Tijekom protesta, održan je sastanak izaslanstava branitelja i Vlade te je potvrđeno kako je postignut dogovor o povećanju isplatnog koeficijenta. Izmjene zakona o povoljnom umirovljenju trebale bi se hitno naći u parlamentarnoj proceduri te postoje najave kako bi to trebalo biti učinjeno do 20. prosinca

Mirovine bivšim pripadnicima HVO-a i Armije BiH mogle bi se uskoro vratiti na razinu na kojoj su i bile prije umanjenja iz 2013. godine. Naime, vojni umirovljenici, pripadnici obje komponente su na prosvjedima pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu zatražili da Vlada ispuni svoje obećanje te konačno u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune zakona o povoljnom umirovljenu branitelja, kojim bi se trebala ispraviti nepravda prema ovoj kategoriji učinjena 2013. godine. Naime, tadašnjim zakonom o povoljnom umirovljenju branitelja stečene mirovne su umanjene i to u iznosima od 20 do 70 posto, čime je, kako navode iz Saveza udruga vojnih umirovljenika, izravno ugrožena egzistencija brojnih branitelja te je narušena pravna sigurnost građana BiH. Ovo je izravno pogodilo više 11.807. branitelja Armije BiH i HVO-a. Jučer je, tijekom protesta, održan sastanak izaslanstava branitelja i Vlade te je potvrđeno kako je postignut dogovor o povećanju isplatnog koeficijenta.

Izmjene zakona o povoljnom umirovljenju trebale bi se hitno naći u parlamentarnoj proceduri te postoje najave kako bi to trebalo biti učinjeno do 20. prosinca. U svakom slučaju, vojni umirovljenici će tada prosvjedovati ispred Parlamenta FBiH uz nadu kako će se usvojiti onakvo rješenje kakvo je i načelno dogovoreno.

Predsjednik Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a Pero Blažević potvrdio je za Dnevni list kako je obećano da će zakon ići u parlamentarnu proceduru te kako će se vratiti obračun koji je bio prije zakona iz 2013. godine. Drugim riječima, vratit će se koeficijent koji je bio prije zakonskog rješenja iz spomenute godine.

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga i saveza FBiH Šaban Habibović pojasnio je nakon pregovora kako će obećano da će isplatni koeficijent za vojne umirovljenike biti
1,485, a da će biti primjenjivan od 1. siječnja, ili najkasnije za dva mjeseca. Nakon toga branitelji su se razišli, uz očekivanje kako će ovaj put biti usvojeno rješenje koje će zaustaviti praksu zbog koje su umanjenjem stečenih prava postali socijalna kategorija.

Vratiti na razinu

Iz Koordinacije braniteljskih udruga i Saveza u Federaciji BiH koji okupljaju populaciju vojnih umirovljenika, a koji su i organizirali prosvjede, naglasili su kako oni ne traže nikakva dodatna davanja, već samo da se vrate na razinu koju su imali prije izmjena iz 2013. godine. Udruge i savezi koje okupljaju vojne umirovljenike već su ranije izradili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnom umirovljenju i predali ga u Zastupnički dom parlamenta FBiH. No, nakon toga isti je zakon upućen Vladi na doradu te je formirana međuresorna radnu grupa sastavljena od članova predlagača, Ministarstava socijalne politike, Ministarstva financija kao i federalnog Ministarstva za pitanje branitelja.

Ipak, nastaje zastoj te se zakonsko rješenje ne upućuje u parlamentarnu proceduru, a to je i ključni razlog zbog čega su vojni umirovljenici odlučili prosvjedima upozoriti Vladu kako je vrijeme da se ispune obećanja, odnosno da se nastavi procedura potrebna za donošenje zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnom umirovljenju.

Stav Vlade FBiH

Iz Vlade su jučer u svojem priopćenju naveli kako su predstavnici koordinacije istaknuli i problem primjene prethodnih zakonskih i podzakonskih rješenja, naročito raznih uredbi, koje nisu na adekvatan način regulirale prava na ostvarene mirovine ove kategorije i što je u velikoj mjeri zakompliciralo socijalno-ekonomski položaj ove populacije.

-Iskazali su zadovoljstvo što je ova vlada jedina koja je konačno odlučila da ovo pitanje uredi na jednooobrazan način izmjenom zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast, naveli su iz Vlade. Također, naglasili su kako vlada neće pristati na bilo kakve ucjene i pritiske u formi prosvjeda te kako se izmjeni ovih zakonskih rješenja pristupilo isključivo s ciljem pravičnog uređenja i ujednačavanja prava pripadnika ove kategorije koja su do sada u odnosu na druge bila u velikoj nesrazmjeri.

-Sredstva za ove namjene mogu biti preraspoređena samo iz raspoloživog obima sredstava koja se izdvajaju proračunom za braniteljsku populaciju i koja neće biti moguće povećavati. Istaknuto je da je opredjeljenje Vlade FBiH dugoročna stabilnost ekonomsko-financijskog sustava Federacije, a nikako kratkoročne i populističke mjere. Stav je Vlade Federacije i da bi se uvođenjem novih prava, proizveo krah mirovinskog sustava Federacije od kojeg ovisi 400.000 umirovljenika, pojasnili su iz Vlade.

Primjena zakona

Dogovoreno je i da će Vlada FBiH u roku od 10 dana u Parlament FBiH uputiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata na očitovanje, a primjena njegovih rješenja ovisit će od obavezne zakonske procedure, koja bi trebala biti završena u roku do tri mjeseca.

-Nakon ovoga Vlada Federacije će početi sveobuhvatnu i brzu reformu ove oblasti, uspostavljanjem Jedinstvenog registra braniteljske populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji, jer pojedinci ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika braniteljske populacije uskraćena osnovna prava. Namjera je Vlade Federacije BiH da na ovaj način prava braniteljske populacije moraju biti jasna, pravedna i pravična, zaključili su iz Vlade.

Članak 3.

Podsjećamo, prosvjedi su trebali biti održani krajem rujna pred zgradom Vlade, međutim na traženje pojedinih zastupnika iz Zastupničkog te Doma naroda federalnog Parlamenta, oni su odgođeni uz obećanje kako će zakonsko rješenje biti upućeno u parlamentarnu proceduru. Također, sredinom listopada na sastanku je dogovoreno da nema umanjivanja mirovina za umirovljenike ostvarene po općim propisima, a da se svima koji su oštećeni primjenom zakona o povoljnom umirovljenju koji su preračunati člankom 3. istog zakona mirovine vrate na razinu prije donošenja spornog zakona.

Dnevni list