Na ovim lokalnim izborima,kao i na svim do sada održanim izborima u BiH kao popratna pojava tih izbora,nakon zatvaranja biračkih mjesta u 19,00 sati,i prebrojavanja glasačkih listića sve političke stranke,i to ama baš sve osim časnih izuzetaka preko članova svojih biračkih odbora i promatrača kreću u akciju zvanu“preferencija“.

Onim neupućenima koji ne znaju što to znači pojasni ćemo kako preferencija ili preferiranje znači  favoriziranje ili stavljanje nekih kandidata na izbornim listama u povoljniji položaj od drugih.

To drugim riječima znači slijedeće:

Ukoliko su neki kandidati ili kandidat na listi neke stranke od kojih 20-ak imena označeni pod rednim brojevima 4,5 i 6 osvojili recimo svaki po 50-ak glasova birača te stranke,dok su kandidati na listi te stranke pod rednim brojevima 1,2 i 3 osvojili kojih mizernih 5/pet glasova,članovi biračkih odbora i promatrači te stranke koji su predloženi i postavljeni od kandidata te stranke označenih pod rednim brojevima 1,2 i 3 na njihovoj listi nakon prebrojanih glasova uzimaju svoje osvojene glasačke listiće i na njima pored zaokruženih kandidata pod rednim brojevima,4,5 i 6,zaokružuju na svakom glasačkom listiću i kandidate pod rednim brojevima 1,2 i 3 čime nezakonito,perfidno i mimo volje njihovih glasača preferiraju i favoriziraju kandidate označene pod rednim brojevim1,2 i 3.

Ovo smo slikovito opisali jer kombinacija na glasačkim listićima  kojima se vrši preferiranje ima bezbroj.

Znači smisao preferiranja je isključivo mimo istinske volje birača preferirati nekog drugog kandidata na listi  koji u ogromnoj većini slučajeva nije zaslužio ući u Gradsko ili općinsko Vijeće.

Među  preferiranim kandidatima ima dosta onih koji u cijelom Gradu Širokom Brijegu ili ŽZH ne bi dobili glasove svojih ukućana a preferiranjem dobiju mjesta u označenim vijećima.

Ova učestala pojava na svim izborima se događa isključivo jer sve političke stranke nakon prebrojavanja glasova postignu dogovor kojim se to dopusti,te stoga niti jedna politička stranka ili nezavisni zastupnik ne može biti aboliran od ovakve nečasne,nezakonite i nemoralne radnje.

Zagovaratelji preferiranja,premda svjesni kako je ta radnja nezakonita,nemoralna i prljava će u svojim krugovima braniti tezu kako su neki kandidati iznijeli cijeli teret izborne utrke,trošili svoja vlastita sredstva,i podnijeli  ogromnu žrtvu pred izbore i na samim izborima da bi konačno netko umjesto njih ušao u Gradska ili općinska vijeća. Ta teza naprotiv njima nikako ne pristaje već onima koji su to odista učinili a pokradeni su od njih funkcijom preferiranja.

Članovi biračkih odbora i promatrači hrvatskog saveza HKDU-HRAST na ovim lokalnim izborima su dobili jasnu i nedvosmislenu poruku-naredbu kako nitko od njih ne smije pristati na nečasno i nezakonito preferiranje,a ukoliko se svi drugi slože s time njihova obveza je bila unijeti svoje protivljenje u zapisnik s biračkog mjesta,i koliko je poznato hrvatskom savezu HKDU-HRAST nitko od njih nije pristao na te prljave radnje preferiranja,a ukoliko netko ima dokaze kako je na bilo kojem biračkom mjestu u Gradu Širokom Brijegu neki od članova biračkih odbora i promatrača ispred hrvatskog saveza HKDU-HRAST pristao na te nečasne radnje neka nas izvijesti jer bi voljeli to znati,a prema takvima ćemo se znati postaviti.

Ovdje treba jasno naglasiti kako postoje kandidati za Gradska ili općinska vijeća koji bi neovisno od bilo kakvog preferiranja osvojili dovoljan broj glasova te bi ušli u ta vijeća neovisno na listi čije se stranke nalazili od kojih valja poglavito izdvojiti Antoniju Banožić kandidatkinju HDZ 1990 .Ljudi su nju prepoznali i njoj bi u svakom slučaju dali povjerenje i to su činjenice.

Time se ne može pohvaliti barem 90% kandidata na listama stranka.

Stoga nemojte nasjedati na jeftine štosove političkih manipulatora i mešetara, te političkih gubitnika koji tvrde kako samo stranka HDZ BiH preferira,jer to nije istina. To rade sve stranke i to je definitivno što znači kako  sve stranke čine kriminal i na njega pristaju osim časnih izuzetaka. Nadamo se kako se ti časni izuzeci nalaze među članovima biračkih odbora,promatrača te kandidata na listi hrvatskog saveza HKDU-HRAST koji žele ostati principijelni i dosljedni na svim izborima pa i na ovim.

Isto tako nadamo se kako će se konačno zakonski-explicitno,iako je i sada to zakonom zabranjeno onemogućiti preferiranje na izborima,te će nakon zatvaranja birališta i prebrojavanja glasačkih listića ostati upamćeno:“Tko je jamio,jamio je“,što drugim riječima znači što je tko osvojio,osvojio je.

Hrvatski savez HKDU-HRAST