Danas je u Travniku, u prostorijama Centra za kulturu općine Travnik, održana 5. izvanredna sjednica Sabora Županije Središnja Bosna. Sjednicom je predsjedao predsjednik Sabora ŽSB Josip Kvasina.
Na dnevnom redu bile su četiri točke, a najznačajnija je ona koja se ticala braniteljske populacije – Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Zakon je nakon nešto duže rasprave saborskih zastupnika te predstavnika braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji su podržali donošenje ovog zakona, usvojen većinom glasova prisutnih zastupnika.

Usvajanjem ovog zakona 1120 branitelja će ostvariti svoja prava te imati mjesečnu novčanu naknadu čija isplata počinje već u ovom mjesecu. Kako su istaknuli predstavnici braniteljskih udruga i Uprave za branitelje ŽSB, donošenje ovog zakona znači da Županija Središnja Bosna ima ponajbolji Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi u Federaciji BiH.

Naime, pravo na novčanu egzistecijalnu naknadu imat će i supruge branitelja ako dođe do smrti jednog od supružnika. Također, iznos mjesečne novčane naknade vezan je proporcionalno i za iznos prosječne plaće u Federaciji BiH. Tako je za očekivati da će iznos iz godine u godinu biti veći.

Uz navedeno, na temelju financijskih mogućnosti, radni tim Vlade ŽSB, saborski zastupnici te braniteljske udruge će razmatrati mogućnosti kako bi i svi drugi koji trenutno ne ostvaruju pravo na ovu naknadu, istu dobili u predstojećem periodu.

U nastavku sjednice, usvojene su Odluke o izmjenama Financijskog plana Županijskog ravnateljstva za ceste za 2020. godinu te Odluka o izvršavanju Financijskog plana Županijskog ravnateljstva za ceste za 2020. godinu.

Prijedlog odluke o imenovanju članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju našao se na današnjem dnevnom redu kao zadnja točka. Većinom glasova ova odluka je usvojena. Tako su u nezavisni odbor imenovani: Dalibor Šantić, Nikola Mlakić, Midhat Sarajčić, Slaven Garić, Ramo Mecavica, Lidija Lendo i Arnes Hajdarević.

centralna.ba