smart

Danas 30.travnja 2021.godine s početkom u 11,00 sati u Gradskoj vijećnici Širokog Brijega održan je radni sastanak u inicijativi CGS Livno, od nazivom „Zajedno za lokalni razvoj“koji je imao za cilj Edukaciju za predstavnike MZ, gospodarstvenika i nevladinih udruga s područja Grada Širokog Brijega u prikupljanju informacija i pisanju projekata i namicanja sredstava za njih preko različitih fondova i projekata,odnosno Javnih poziva.

Kao i uvijek sastanku su se odazvali predstavnici MZ,nevladinih udruga i gospodarstvenika koje je pozdravila u svojoj uvodnoj riječi Ivona Mišković ispred CGS Livno kao organizator i moderator sastanka. Ona je u svom kratkom izlaganju navela kako će suštinu projekata preko kojih će lokalne zajednice,gospodarstvenici i nevladine udruge moći aplicirati na sredstva obrazložiti Ivona Galić i Lucija Kvesić ispred Udruge EKO ZHŽ, te je stoga potrebito obratiti pozornost na njihovo izlaganje i njihova iskustva u apliciranju i podnošenju projekata različitim fondacijama gdje su one do sada ostvarile zapažene rezultate.

Ivona Galić je u svom izlaganju pojasnila načine i uvjete apliciranja po Javnim pozivima i Javnim projektima na koje se lokalne zajednice, gospodarstvenici i nevladine udruge mogu prijaviti, objašnjavajući njihova iskustva. Ni, ona a ni njena kolegica Lucija Kvesić u početku nisu mnogo znale o tim projektima ali su uvijek i iznova učile, skupljale korisne informacije i tražile pomoć i suradnju od svih onih koji su imali uspjeha na tom polju prije njih. Navela je kako su neke MZ s područja Širokog Brijega već imale dobre uspjehe u pisanju projekata i privlačenju potrebitih novčani sredstava za svoje projekte.

Na video linku je prikazala nekoliko Javnih poziva te objasnila načine na koji aplikanti mogu prijavljivati svoje projekte vodeći pri tome računa o svakom detalju Javnog poziva jer pisanje projekata je zahtjevan posao koji treba usavršiti, i stalno poboljšavati te kako se svi oni koji žele aplicirati na neki projekt mogu obratiti njima i one će im pružiti svu potrebitu stručnu pomoć.

Lucija Kvesić je nakon je još preciznije obrazložila suštinu Javnih poziva i poteškoće s kojima se susreću u svom radu. Najgore je od svega što mnogi ne vjeruju u uspjeh projekta te i prije nego li apliciraju odustanu od njega, dok neki traže od njihove udruge da im ona sve uradi a oni će kada dobiju novce znati s njima što je pogrešno. Najvažnija je ideja, idejni projekt koji nije isti ni za koga. Niti za jednu MZ, i nevladinu udrugu jer svačije potrebe nisu iste,te je stoga potrebito s dužnom pažnjom prići svakom pojedinačnom projektu kako bi taj projekt prošao na Javnom natječaju ili o Javnom pozivu.

Nakon toga prisutni su mogli postavljati pitanja i davati svoje sugestije,primjedbe i prijedloge. Jedan od prijedloga je bio osnivanje posebnog ureda za projekte na nivou ŽZH u kojemu će raditi stručni i kompetentni ljudi koji će predložene idejne projekte moći provesti u djelo svojim stručnim sposobnostima, i gdje je potrebito lobiranje kao dozvoljen način dobivanja sredstava.

Za riječ se javila predstavnica Ureda za EU ŽZH koja je prisutne izvijestila o aktivnostima koje taj ured poduzima i gdje su njihove aktivnosti vezane za savjetodavna pitanja onim aplikantima koji žele sudjelovati na javnim pozivima i natječajima dok njihov ured nema mogućnosti pisanja projekata aplikantima, ali u smislu pružanja informacija svim zainteresiranim za projekte to da.

Ivona Mišković ispred CGS je potom nazočne izvijestila kako će CGS uskoro objaviti neke Javne pozive na koje će se moći prijaviti nevladine udruge u suradnji s lokalnim zajednicama u vidu partnerstva preko USAIDA gdje će lokalna zajednica trebati sudjelovati s 33%dobivenih sredstava dok će USAID financirati 66% sredstava po projektima. Na kraju je pozvala sve zainteresirane na potpisivanje memoranduma o suradnji putem mreže za lokalni razvoj jer će oni koji potpišu navedeni memorandum moći aplicirati na Javni poziv preko CGS dok drugi to neće moći učiniti.

Posebno upečatljiv nastup je imala Danka Delić iz Bosanskog Grahova ispred ženske nevladine udruge,koja je nazočnima navela pozitivne primjere Javnih poziva na koje je njena udruga aplicirala na tom području gdje su Hrvati ogromna manjina ali su unatoč tome dobili značajna sredstva po Javnim pozivima kojima su unaprijedili život lokalne zajednice i zapostavljenih sela u tom području. Navela je kako na jednom projektu trebaju raditi najmanje 4/četiri stručna suradnika jer je svaki projekt priča za sebe i niti jedan nije isti. Ukoliko projekt bude imao samo svrhu ostvarenja cilja on neće proći. Potrebito je svakim projektom uvjeriti one koji daju novce koje su namjere tog projekta u lokalnoj zajednici i održivom razvoju te zajednice. Tko u tome više uspije bolje prolazi.

Po održanom sastanku svi nazočni su prešli u obližnji ugostiteljski objekt gdje su razmijenili svoja osobna iskustva.

BraniteljskiPortal.ba