Mnogi ne znaju da postoji i svetac zaštitnik nogometaša, danas bismo ga mogli ‘uposliti’

Svecem zaštitnikom nogometaša Luigi Scrosoppi proglašen je 2010. godine u Austriji.

Režiseri nogometnih utakmica proteklih su nam dana često pokazivali kako se gledatelji tijekom Svjetskog prvenstva nerijetko sklopljenim rukama obraćaju nebu. Ipak, unatoč ovom porastu pobožnosti za vrijeme nogometnih utakmica, malo tko znao da postoji svetac zaštitnik nogometaša. Njegovo ime je Luigi Scrosoppi, a živio je u 19. stoljeću.

Rođen u Udinama 1804. godine u draguljarevoj obitelji, no sjeveroistok Italije u to je doba bio obilježen teškim siromaštvom i izrazito lošim životnim uvjetima, dodatno otežanim ratovima i epidemijama. Odmalena je slijedio Isusovo načelo “Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste učinili meni” (Mt 25:40), a s 25 godina pridružio se svojoj dvojici starije braće, Carlu i Giovanniju, te se i sam zaredio.

Neumorno je prikupljao sredstva za potrebite, vodeći organizaciju poznatu kao Dom siromašnih, u kojoj je boravilo stotinu siromaha i 230 učenika. Utemeljio je Družbu sestara providnosti sv. Kajetana iz Tijene, uz službeno odobrenje pape Pija IX. 1871. godine, koja je danas aktivna u Italiji, Portugalu i Brazilu. Također je bio upraviteljem Oratorija sv. Filipa Nerija, a otvorio je i školu i dom za gluhonijeme djevojke, koja je postojala petnaest godina.

Nakon duge bolesti, umro je 1884. godine. Slugom Božjim proglasio ga je papa Pavao VI. 1964. godine. Ivan Pavao II. beatificirao ga je 1981., a kanonizirao 2001.. godine. Čudo potrebno za svetost ostvareno je kroz ozdravljenje od AIDS-a Petera Chungua Shitime, učenika Oratorija sv. Filipa Nerija u Južnoafričkoj republici, koje su nekatolički liječnici potvrdili 2000. godine.

Svecem zaštitnikom nogometaša Luigi Scrosoppi proglašen je 2010. godine u Austriji. Obred je vodio biskup Alois Schwarz, uz koncelebraciju udinskog nadbiskupa Brune Mazzocata. Prijedlog za proglašenjem sveca zaštitnika nogometaša došao je iz Austrije, a kao razlog njegova imenovanja navedena je velika važnost nogometa za mlade. Sv. Luigi Scrosoppi za tu je ulogu odabran zbog univerzalnih vrlina koje je posjedovao, a koje su primjenjive i na nogomet – pravičnosti, ustrajnosti, marljivosti i odlučnosti.

Bitno net