Za Hrvate u Bosni i Hercegovini i njihovu borbu za konačnu slobodu 3.studenoga 1994. godine ostat će trajno upisan u knjigu značajnih povijesnih datuma.
Upravo toga dana u poslijepodnevnim satima snage Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su Kupres, strateški važno mjesto u jugozapadnom dijelu BiH, prostor koji je imao i posebnu vrijednost u kolektivnoj memoriji, budući da je upravo u travnju 1992. bio mjesto na kojemu je hrvatski narod proživio teške trenutke, piše Večernji list BiH.

Provedba operacije
No dvije i pol godine poslije u silovitom naletu postrojbi HVO-a u operaciji pod nazivom “Cincar”, Kupres, kao i veći dio kupreške visoravni, stavljen je pod nadzor hrvatskih snaga, čime su stvoreni i preduvjeti za nastavak operacija koje će uslijediti tijekom zime 1994. i proljeća 1995. godine te koje će u konačnici otvoriti put za realizaciju akcija “Ljeto” i “Oluja”, a posljedično i za konačno razbijanje snaga VRS-a u BiH s kojima će doći i mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu.

Operacija je imala izniman značaj u taktičkom, ali i strateškom smislu jer se potvrdilo kako su hrvatske snage u BiH obučene i spremne za realizaciju širih napadnih aktivnosti, a pritom je ovom akcijom posljedično došlo do slabljenja jakih srpskih napada na Bihać.

No, za konačno razbijanje opsade Bihaća bile su presudne operacije koje će uslijediti u prosincu, konkretno “Zima ’94.”, a kojom su hrvatske snage probile srpske linije na objema stranama Livanjskog polja i napravile veliki pritisak u smjeru Bosanskog Grahova.

O značaju operacija “Cincar” govore i povijesni izvori, kao i struka. Tako povjesničar Davor Marijan u svojoj knjizi “Oluja” piše kako je nakon uspješno izvedene akcije “Cincar” i oslobađanja Kupresa početkom studenoga 1994. godine otvorena nova mogućnost za intervenciju Hrvatske vojske, a prva operacija ZP Split na ovom području bila je “Zima ’94.”, čija je zadaća bila razbiti srpske snage na dijelu od Livanjskog polja do državne granice na Dinari, odbaciti ih što dalje od prometnice Rujani – Sinj i biti spremni za daljnje djelovanje.

Inače, operacija “Cincar” je i prvi primjer u kojemu je nakon bošnjačko-hrvatskog sukoba došlo do zajedničkog, odnosno usklađenog djelovanja postrojbi HVO-a i Armije BiH.

(www.jabuka.tv)