Uredništvu BraniteljskiPortala.ba pismenim se putem obratio razvojačeni Branitelj HVO-a iz borbenog sektora, a sada u mirovini(podaci poznati uredništvu), nezadovoljan praksom nekih banaka u Širokom Brijegu, i tvornice obuće Lišto u kojima poslove zaštitara u tim bankama obavljaju Muslimani, dok su u poduzeću Lišto šefovi linija također Muslimani.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti bez ikakvih preinaka:

Ja sam razvojačeni Branitelj HVO-a iz borbenog sektora koji je cijeli Domovinski rat u BiH bio na prvoj crti bojišnice. Sada imam 64 godine života, a minimalnu mirovinu koja sada iznosi 424 KM sam dobio prije 2/dvije godine po osnovu prijevremenog povoljnijeg umirovljenja pripadnika oružanih snaga FBiH.

Oženjen sam i imam troje djece i svih troje su u braku, dok ja živim sa svojom suprugom koja nema nikakvih mjesečnih novčanih primanja.

Kako bih osigurao sebi i supruzi miran i dostojanstven život prije kojih 6/šest godina sam položio za zaštitara u Sarajevu gdje sam dobio uredan certifikat za obavljanje zaštitarskih poslova, koje sam obavljao po potrebi za razne banke, osiguranje športskih takmičenja, kulturnih i mnogih javnih manifestacija, svadbi, te zaštitu privatne imovine ljudi na području Širokog Brijega, ŽZH i HNŽ.

No, od svega sam najviše volio obavljati zaštitarske poslove u bankama u Širokom Brijegu u kojemu i živim, a gdje sam u više navrata bio angažiran.

Imajući u vidu kako već nekoliko mjeseci nemam nikakav angažman zaštitara u bankama u Širokom Brijegu uzeo sam sebi za pravo provjeriti tko su zaštitari u tim bankama gdje sam na svoje veliko iznenađenje uočio u Intesi banci, i Zberbanci dvojicu zaštitara Muslimana što me je jako iznenadilo.

Isto tako pouzdano znam kako su šefovi nekih linija u tvornici obuće Lišto u Širokom Brijegu također Muslimani što je jako indikativno imajući u vidu kako u Širokom Brijegu postoje mnogi zaštitari Hrvati koji bi isto tako uredno obavljali svoje zaštitarske poslove, jer tu žive cijeli život, poznaju ljude, običaje, kulturu i smatram kako bi to bilo puno pravednije i za Široki Brijeg korisnije angažirati Širokobriježane na te poslove, jer je ogroman broj tih zaštitara bio u Domovinskom ratu od početka do kraja na I-crti bojišnice, a sada nemaju primanja ili su im ona minimalna kao meni.

S druge pak strane u Širokom Brijegu postoje mnoge mlade osobe sa stručnim i moralnim kompetencijama koje mogu i trebaju biti šefovi linija u poduzeću kao što je Lišto a ne Muslimani koji su dovedeni iz Bosne, kako bi istresali svoje gaće nad jadnim radnicima i radnicama tog poduzeća koji krvavo zarađuju svoje novce.

Potpuno svjestan kako novo tranzitno doba traži i zahtjeva od gospodarskih i privatnih poduzeća prilagođavanje novoj situaciji u kojoj tržište nema milosti, pa je prinuđeno koristiti i uvoznu jeftiniju radnu snagu, kao Branitelj i čovjek vjernik mogu prihvatiti donekle i tu činjenicu, no nikada neću moći prihvatiti činjenicu kako u mom Širokom Brijegu, Hrvatskom i katoličkom gradu koji je pretrpio previše jada u II svjetskom ratu, nakon njega i u Domovinskom ratu glavnu riječ zaštitara u nekim bankama vode Muslimani, kao i u poduzeću Lišto, odnosno u bilo kojem poduzeću ukoliko postoji kvalitetna radna snaga u tom gradu a ona zaista postoji.

Ja nisam krvario u Domovinskom ratu protiv Srba i Muslimana da bi se danas skoro trideset godina po njegovom završetku moji obrazi crvenjeli, a srce lupalo zbog te nepravde, dok to promatram a mislim kako se crvene i obrazi mnogih domoljuba Širokobriježana, i u njima nakuplja bijes zbog toga koji može eskalirati svakog trena.

Stoga tražim objavljivanje ovog mog pisama jer sam jako razočaran i očekujem reakciju zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH i u Širokom Brijegu kako bi se ta praksa uvoza i angažiranja radne snage iz Bosne ili bilo kojeg drugog dijela svijeta u naš Široki i ŽZH zaustavila ukoliko na tom području već postoji jednako kvalitetna pa čak i kvalitetnija radna snaga domicilnog pučanstva koja je u stanju obavljati iste takve poslove, a koji zbog te i još gorih nepravdi napuštaju svoja ognjišta i odlaze u svijet trbuhom za kruhom.

Mislim kako je sazrjelo vrijeme zaustavljanja te prakse koja već udara neke druge pečate, običaje i donosi neku drugu kulturu u naš Široki Brijeg zbog koje će se naraštaji koji dolaze morati jako zabrinuti.

Vjerni čitatelj Braniteljskogportala.ba i umirovljeni pripadnik HVO-a