na tuđim ognjištima diljem svijeta što je pojava koja dovodi do konačnog nestanka hrvatskog naroda iz BiH.

Slijede nam lokalni izbori u BiH na kojima će po tko zna koji put od završetka Domovinskog rata u BiH ti ostaci od ostataka hrvatskog naroda birati svoje predstavnike u općinskim ili gradskim vijećima koji će naredne 4/četiri godine odlučivati o sudbini hrvatskog naroda u tim općinama i gradovima,a konačno i u cijeloj FBiH i BiH. Hoće li se opet dogoditi isti scenarij u kojemu će stranka HDZ BiH koja predstavlja sve ono loše što se događa hrvatskom narodu u BiH,FBiH ,njenim županijama,općinama i gradovima od završetka Domovinskog rata u BiH do dana današnjeg uzurpirati svu vlast zahvaljujući izbornom inžinjeringu,nadopisivanjem i krađom glasova,prevarom i ucjenom birača ili će konačno preostali hrvatski puk zajedno sa svojim istinskim nepokorenim braniteljima zaustaviti negativne procese koji prijete nestanku hrvatskog naroda u BiH?
Hoće li se hrvatski narod u BiH i van nje koji im biračko pravo kao Fenix dići iz pepela i zaustaviti zlo koje nas mori i koje nam ne da disati punim plućima?Na svima nama je odluka a poglavito na istinskim razvojačenim braniteljima HVO-a koji su dužni mobilizirati sve svoje ljudske potencijale kako bi zaustavili diskriminiranje Branitelja HVO-a a to ne mogu ukoliko ne eliminiraju one koji ih predstavljaju u organima vlasti,na općinskim i gradskim razinama,što je prvi značajniji korak ka njihovoj eliminaciji u cijeloj BiH. Stoga hajdemo u još jedan rat ,koji s pravom nosi naziv izbornički rat 15.11.2020.godine protiv naših zlotvora i završiti ćemo ga pobjedom kao i onaj krajem 1995.
Zajedno do pobjede!

URB HVO-a ŽZH/Braniteljski portal.ba