U Bruxellesu su se ovog vikenda čule ove riječi: “Ne mogu podnijeti diskriminaciju u bilo kojem obliku, a sada postoji propusnica za cjepivo koja je diskriminirajuća, sankcije za (necijepljene) njegovatelje koje su također diskriminirajuće, postoji obavezno cijepljenje koje je na putu”, rekao je učitelj borilačkih vještina Alain Sienaort.

“To je diskriminacija, protiv toga se moramo boriti. Ne želimo diktaturu.”

Policija je u nedjelju koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala velike mase prosvjednika. Oni su su policajce gađali kamenjem i pirotehnikom. Demonstracije u Bruxellesu zbog vladinih ograničenja ljudima vezanim za COVID-19 prerasle u nasilne prosvjede.

Tisuće prosvjednika mirno je marširalo središtem belgijske prijestolnice do četvrti u kojoj se nalazi sjedište institucija Europske unije.

“Ne hvala na cjepivima”, “Covid = organizirani genocid”, “QR = svastika”, moglo se pročitati na transparentima koje su isticali demonstranti.

“Ne treba nam cjepivo za našu djecu”, vikale su žene i majke.

U četvrti gdje se nalazi sjedište EU skupina prosvjednika s maskama vikala je “liberte” (sloboda). Počeo je sukob s policijom, koja je reagirala suzavcem i vodenim topovima. prema izvješćima Reutersa.

Demonstranti su prosvjedovali protiv mjera i pravila nametnutih u listopadu. Ona obvezuju ljude da posjeduju COVID propusnice da bi mogli ući u kafiće, barove i restorane.

“Ne mogu podnijeti diskriminaciju u bilo kojem obliku, a sada postoji propusnica za cjepivo koja je diskriminirajuća, sankcije za (necijepljene) njegovatelje koje su također diskriminirajuće, postoji obavezno cijepljenje koje je na putu”, jedan prosvjednik, učitelj borilačkih vještina Alain Sienaort , rekao je.

“To je sve diskriminacija, pa se protiv toga moramo boriti. Ne želimo diktaturu.”

Izvor: narod.hr/Reuters