Jučer je Predsjednik Republike Hrvatske razgovarao s predstavnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Nažalost i dalje važne teme za hrvatske branitelje , iako ih je Republika Hrvatska trebala već davno riješiti, a tema obilježavanja obljetnica Domovinskog rata ne bih ni trebala biti tema o kojoj se razgovara, nego nešto što se samo po sebi podrazumijeva kao civilizacijska tekovina u odnosu prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Dok je trajao sastanak na Pantovčaku mi smo u Gaćelezima ( Dragišićima ) pokopali hrvatskog dragovoljca, prvog hrvatskog redarstvenika i specijalca, pripadnika slavne 113. šibenske brigade HV-a ( 1. A satnije ZNG-a ) Slavka Tabulu.

Hrvatski dragovoljac Slavko Tabula preminuo je u 54. godini života od tumora, kao jedan u nizu od 70.000 hrvatskih branitelja koji su pobijedili u ratu, i umjesto da uživaju u plodovima mira, podlegli su raznim bolestima ( najviše od raznih oblika tumora, 41 % ) i što je najstrašnije i nedopustivo u svojim pedesetim godinama života.

U prosincu prošle godine nakon što su izašli službeni podaci HZJZ-a za 2019. godinu o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja (u 2019. godini umrlo je najmanje 4888 hrvatskih branitelja ) uputili smo opširni dopis predsjedniku Republike Hrvatske u kojem smo ga upoznali sa alarmantnom situacijom u svezi pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, upoznali sa nedostatnom zdravstvenom skrbi prema braniteljskoj populaciji koju provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i zatražili njegovo uključivanje u borbu za bolju zdravstvenu skrb o braniteljskoj populaciji, kako bi omogućili hrvatskim braniteljima da ne umiru u svojim pedesetim godinama života nego da dožive barem prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik je naš dopis proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja ( ministarstvu na koje smo ukazivali da ne poduzima dovoljno za zdravstvenu skrb o hrvatskim braniteljima).

Ministarstvo hrvatskih branitelja odgovorilo nam je prošli mjesec kako je primilo na znanje naš dopis koji smo uputili predsjedniku Republike Hrvatske i kako mjerama usmjerenim na zaštitu zdravlja hrvatskih branitelja nastoji smanjiti stopu pobola i smrtnosti u nižim dobnim skupinama provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda s ciljem smanjenja broja prijevremenih smrti, te produženjem očekivanog trajanja i poboljšanjem kvalitete života hrvatskih branitelja.

Iz Ministarstva u nastavku svog odgovora navode kako su u razdoblju od listopada 2016. godine do ožujka 2021. godine uputili poziv na preventivni sistematski pregled 237.578 hrvatskih branitelja, a na preventivni sistematski pregled odazvalo se samo 68.337 hrvatskih branitelja.

Ministarstvo u tako slabom odazivu ne vidi svoje propuste u nedostatnoj organizaciji preventivnih sistematskih pregleda, oni su pozvali, a što se hrvatski branitelji nisu odazvali, njihov problem.

Već smo od samog početka ukazivali na nedostatke organizacije preventivnih sistematskih pregleda u hrvatskim bolnicama i nikakvu javnu akciju preko medija o rizicima kojima su izloženi hrvatski branitelji zbog svog sudjelovanja u Hrvatskom domovinskom ratu.

Ukazivali smo i na nedostatnost dijagnostičkih pregleda uključenih u preventivne sistematske preglede, posebno s obzirom da 41 % hrvatskih branitelja umire od raznih oblika novotvorina

Proteklih godina na naša upozorenja Ministarstvo hrvatskih branitelja se oglušilo i nastavilo po starom, a rezultat je da nam danas svaki dan umire najmanje 13 hrvatskih branitelja u pedesetim godinama života i najviše od raznih oblika novotvorina ( 41 % ).

Na sve to ukazali smo u svom opširnom dopisu predsjedniku Republike Hrvatske, a on je nažalost naš dopis samo proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja na čiju smo se nedostatnu skrb o zdravlju hrvatskih branitelja žalili.

Još jednom pozivamo predsjednika Republike Hrvatske da se aktivnije uključi u borbu za zdravlje hrvatskih branitelja i da ne dopustimo da nam hrvatski branitelji umiru u pedesetim godinama života.

Važna je i sudbina nestalih hrvatskih branitelja i civila i nadoknada štete koju su pretrpjeli hrvatski branitelji u logorima u Srbiji, ali urgentnom temom danas smatramo zdravlje hrvatskih branitelja i kao posljedicu toga njihovu smrtnost u godinama kad se to ne bi smjelo događati.

Još jednom pozivano predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve nadležne institucije da se aktivnije uključe u borbu za zdravlje hrvatskih branitelja.

Evidentno je da današnja zdravstvena skrb o specifičnoj populaciji hrvatskih branitelja nije zadovoljavajuća, pobol i smrtnost hrvatskih branitelja svake godine je sve veća, a prosječna doživljena životna dob od 50,9 godina do 2012. godine, ostala je i dalje mala (55 godina života ).

Svaki dan dragocjen je u borbi za život hrvatskih branitelja !

Tomislav Čolak/ Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, Šibenik

Max portal