Bitku s koronavirusom izgubio je danas general Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane Miljenko Mića Lasić na dan utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, u čijem je ustrojavanju aktivno sudjelovao.

Lasić je obolio od COVID-19 sredinom prošlog mjeseca, a tek nakon desetak dana kada je dobio upalu pluća, odlučio se za liječnički tretman. U COVID bolnici u Splitu bio je priključen na kisik, a posljednja četiri dana i na respirator. Preminuo je danas od tih posljedica. Još uvijek nije objavljeno vrijeme i mjesto pokopa generala Lasića.

Hrvatski dragovoljac

Miljenko Mića Lasić rođen je u mjestu Uzarići kod Širokog Brijega 1954. godine. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Mostaru, u Sarajevu je završio Višu komercijalnu školu, a zatim se bavio privatnim poduzetništvom. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. Nakon agresije na Republiku Hrvatsku priključio se postrojbama Hrvatske vojske. Najprije oko Zadra, a zatim se borio i na Južnome bojištu nadomak Dubrovnika. Bio je jedan od osnivača hrvatskih dragovoljačkih postrojbi u Bosni i Hercegovini. Bio je zapovjednik Druge satnije Poskok bojne, koja je bila među prvima koja je stala u obranu Mostara i Hercegovine.

Zapovjednik obrane

Nakon oslobođenja Mostara u lipnju 1992. godine postao je zapovjednik obrane Mostara, a zatim Operativnog područja Mostara, a kasnije i Zbornog područja Mostar. U akciji oslobođenja Kupresa 1994. Mića Lasić izgubio je oko. Zbog sudjelovanja u brojnim ratnim operacijama dobio je više ratnih vojnih odličja.

Prije nekoliko godina preselio se u Hrvatsku nakon što su pravosudne vlasti BiH vodile istragu protiv njega i niza hrvatskih časnika. Njegovo ime spominjalo se i tijekom procesa šestorici dužnosnika Herceg Bosne.

Vecernji.ba